Pereiti į pagrindinį turinį

Iš mero brangiai pirktas televizorius pridarė bėdos Lazdijų bibliotekai

2016-05-17 08:11 diena.lt inf.

Lazdijų rajono savivaldybės viešoji biblioteka iš mero Artūro Margelio kontroliuotos įmonės „Dzūkų žinios“ televizorių įsigijo didesne, nei rinkos kaina ir taip pažeidė Viešųjų pirkimų įstatymą, paskelbė Viešųjų pirkimų tarnyba.

V. Skaraičio / BFL nuotr.

Pasak VPT, pernai skelbto televizoriaus konkurso patvirtinta vertė buvo 5 tūkst. eurų, pasiūlymus pateikė du iš trijų kviestų tiekėjų - bendrovė „Dzūkų žinios“, pasiūliusi televizorių „Samsung“ už 4960 eurų, ir bendrovė KGF, tą patį modelį siūliusi už 5199,99 euro.

„2015 metų gruodžio mėnesį televizoriaus „Samsung“ (...) vidutinė mažmeninė kaina buvo 3986,01 euro, o mažiausia – 3499 eurai. Atsižvelgiant į tai, kad televizorius įsigytas už didesnę kainą nei tuo metu viešai skelbiama vidutinė mažmeninė kaina, tarnyba konstatuoja, kad perkančioji organizacija neužtikrino racionalaus lėšų panaudojimo ir pažeidė įstatymo įtvirtintą skaidrumo principą“, - nurodoma išvadoje.

Tarnyba taip pat nurodo, kad biblioteka neįsitikino, ar visos trys kviestos įmonės apskritai užsiima televizorių pardavimu.

Biblioteka tarnybai paaiškino, kad Lazdijų rajonas „yra kaimiškas, jame nėra daug tiekėjų, galinčių pasiūlyti elektrotechnikos ir technologijų įrangą“, todėl pasirinktas vienas vietinis bei du tiekėjai iš Kauno ir Marijampolės miestų. Savivaldybės atstovai tikina, kad informaciją, jog viena iš šių įmonių veiklos sričių yra elektrotechnikos pardavimas, rado svetainėje rekvizitai.lt.

Nors internetu tą pačią prekę galima buvo įsigyti bent 20 proc. pigiau, pasak savivaldybės, „pirkti iš internetinių parduotuvių sudėtinga“, o rajone taip pat nebuvo ir tokios praktikos.

„Kadangi tokia prekė nėra trumpo naudojimo daiktas, nemanėme, kad yra patikima televizorių įsigyti internetinėse parduotuvėse“, - nurodoma bibliotekos atsakyme VPT.

Prieš beveik dvi savaitęs VPT taip pat konstatavo, kad savivaldybės kanceliarinių prekių ir kopijavimo popieriaus pirkimai už daugiau nei 13 tūkst. eurų taip pat vykdyti pažeidžiantį įstatymus. Šios prekės tai pat įsigytos iš buvusio  mero įmonės.

Savivaldybė buvo įpareigota nutraukti sutartis ir per 10 dienų apie tai informuoti tarnybą. Pastaroji kol kas negavo jokio atsakymo.

Pats A. Margelis anksčiau sakė nebesantis „Dzūkų žinių“ akcininkas jau pusantrų metų. Pasak A. Margelio, šios bendrovės akcininkais nėra ir jo artimieji.

VPT pradėjus tirti viešuosius pirkimus, Tėvynės sąjunga - Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) pasiūlė stabdyti A. Margelio narystę partijoje. Jo narystė sustabdyta šią savaitę, partijos Priežiūros komiteto sprendimu. Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) taip pat pradėjo tyrimą dėl A. Margelio įtariant, kad galimai nedeklaravo įmonės akcijų pirkimo - pardavimo sandorio ir taip pažeidė įstatymus.

Registrų centro duomenimis, bendrovę valdo penki akcininkai: Albinas Rėkus, Dalė Juknevičienė, Darius Kaškelis, Kęstutis Matulevičius, Kęstas Sukackas.

Kaip skelbia delfi.lt, kontrolinis „Dzūkų žinių“ akcijų paketas priklauso A.Rėkui, kuris yra Lazdijų kaimo gyventojas, mokyklos-darželio „Kregždutė“ sargas. Įmonei vadovauja mero žentas Darius Brindza, vadybininke dirba A. Margelio duktė Rūta Margelytė-Brindzienė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų