Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuvos ambasadorius grįžta į Baltarusiją

2012-04-25 19:35
Lietuvos ambasadorius grįžta į Baltarusiją
Lietuvos ambasadorius grįžta į Baltarusiją / Gedimino Bartuškos nuotr.

Lietuvos ambasadorius Edminas Bagdonas trečiadienį grįžta į Minską, pranešė Užsienio reikalų ministerija.

„Patvirtinu, kad Lietuvos ambasadorius šiandien grįžta į Minską“, - BNS sakė ministerijos atstovas spaudai Mindaugas Lašas.

Europos Sąjunga (ES) vasario pabaigoje atšaukė konsultacijoms visus savo ambasadorius Baltarusijoje, kai Minskas nusprendė du iš jų išsiųsti, keršydamas už naujas sankcijas dėl žmogaus teisių pažeidimų ir opozicijos persekiojimo.

Praėjusį mėnesį ES užsienio reikalų ministrai nusprendė įvesti sankcijas 29 įmonėms, kurios priklauso trims su A.Lukašenkos režimu siejamiems Baltarusijos verslininkams, ir į „juodąjį sąrašą“ papildomai įtraukti 12 asmenų.ES sankcijos pirmą kartą pritaikytos oligarchų Jurijaus Čižo ir Anatolijaus Ternavskio įmonėms, į „juodąjį sąrašą“ įtraukta ir naujų verslininko Vladimiro Peftijevo kompanijų. Šios įmonės, vadinamos autoritarinio Baltarusijos prezidento Aleksandro Lukašenkos kišenėmis, negalės atlikti finansinių operacijų ES.

ES diplomatai sako, kad tolesnės priemonės priklausys nuo to, ar Minskas leis grįžti visiems atšauktiems ambasadoriams. Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis praėjusią savaitę pareiškė, kad ES šalių ambasadoriai į Baltarusijos sostinę grįš tik visi kartu.

Šį mėnesį ES teigiamų vertinimų sulaukė Baltarusijos sprendimas paleisti į laisvę du opozicijos politikus - buvusį kandidatą į prezidentus Andrejų Saikovą ir jo rinkimų kampanijos padėjėją Dmitrijų Bondarenko. Tačiau ES reikalauja išlaisvinti ir likusius politinius kalinius.Apie ketinimus sugrąžinti ambasadorių trečiadienį oficialiai pranešė ir Čekija.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų