Pereiti į pagrindinį turinį

Ministerijoms valyti prireiks milijono

2009-03-12 09:00
Ministerijoms valyti prireiks milijono
Ministerijoms valyti prireiks milijono / Redakcijos archyvo nuotr. Atkirtis: antradienį valdančioji koalicija, kaip ir tikėtasi, nesunkiai atmetė valstybės vadovo veto dėl įstatymo, kuriuo numatyta ministerijose naikinti sekretorių pareigybes, jas pakeičiant politinio pasitikėjimo pagrindu skiri

Ekonominiu sunkmečiu apie valstybės lėšų taupymą garsiai kalbanti valdžia išleis ne mažiau kaip milijoną litų vien savo diegiamai ministerijų valdymo reformai.

Prezidentas privalo pasirašyti

Šalies vadovas Valdas Adamkus buvo vetavęs vasarį Seimo valdančiosios daugumos balsais priimtą įstatymą, kuriuo numatyta ministerijose naikinti sekretorių pareigybes, jas pakeičiant politinio pasitikėjimo pagrindu skiriamais viceministrais.

Tačiau šį antradienį prasidėjusios Seimo pavasario sesijos pirmajame posėdyje valdančioji koalicija, kaip ir tikėtasi, nesunkiai atmetė valstybės vadovo veto. Už tai balsavo 76 parlamentarai, prieš buvo 34, susilaikė vienas.

Prezidento veto gali būti atmestas už tai balsuojant ne mažiau kaip 71 Seimo nariui. Valdančioji keturių centro dešines partijų dauguma, nuo pat pradžių deklaravusi ryžtingą norą atmesti veto, turi 83 parlamentarus.

Dabar, kai veto atmestas, V.Adamkus privalo pasirašyti Seimo pakartotinai priimtą įstatymą.

Palikta laiko įspėti atleidžiamus

Įstatymo pataisose dėl ministerijų valdymo pertvarkos numatyta, kad ji turėtų būti įgyvendinta iki liepos 1 d. Palikti beveik keturi mėnesiai įspėti iš pareigų atleidžiamus valstybės tarnautojus.

Vidurvasarį visose ministerijose formaliai turėtų nelikti sekretorių ir turėtų pradėti dirbti ministrų parinkti bei oficialiai paskirti viceministrai. Įstatymas numato, kad jų kiekvienoje ministerijoje gali būti iki keturių.

Viceministrai su ministru įgyvendins valdančiosios daugumos patvirtintos Vyriausybės politiką atitinkamoje tam tikros ministerijos prižiūrimoje srityje.

Naujai patvirtintame įstatyme numatyta, kad ministerijų administracijai, taip pat visiems ūkio reikalams vadovaus kancleriai, kurie bus valstybės karjeros tarnautojai. Kancleriai turi būti konkursu parinkti iki vidurvasario.

Dirba 60 sekretorių

Kol kas nėra tiksliai suskaičiuota, kiek kainuos ministerijų valdymo pertvarka. Nežinoma ir tai, kiek sekretorių bus nepaskirti viceministrais ir atleisti.

Visose ministerijose dabar yra 60 valstybės sekretorių. Neoficialiai prognozuojama, kad mažiausiai pusė jų nebus paskirta viceministrais. Tad jie turėtų būti atleisti iš einamų pareigų.

Kiekvienam atleistajam turi būti išmokamos 2–6 mėnesių darbo užmokesčio dydžio išeitinės kompensacijos. Jų dydis priklauso nuo to, kiek laiko ministerijos sekretorius ėjo savo pareigas.

Vidutinis sekretorių mėnesinis atlyginimas siekia 5,5–6 tūkst. litų neatskaičius mokesčių. Todėl jeigu bus atleista pusė dabar dirbančių sekretorių, iš biudžeto prireiks beveik milijono litų vien kompensacijoms. Ši suma gali didėti atsižvelgiant į tai, kiek pareigūnų bus atleista.

Piktinasi netaupumu

Seimo opozicija piktinasi valdančiosios daugumos planais ekonominiu sunkmečiu išleisti nemažai pinigų vien tam, kad, pasak opozicijos atstovų, "būtų susidorota su ministerijose dirbančiais profesionalais" ir į jų vietas susodinti tik aklai politinę valią vykdantys klerkai.

Socialdemokratas Algirdas Sysas priminė, kad valdantieji nuolat šneka apie taupymą ir netrukus vėl maždaug dešimtadaliu apkarpys šių metų biudžetą. Tačiau tai, pasak A.Syso, netrukdo rasti pinigų atleidžiamiems ministerijų sekretoriams.

"Kad ir kiek kartų sakytum "chalva chalva chalva", burnoje saldžiau nuo to nebus. Kad ir kiek jūs sakytumėt, kad "taupysit taupysit taupysit", nuo to geriau nėra", – teigė jis.

O valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Kęstutis Masiulis įtikinėjo, kad reforma reikalinga, priešingu atveju esą nebus įmanoma judėti užsibrėžta kryptimi.

"Vienas vadybos tyrinėtojas Jamesas C.Collinsas tokias institucijas metaforiškai yra pavadinęs autobusu. Jis yra pasakęs: "Susodink tinkamus žmones į autobusą. Tai yra pirmas ir svarbiausias žingsnis į pokyčius. Jeigu tu to žingsnio nežengei, toliau visos pastangos nueis perniek." Aš matau didžiulį pasipriešinimą tam, kad tinkami žmonės būtų sodinami į autobusą", – kalbėjo K.Masiulis. Lygiai taip pat J.C.Collinsas yra rašęs, kad dar svarbiau yra netinkamus žmones išsodinti iš autobuso tam, kad jie netrukdytų komandai važiuoti norima užsibrėžta kryptimi", – pridūrė jis.

Dėl opozicijos ir Prezidento pasipriešinimo ministerijų reforma užtruks dar ilgiau, nei iš pat pradžių buvo numatę valdantieji. Premjeras Andrius Kubilius tikėjosi, kad jau pavasarį visose ministerijose bus įvykdyta valdymo pertvarka, atleisti sekretoriai ir vietoj jų paskirti visi viceministrai. Tačiau dabar tai nukeliama antrajai metų pusei.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų