Pereiti į pagrindinį turinį

Ministrės B. Vėsaitės likimas bus sprendžiamas pirmadienį

2013-05-24 10:15
Ministrės B. Vėsaitės likimas bus sprendžiamas pirmadienį
Ministrės B. Vėsaitės likimas bus sprendžiamas pirmadienį / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Kuo baigsis Birutės Vėsaitės skrydis į Kazachstaną privačiu lėktuvu? Skrydžiu iš posto? Kol kas aišku tik tiek, kad artimiausios savaitės ministrei bus karštos. Į ministrės pusę akmenukus svaido ir savi, tačiau viską lems Prezidentės žodis.

Bendrovės „Arvi“ išnuomotu lėktuvu į Kazachstaną išvykusi ūkio ministrė jau sulaukia ne tik opozicijos, bet ir saviškių kritikos. Vakar į jos pusę akmenukus pradėjo svaidyti koalicijos partneriai Viktoras Uspaskichas ir Rolandas Paksas.

Darbo partijos vedlys be užuolankų pareiškė, kad ministrė po šio skandalo turi trauktis. R.Paksas buvo nuosaikesnis. Jis siūlo sulaukti Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) sprendimo.

Konservatoriai su Eligijaus Masiulio Liberalų sąjūdžiu jau paskelbė, kad ministrei rengs interpeliaciją. Konservatorių lyderis Andrius Kubilius vakar buvo kategoriškas ir pareiškė: „Ministrė toliau eiti pareigų negali.“

O premjeras Algirdas Butkevičius atkirto: „Noriu nuraminti koalicijos partnerius, jei VTEK įžvelgs interesų konfliktą, tikrai imsimės priemonių. Geriausia ministrams nieko nedaryti ir tylėti – tada jie nebūtų kaltinami.“

Ar išsilaikys B.Vėsaitė savo poste, priklausys nuo trijų dalykų: VTEK išvados, socialdemokratų vadovybės laikysenos ir Dalios Grybauskaitės žodžio. A.Butkevičius ir jo bendražygiai ministrės teisti kol kas neskuba ir jau stojo jos pusėn. VTEK savo sprendimą gali priimti jau kitą savaitę.

Tačiau B.Vėsaitės likimas greičiausiai bus sprendžiamas pirmadienį – A.Butkevičiaus susitikime su Prezidente. Ši kol kas apie B.Vėsaitės skrydžio į Kazachstaną aplinkybes atsiliepė tik neigiamai, tačiau lemiamo „nepasitikiu“ dar neištarė.


Vytautas Dumbliauskas


Politologas

B.Vėsaitės atveju galėtume prisiminti buvusio ūkio ministro Dainiaus Kreivio istoriją. Tąsyk taip pat buvo kreiptasi į VTEK ir sulaukta neigiamo atsakymo. Galiausiai viską nulėmė Prezidentės žodis, kai ji pareiškė, kad ministru nepasitiki, ir D.Kreivys buvo priverstas palikti postą. Konservatoriai tada labai gynė D.Kreivį, tačiau jiems nepavyko.

Socialdemokratai suvokia, kad B.Vėsaitė, skridusi bendrovės „Arvi“ lėktuvu, padarė klaidą. Tačiau ar vien už tai reikėtų jai rengti interpeliaciją? Taškus ant „i“ turėtų sudėlioti VTEK sprendimas. Situacija gali klostytis įvairiai. Juk VTEK gali pasakyti, kad ministrė interesų nesupainiojo. Tačiau gali suveikti Prezidentės autoritetas, jei ji pasakys, kad B.Vėsaitės Ministrų kabinete matyti nenori.


Birutė Vėsaitė


Ūkio ministrė

Negi jūs manote, kad vykdyti tiesiogines ūkio ministro pareigas yra dovana? Kovoti už Lietuvos verslą yra dovana? Tai mano tiesioginis darbas, ir aš jį tęsiu. Jei reiks, skrisiu su „Wizair“ ar „Air Baltic“, – man jokio skirtumo.

Kai reikės, važiuosiu traukiniu ar autobusu. Jei tai padės mūsų verslui – skrisiu oro balionu, tegu tik vėjas pučia į mūsų šaliai palankias rinkas. Konservatoriai gali tyčiotis, kiek nori, paišyti karikatūras – mano požiūrio į pagalbą lietuviškam verslui tai nepakeis.

Mes skrendame į Kazachstaną kovoti už mūsų produkcijos eksportą milžiniškoje rinkoje, o opozicija tuo metu paišo karikatūras su manimi ir Boratu. Tikrai labai juokinga opozicija. Ponai galėtų prisiminti, kokia buvo kazachų tautos reakcija į šį filmą, ir pagalvoti, ar tikrai padoru šaipytis ir iš šios tautos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų