Pereiti į pagrindinį turinį

Nauja ministerija gimė savaitgalį

2008-12-22 09:00
Nauja ministerija gimė savaitgalį
Nauja ministerija gimė savaitgalį / Gedimino Bartuškos nuotr. Nuotaikos: pavargusių parlamentarų akyse nebuvo matyti noro dirbti ir šeštadienį.

Naujoji Lietuvos valdžia pasiryžusi rinkėjams parodyti, kad dirba kelis kartus daugiau nei buvusioji. Naktimis sprendžiamos mokesčių problemos, o savaitgaliais kuriamos ministerijos.

Siūlė išgerti vaistų

Šeštadienį nuo ryto posėdžiavęs Seimas pritarė Energetikos ministerijos steigimo įstatymo projektui. Už balsavo 67, prieš – 36, susilaikė vienas parlamentaras. Naujajai ministerijai įkurti reikės, kad dar kartą balsuotų Seimas ir Prezidentas pasirašytų įstatymą.

Diskutuodami dėl šio įstatymo Seimo nariai vieni kitiems negailėjo kandžių pastabų ir kaltinimų atstovaujant vienų ar kitų interesams. Karštai prieš ministerijos steigimą pasisakęs Tvarkos ir teisingumo partijos narys Petras Gražulis tuoj sulaukė Marijos Čingrijienės pastabos: "Ar jūs pagalvojote, kaip dabar prieš žiniasklaidą atrodome? Gal jums raminamųjų duoti?"

P.Gražuliui atsisakius vaistų, pasigirdo siūlymų į Seimą atvežti tramdomuosius marškinius.

Emocijos virto per kraštus

Opozicija kaltino valdančiuosius, kad naujoji ministerija – ne kas kita, kaip dar kelios šiltos darbo vietos saviškiams. Esą nėra detalių planų ir projektų, kaip ta ministerija turi veikti, o steigimo įstatyme numatytos funkcijos taip neapibrėžtos, kad realios įtakos energetikos sprendimams būsimasis ministras gali net neturėti.

"Tikroji šios ministerijos steigimo priežastis – duoti savo draugeliams vietas", – emocingai valdančiųjų planus kritikavo socialdemokratė Birutė Vėsaitė.

Tačiau daugiausia kritikos Energetikos ministerijos projektui turėjo darbo partijos narys Kęstutis Daukšys. Anot jo, kai kurios Energetikos ir Ūkio ministerijų atsakomybės sritys dubliuosis, o svarstant klausimus ES mastu, į Briuselį turės vykti dviguba delegacija – ir ūkio, ir energetikos ministrai.

"Klausiu konservatorių, kurie dar nepakvaišo per šias dienas, – ar galvojate, kad pervadinus ministeriją ji pradės dirbti kitaip?" – iš tribūnos kalbėjo buvęs ūkio ministras K.Daukšys.

Opozicijai užkliuvo ir tai, kad ministeriją steigti planuota jau nuo sausio 1 d. Česlovas Juršėnas siūlė steigimą atidėti nors iki vasario. Jam pritarė ir Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas.

Ministerija bus laikinai?

Projektą pristatęs Artūras Zuokas tikino, kad ši ministerija bus laikinas darinys, kurio viena pagrindinių užduočių – išspręsti energetinės nepriklausomybės klausimus.

Esą atlikusi savo darbą ministerija bus reorganizuota ar išvis panaikinta. Taip pat jis pabrėžė, kad naujajai ministerijai kurti papildomų biudžeto lėšų nereikės, nors šiuo teiginiu abejojo tiek opozicija, tiek ir Seimo Teisės departamentas.

Premjeras Andrius Kubilius teigė, kad naujoji ministerija būtina norint susigrąžinti energetikos valdymą į valstybės rankas: "Iki šiol energetikai valdė valstybę, o ne valstybė energetiką." Jis teigė nesuprantantis, kodėl nė vienas kitas klausimas nesulaukė tiek kritikos ir priešiškumo iš opozicijos, kiek naujos Energetikos ministerijos steigimas, kuriam parlamentarai pritarė patvirtindami Vyriausybės programą.

Naujuoju energetikos ministru turėtų tapti Arvydas Sekmokas, artimas premjero bendražygis. Jis su A.Kubiliumi įkūrė Žinių ekonomikos forumą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų