Pereiti į pagrindinį turinį

Netrukus turėtų atsirasti 14-asis ministras

2009-02-02 09:00
Netrukus turėtų atsirasti 14-asis ministras
Netrukus turėtų atsirasti 14-asis ministras / Redakcijos archyvo nuotr. Kandidatas: vadovauti naujai Energetikos ministerijai teikiamas A.Sekmokas laukia pokalbio su Prezidentu, kuris turi pasirašyti dekretą dėl jo skyrimo ministru.

Iki vasario vidurio Prezidentas Valdas Adamkus turėtų susitikti su Arvydu Sekmoku, teikiamu vadovauti naujai steigiamai Energetikos ministerijai, ir apsispręsti, ar šis tinkamas tapti ministru.

Pasirašė teikimą

Jau praėjusią savaitę prezidentūrą pasiekė ministro pirmininko Andriaus Kubiliaus oficialus teikimas valstybės vadovui skirti A.Sekmoką energetikos ministru. Šis postas pagal keturių valdančiųjų partijų susitarimą atiteko Tėvynės sąjungai, todėl ji ir deleguoja savo siūlomą pretendentą.

Teikimas į prezidentūrą atkeliavo sausio 27-osios, antradienio, vakarą. Jis atsirado tą pačią dieną, kai "Valstybės žiniose" buvo paskelbtas ir įsigaliojo sausio viduryje Seimo priimtas bei Prezidento V.Adamkaus netrukus po to pasirašytas Energetikos ministerijos įsteigimo įstatymas.

Teikimą A.Kubilius pasirašė tuojau grįžęs iš savo vizito į Latviją ir Estiją. Bet prezidentūra jį gavo tuomet, kai V.Adamkus susiruošė į Šveicarijos Davoso kurortą dalyvauti Pasauliniame ekonomikos forume. Į jį Prezidentas išvyko trečiadienio rytą ir į Lietuvą grįžo tik praėjusį savaitgalį.

Todėl iki šiol nesuspėta organizuoti valstybės vadovo susitikimo su teikiamu kandidatu į energetikos ministrus A.Sekmoku.

Susitiks dar šią savaitę

Prezidento patarėja teisės klausimais Aušra Rauličkytė patvirtino, kad teikimas paskirti ministrą buvo gautas. "Bet dėl Prezidento kelionės į Davosą kol kas nesuspėta surengti jo susitikimo su teikiamu kandidatu", – sakė ji.

Šiandien turėtų būti apsispręsta dėl šios savaitės V.Adamkaus darbotvarkės. Tikimasi, kad joje atsiras vietos ir Prezidento susitikimui su A.Sekmoku.

Valstybės vadovas anksčiau atsargiai vertino Energetikos ministerijos kūrimą. Tačiau gavęs premjero patikinimus, kad tai nekainuos valstybės biudžetui papildomų lėšų, sutiko pasirašyti valdančiosios Tėvynės sąjungos pasiūlytą ir Seimo daugumos priimtą įstatymą dėl naujos 14-osios dabartinėje Vyriausybėje ministerijos steigimo.

Opozicija priešinasi, kad būtų įkurta Energetikos ministerija. Ji taip pat siūlo Prezidentui neskirti A.Sekmoko ministru, nes šis esą skeptiškai pasisakė apie naujos atominės elektrinės statybą Lietuvoje.

Užtruks iki trijų mėnesių

Pats A.Sekmokas kiek kitaip nei opozicija aiškina savo teiginius apie naują branduolinę jėgainę. Pasak jo, turėta galvoje, kad iki šiol nedaug kas padaryta šioje srityje, todėl su tokiais susitarimų su gretimomis valstybėmis ir kitų darbų atlikimo tempais vargu ar bus įmanoma pastatyti elektrinę numatytu laiku.

O elektros energetikos nacionalinis investuotojas "Leo LT" tvirtina, jog naujos atominės elektrinės statybos darbai juda į priekį pagal numatytą grafiką.

A.Sekmokas sakė kol kas nežinąs, kada vyks jo pokalbis su V.Adamkumi ir kada galėtų būti pasirašytas dekretas dėl energetikos ministro skyrimo. "Laukiu žinių ir kvietimo iš prezidentūros", – teigė kandidatas.

Nauja ministerija bus steigiama atskiriant tam tikrus organus nuo Ūkio ministerijos – Energetikos, Energetikos išteklių bei Branduolinės energetikos ir radioaktyviųjų atliekų tvarkymo departamentus.

Kam atiteks 612 milijonų?

Naujoje žinyboje bus apie pusšimtis etatų, atitinkamai sumažinus Ūkio ministerijos etatų skaičių. Tuomet Ūkio ministerijoje liks kiek daugiau kaip 200 darbuotojų.

Energetikos ministerija veiks tame pačiame pastate, kaip ir Ūkio ministerija. Paklaustas, kada ant jo atsiras lentelė su naujos žinybos pavadinimu, A.Sekmokas tvirtino, kad tai gali atsitikti jau po dviejų trijų savaičių. "Bet ne lentelė yra svarbiausia. Tai pats lengviausias darbas", – juokavo jis.

Naujai ministerijai išlaikyti šiemet reikės kelių milijonų litų. Darbo užmokesčio fondą sudarys 2,217 mln. litų.

Energetikos ministerija šiemet valdys beveik 612 mln. litų asignavimų. "Tai nereiškia, kad tiek kainuos pati ministerija", – patikslino kandidatas į ministrus. "Tai biudžeto išlaidos, kurių panaudojimą prižiūrės ministerija, kaip iki šiol darė Ūkio ministerija. Tie milijonai skirstomi įvairioms programoms, pavyzdžiui, Ignalinos atominei elektrinei uždaryti ar Elektrėnų elektrinės naujojo generatoriaus statyboms", – nurodė jis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų