Pereiti į pagrindinį turinį

Ministerijų valymas įteisintas

2009-02-06 09:00
Ministerijų valymas įteisintas
Ministerijų valymas įteisintas / Mindaugo Ažušilio nuotr. Pagaliau: A.Kubiliaus (viduryje) vadovaujami ministrai jau gali kviesti savus žmones į šiltus postus.

Seimo valdančioji dauguma vakar patvirtino įstatymą dėl ministerijų valdymo sistemos pertvarkos. Už tai Seimo plenariniame posėdyje balsavo 79 parlamentarai, prieš buvo 21, susilaikė 7.

Grįžta sena sistema

Parlamentarų priimtos pataisos numato, kad visose ministerijose bus panaikinti valstybės sekretorių ir sekretorių postai, kurie yra karjeros tarnybos sistemos dalis ir į šias pareigybes priimama rengiant konkursą. Vietoj sekretorių ministras galės paskirti iki keturių viceministrų, kurie bus politinio pasitikėjimo pareigūnai. Be to, bus įsteigta aukščiausia ministerijos karjeros tarnautojo pareigybė – kancleris, kuris užsiims administraciniais, ūkio, personalo vadybos ir kitokiais atitinkamais klausimais.

Panaši ministerijų valdymo sistema galiojo iki 2002 m., kai ją į dabartinę pakeitė tuometė socialdemokratų dominuojama Algirdo Brazausko Vyriausybė.

Specialistų valymo įstatymas

Opozicija griežtai priešinasi valdančiųjų konservatorių pasiūlytoms pataisoms dėl ministerijų valdymo pertvarkos, šį teisės aktą vadindama kadrų ir specialistų valymo įstatymu.

Opozicinės Darbo partijos frakcijos narys Kęstutis Daukšys įsitikinęs, kad ši reforma "mažiausiai pusmečiui paralyžiuos normalų ministerijų darbą".

Bet valdantieji tvirtina, kad reforma būtina. Premjeras Andrius Kubilius sakė, kad ministerijų vadovybių formavimo pakeitimai būtini naujai valdžiai įsitvirtinti ir rinkimų pažadams įgyvendinti. "Tikrai nėra gerai, kai ministras, atėjęs vadovauti ministerijai, turi galimybių turėti tik vieną bendražygį viceministrą ir vieną ar du patarėjus", – Žinių radijui teigė ministras pirmininkas.

A.Kubilius žadėjo, kad socialdemokratų valdymo laikotarpiu dirbę kompetentingi darbuotojai bus saugomi, o ne išmetami iš darbo.

Per svarstymą Seime socialdemokratai siūlė sumažinti viceministrų skaičių iki ne daugiau nei trijų, tačiau tam nebuvo pritarta.

"Be keturių viceministrų, dar bus kokie trys keturi ministro patarėjai, skiriami politinio pasitikėjimo pagrindu. Tad kiekvienos ministerijos viršūnėje dabar bus apie dešimties žmonių politinė partinė kuopelė, kuri diktuos žemiau sėdintiems specialistams, kaip ir ką tvarkyti atitinkamoje srityje", – apgailestavo socialdemokratas Algirdas Sysas.

Kainuos milijoną

Įstatymu numatoma, kad ministerijų vadovybių pertvarka atidedama iki šių metų liepos 1 d., nes palikti keturi mėnesiai įspėti atleidžiamus pareigūnus, jog jie praras darbą.

Socialdemokratai skaičiuoja, kad ši reforma gali kainuoti iki milijono litų. Juos gali tekti išleisti išmokoms iš pareigų atleidžiamiems ministerijų sekretoriams.

Tačiau oficialių skaičių kol kas nėra. Valdantieji pripažįsta, kad papildomų išlaidų bus, bet tvirtina, kad kitąmet ir ateityje ši reforma padės sutaupyti lėšų.

Kol kas neaišku, ar Seimo priimtą įstatymas dėl ministerijų valdymo pertvarkos pasirašys Prezidentas Valdas Adamkus. Valstybės vadovas yra atsargiai atsiliepęs apie valdančiųjų planus keisti per septynerius metus susiklosčiusią sistemą.

Jeigu įstatymas būtų vetuotas, ministerijų valdymo reforma nusikeltų dar vėlesniam laikui ir atsirastų tikimybė, kad ji išvis nebus įgyvendinta.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų