Pereiti į pagrindinį turinį

Sausio 13-osios memorialo autorius: jis primins mūsų istoriją

Ketvirtadienį prie Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) pastatytas Sausio 13-ajai skirtas memorialas – obeliskas-varpinė. Jo autorius – skulptorius Romualdas Kvintas – tikisi, kad šis memorialas padės neužmiršti lemtingų istorinių įvykių.

V. Radžiūno/ LRT nuotr.

Minint 26-ąsias Sausio 13-osios metines pastatytas memorialas, kurio pagrindinis akcentas – 6 metrų obeliskas, skirtas įamžinti aukų atminimą. Jo viršuje – simbolinę reikšmę turintis varpas. Idėjos autorius – LRT generalinis direktorius Audrius Siaurusevičius.

„Tai yra paminklas ir Sausio 13-ajai, ir bendrai žiniasklaidai. Lietuvos radiją ir televiziją gynė daug Lietuvos piliečių, ir paminklas skirtas būtent jiems, tiems žmonėms, kurie čia buvo, ir kurie rizikuodami savo gyvybėmis LRT apgynė.

Šita varpinė turi simbolinę prasmę. Varpas yra pirmoji žiniasklaidos priemonė, kuri varpu sukviesdavo žmones į bažnyčią pranešti apie kokią nors žinią, ar nelaimę, ar džiaugsmo valandą“, – idėją atskleidė LRT generalinis direktorius A. Siaurusevičius.

Granitinio paminklo autorius – vienas žymiausių Lietuvos skulptorių – R. Kvintas.

Be obelisko memoriale yra ir informacinė lenta, granitstulpis su žuvusiųjų pavardėmis bei poeto Marcelijaus Martinaičio žodžiais:

„Už tuos, kuriems džiugiąją valandą išmušė varpas aštuntą,

Ir už tuos, kuriems mirtiną valandą išmušė varpas.“

„Šis paminklas ir varpo garsas primins mūsų istoriją. Žmonės vis keičiasi, bet, kad mes neužmirštumėm savo istorijos, šis nors ir nedidelis ženklas, manau, prisidės prie to, kad prisimintume savo istoriją“, – sakė paminklo autorius R. Kvintas.

Anksčiau šioje vietoje stovėjo 24 mediniai vardiniai kryžiai, skirti žuvusiems Laisvės gynėjams 1991-aisiais. Jie dabar išvežti į Nacionalinį muziejų.

Vietoje kryžių pastatyto ilgaamžio memorialo atidarymas vyks sausio 12-ąją, jį tiesiogiai transliuos LRT.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų