Pereiti į pagrindinį turinį

Mediko medžioklė su varovais

Mediko medžioklė su varovais
Mediko medžioklė su varovais / Scanpix nuotr.

Panevėžio rajono poliklinikoje jau ne vienerius metus verda aistros dėl ortopedo-traumatologo Raimondo Mikoliūno. Pacientai piktinasi, kad kartais šis gydytojas darbe atrodo apsvaigęs, o administracija tai toleruoja, rašo Panevėžio dienraštis „Sekundė“.

Patikrinimas mediko naudai

Ligonių skundams pasiekus įstaigos vadovų ausis, R.Mikoliūnas siunčiamas pasitikrinti, bet visuomet grįžta su pažyma, kad buvo blaivus.

Tokia pat istorija atsitiko ir vakar. Pacientė pasiskundė, ortopedas pasitikrino blaivumą, paaiškėjo, kad jis negirtas. Taigi gydytojas dirbs kaip dirbęs. Iki kito karto.

„Varnas varnui akies nekerta“, - padarė išvadą devyniolikmetė studentė iš Ėriškių Karolina Dubulytė. Vakar jai pasirodė, kad medikas elgiasi kaip neblaivus žmogus.

R.Mikoliūnas sakė esąs sunkus ligonis ir nepagrįsti pacientų kaltinimai jį labai žeidžia. Gydytojas guodėsi, kad jaučiasi tarsi medžiojamas žvėris. Panevėžio poliklinikos vyriausiasis gydytojas Adolfas Šlekys tik skėsčiojo rankomis - privalo remtis tik faktais.

Įtarimų sukėlė elgesys

K.Dubulytė vakar iš pat ryto, dar prieš aštuonias, jau stovėjo prie Panevėžio rajono poliklinikos gydytojo ortopedo-traumatologo R.Mikoliūno kabineto. Mergina buvo iš anksto užsiregistravusi konsultacijai.

Jai reikėjo, kad daug metų ją gydantis ortopedas-traumatologas padarytų reikiamus išrašus Nedarbingumo ir neįgalumo nustatymo tarnybos Panevėžio teritoriniam skyriui. Pastarasis turi spręsti, ar K.Dubulytei tęsti neįgalumą.

Mergina „Sekundei“ pasakojo, kad R.Mikoliūnas kabinete sėdėjo atsidaręs duris ir langą, kad būtų skersvėjis. Medikas pasiteiravo pacientės, ar ji išsikėlė savo ligos istoriją. Šiai atsakius teigiamai, kartu su gydytoju dirbusi slaugytoja išėjo į registratūrą atnešti istorijos.

Pasak K.Dubulytės, gydytojas jai papriekaištavo, kad neturinti dokumentų, ir pasiuntęs už durų palaukti. Sutrikusi mergina pakluso, prie R.Mikoliūno kabineto pasėdėjo apie 15 minučių ir vėl užėjo.

Jos ligos istorija jau gulėjo ant mediko darbo stalo. K.Dubulytė ortopedui-traumatologui parodė iš Vilniaus atsivežtas rentgeno nuotraukas ir paprašė jas aprašyti. Pacientė paaiškino, kad sostinės specialistai jai sakę, jog tai turi padaryti ją gydantis gydytojas.

„Slaugytoja mane patikino, kad jokių problemų, gydytojas tuoj viską atliks“, - pasakojo K.Dubulytė.

Tačiau medikas keistai tylėjo. K.Dubulytė atkreipė dėmesį, kad gydytojui sunkiai sekasi vartyti jos ligos istoriją, sugraibyti dokumentus.

„R.Mikoliūno judesiai buvo sulėtinti, akys blizgėjo, kalba nebuvo rišli, tarp žodžių jis darė ilgas pauzes“, - prisiminė mergina.

Merginai, kuri pas R.Mikoliūną anksčiau lankėsi daugybę kartų, kilo įtarimų, kad medikas gali būti neblaivus. Galiausiai gydytojas pribloškė merginą pareiškęs, kad jokių nuotraukų jis neaprašinės.

„Mano tie aprašymai vis tiek bus dzin“, - jos teigimu, taip pasakęs daktaras. K.Dubulytė teigė nebeištvėrusi ir apsiverkusi. Ji matė, kad slaugytoja akivaizdžiai sutriko. Studentė pakilo ir išėjo iš gydytojo kabineto.

Seniai sklando gandai

Apie tai, kas atsitiko, Karolina papasakojo motinai Audronei Dubulienei. Moteris neslėpė pasipiktinimo.

„Tarp Panevėžio rajono poliklinikos pacientų vieša paslaptis, kokią silpnybę turi R.Mikoliūnas. Nesuprantu, kodėl įstaigos administracija tai toleruoja?“ - kalbėjo ėriškietė.

A.Dubulienė, paklausta, ką mano apie gydytojo kompetenciją, patikino, kad jis geras specialistas. Taip apie R.Mikoliūną kalba ir kiti pacientai: puikus gydytojas, bet turi bėdą.

Gina mediko teises

Panevėžio rajono poliklinikos vyriausias gydytojas A.Šlekys, iš „Sekundės“ dienraščio išgirdęs, kad pacientė įtaria, jog gydytojas R.Mikoliūnas gali būti neblaivus, nuleido galvą ir kelias minutes, matyt, svarstė, kaip reaguoti.

Kabinete buvusi jo pavaduotoja Danutė Pajėdienė, išgirdusi klausimą, ar įstaigos administracija neturėtų patikrinti mediko blaivumo, paklausė, ar žurnalistai žino, kad gydytojas irgi turi savo teises.

Pasak D.Pajėdienės, R.Mikoliūnas turi teisę atsisakyti tikrintis alkoholio matuokliu, jis gali prašyti ištirti kraują Panevėžio priklausomybių ligų centre. Pavaduotoja garsiai svarstė, kad medikas veikiausiai nėra neblaivus, pacientams tik galėjo taip pasirodyti.

Pasak D.Pajėdienės, R.Mikoliūnas turi sveikatos problemų, vartoja vaistus. Galiausiai poliklinikos vadovai nutarė, kad reikia patikrinti, ir pažadėjo nedelsdami sudaryti komisiją.

Gydytojas neigia kaltinimus

„Sekundės“ žurnalistai R.Mikoliūną rado savo darbo kabinete. Medikas sutiko pasikalbėti. Sakė puikiai prisimenąs prieš valandą pas jį apsilankiusią K.Dubulytę. Sužinojęs, kad pacientei kilo įtarimų, jog jis gali būti neblaivus, ortopedas trūktelėjo pečiais.

„Nežinau, kodėl jai taip pasirodė“, -lėtai rinko žodžius gydytojas. Paklaustas, galbūt tarp jų kilo konfliktas, R.Mikoliūnas patikino jokio konflikto nebuvus. Jis esą tik paaiškinęs, kad neprivaląs aprašyti nuotraukų.

Gydytojas pasakojo turįs rimtų sveikatos problemų, prieš kelerius metus vos neiškeliavęs Anapus, nuolat vartojąs vaistus.

„Kartais dėl vaistų mano judesių koordinacija kiek sutrinka“, - aiškino jis.

R.Mikoliūnas tikino į darbą antradienį atėjęs blaivus ir darbe nė gramo negėręs. Jis teigė neprieštarausiąs dėl blaivumo patikrinimo. Tą patį pakartojo ir jo kabinetą atėjusiai pavaduotojai D.Pajėdienei.

Paklaustas, ar tarp pacientų sklandančios kalbos apie jo silpnybę taurelei yra iš piršto laužtos, medikas prisipažino anksčiau turėjęs tokių problemų, tačiau dabar jau ne. „Bet ir tuomet darbe negerdavau“, - paaiškino.

Vadovui - ne naujiena

Priešpiet Panevėžio rajono poliklinikos vyriausias gydytojas A.Šlekys, paklaustas, ar įstaigos sudaryta komisija patvirtino ar paneigė pacientės įtarimus, atsakė, kad R.Mikoliūnas nepanoro tikrintis alkoholio matuokliu, jis pageidavo tai padaryti Panevėžio priklausomybių ligų centre. Administracija tam neprieštaravo, laukiama atsakymo iš centro. Įstaigos vadovas neturėjo supratimo, kada galįs tikėtis atsakymo.

A.Šlekys neslėpė, kad R.Mikoliūnas ne pirmą kartą siunčiamas pasitikrinti blaivumo. Vyriausiasis gydytojas anksčiau yra sulaukęs ne vieno telefono skambučio, kad R.Mikoliūnas darbe atrodo neblaivus. Kai kurie pacientai įstaigos vadovui apie savo įtarimus pranešdavo žodžiu.

Tačiau, R.Šlekio teigimu, įtarimai nė karto nepasitvirtino. Todėl jis neturėjęs pagrindo bausti R.Mikoliūno ar atsisakyti jo paslaugų.

A.Šlekys sakė vakar pats klausęs mediko, ar šis vartojo alkoholį. Šis patikinęs, kad tikrai ne, bet prisipažino, kad vaišinosi išvakarėse.

Į klausimą, kokią nuobaudą taikys R.Mikoliūnui, jei paaiškės, kad jis darbe vis dėlto buvo neblaivus, vyriausiasis gydytojas atsakė, jog ortopedas gali netekti darbo.

Tiesa, įstaigai tai būtų ne geriausia išeitis, nes ortopedų-traumatologų trūksta. Be R.Mikoliūno, dirba dar vienas gydytojas ir tik puse etato. R.Mikoliūnas turi 25 metų darbo patirtį, iš jų dešimtmetį dirba Panevėžio rajono poliklinikoje, per mėnesį priima po kelis šimtus pacientų.

Gydytojas dirbo blaivus

Tą pačią dieną „Sekundė“ išsiaiškino, kad A.Šlekiui neteks sukti galvos dėl bausmės ortopedui.

Panevėžio priklausomybių ligų centras informavo, kad R.Mikoliūnas atvyko pasitikrinti 10.25 val.

Gydytojas turėjo savo darbdavio raštą, kuriame prašoma nustatyti, ar jis neapsvaigęs nuo alkoholio.

R.Mikoliūnas buvo patikrintas alkoholio matuokliu, atlikta klinikinė apžiūra. Nenustatyta, kad jis būtų neblaivus. Gydytojas šiandien galės drąsiai eiti į darbą - iš jo kėdės niekas neatims. 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų