Pereiti į pagrindinį turinį

Naujųjų metų naktį klesti prekyba alkoholiu

2009-12-31 19:01
Pasiūla: Naujųjų metų naktį įsilinksminusiems vilniečiams alkoholio toli ieškoti nereikės.
Pasiūla: Naujųjų metų naktį įsilinksminusiems vilniečiams alkoholio toli ieškoti nereikės. / Tomo Mozūros montažas

Pusiau legalūs alkoholio prekybos taškai sostinėje Naujųjų metų naktį dirbs visu pajėgumu. Nors paskelbtas sausas įstatymas, alkoholio įsigyti bus galima be didesnio vargo.

Paskambinkite 118

"Paskambinkite 118", – Diena.lt sakė Vilniaus miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Gintaras Tamošiūnas, paklaustas, kokie taškai veiks naktį į sausio 1-ąją.

G.Tamošiūno teigimu, naktinės prekybos taškų, formaliai veikiančių kaip barai, sostinėje apstu. O labiausiai esą išsiskiria "Naktidos" tinklas. Įvedus draudimą naktimis prekiauti alkoholiniais gėrimais, šis naktinių parduotuvių tinklas uždarytas, tačiau jau netrukus mieste pridygo "Naktidos" barų.

"Vien "Naktidos" taškų yra gal aštuoni ar devyni, – sakė G.Tamošiūnas. – O ir kitų pusiau legalių prekybos vietų pakankamai. Juos turėtų prižiūrėti policija. Bet manau, kad pareigūnai Naujųjų metų naktį bus kur kas labiau užsiėmę masinių renginių vietose, stengdamiesi užtikrinti žmonių saugumą."

Dirbs beveik visi

"Vilniaus dienai" pavyko išsiaiškinti, kad daugumos vadinamųjų barų darbuotojai Naujuosius metus sutiks ne su draugais ar šeimomis, o už prekystalio. Bendrovės "Naktida" direktorius Žydrūnas Eimutis dienraščiui teigė, jog naktį į sausio 1-ąją veiks visi aštuoni jo bendrovės valdomi barai. "Veiksime numatytu laiku, visas tinklas", – sakė Ž.Eimutis.

Tiesa, pašnekovas pabrėžė, neva "Naktidai" nepagrįstai klijuojama naktinių taškų etiketė. Esą dabar buvęs naktinių parduotuvių tinklas užsiima picerijų verslu. "Pas mus dabar, kad ir kaip ten būtų, ne prekyba, o viešasis maitinimas. Mūsų pagrindinė veikla – picerijos, o barų liko tik vienas ar du", – tikino verslininkas.

"Naktidos" vadovas taip pat skundėsi, kad picerijų verslas sekasi kur kas prasčiau, nei prieš įvedant sausą įstatymą vykusi naktinė prekyba. "Silpnai sekasi. Laikai ne patys geriausi. Veiklos profilio pakeitimas mums labai brangiai kainavo. O su picomis, žinote, į rinką įeiti nelabai paprasta. Rinka perpildyta", – atsiduso Ž.Eimutis.

Diena.lt aplankytų taškų darbuotojai skundėsi Naujųjų metų naktį neturėsią poilsio – vieni dirbs iki paryčių, kiti langelius uždaryti ketina 2–3 val. nakties. Tiesa, esama ir išimčių. Kai kurie taškai ketina dirbti tik iki vidurnakčio. Tačiau tai jų darbuotojams džiaugsmo nekelia, mat šventė vis tiek bus sugadinta.

Tašką uždarė kaimynai

G.Tamošiūno teigimu, būdų pažaboti barų statusu prisidengusius prekybininkus beveik nėra. "Įvestas apribojimas alkoholį pardavinėti tik vartoti vietoje, ne išsinešti. Bet tai labai sunku kontroliuoti", – skundėsi pašnekovas.

Esą prekybininkus sutramdyti pavyksta tik vienu atveju – jeigu dėl taško pradeda skųstis aplinkinių namų gyventojai. "Ko ten tik nebūna. Yra tokių vietų, kuriose pardavėjai sėdi atsitvėrę grotomis ir patys bijo savo klientų", – kalbėjo G.Tamošiūnas.

Jau kliuvo ir "Naktidos" tinklui. Sėlių gatvėje, Žvėryno rajone, įsikūrusio baro kaimynyste nepatenkinti žmonės prekybininkus apskundė savivaldybei. Žvėryno gyventojus, anot G.Tamošiūno, labiausiai piktino taško klientūra: vieni prie "Naktidos" esą ūžauja vakarais, atvykę papildyti alkoholio atsargų, kiti ramybės neduoda nuo pat ankstyvo ryto – rytinę pirkėjų bangą esą kankina pagirios.

Sostinės tarybai buvo pateiktas sprendimo projektas, kuriuo siekta apriboti "Naktidos" Sėlių gatvėje darbo laiką – taškui ketinta atimti prekybos licenciją visai parai, o alkoholiu prekiauti leisti tik nuo 9 iki 22 val.

Tačiau "Naktidos" šeimininkai tarybos sprendimo nelaukia ir žada uždaryti Žvėryno gyventojams neįtikusį barą. "Baras Sėlių gatvėje nuo sausio 3 d. uždaromas visam laikui, kad žmonėms nekeltų nerimo. Aplinkiniams gyventojams jis nepatinka, kažkas jiems trukdo. Tai mes ir uždarome, atsižvelgdami į gyventojų nuomonę", – sakė Ž.Eimutis.


Gali tekti pėdinti pėsčiomis

Beje, Naujųjų metų naktį alkoholio pritrūkę vilniečiai ir miesto svečiai gali būti priversti iki artimiausio taško pėdinti pėsčiomis. Mat taksi bendrovės jau dabar apibertos užsakymais – daugelis mašinas rezervuoja prieš dieną ar kelias.

Ypač sunkiai tenkinama mikroautobusų paklausa. Naujųjų metų sutiktuves švęsti planuojančios didelės bendrovės mikroautobusus užsisako iš anksto, kai kurie planuoja keliones į užmiestį. "Jau dabar Naujųjų metų nakčiai turiu septynis užsakymus, o bus dar daugiau. Mano mikroautobusas – vienintelis visoje firmoje", – dienraščiui sakė vienos sostinės taksi bendrovės vairuotojas.

Anot jo, taksi vilniečiams teks laukti, mat iškvietimų bus daugybė. Taigi viešasis transportas ar kelionė pėstute gali būti ir geresnis būdas nusigauti į reikiamą vietą.

Be to, kaip jau skelbėme, taksi paslaugos Naujųjų metų naktį kainuos gerokai brangiau nei įprastai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų