Pereiti į pagrindinį turinį

Nuo partijų atsiribojusių politikų Seime – kaip niekad daug

2012-07-09 05:00
Nuo partijų atsiribojusių politikų Seime – kaip niekad daug
Nuo partijų atsiribojusių politikų Seime – kaip niekad daug / Gedimino Bartuškos nuotr.

Jokiai Seimo frakcijai nepriklausančių parlamentarų skaičius pasiekė rekordines aukštumas. Tokių – net 18. Nuo politinių partijų panorę atsiriboti politikai, matyt, taip plaunasi suteptus mundurus ir ramiai laukia rinkimų.

Nuskriausti ir pažeminti

„Kurioje tu šiandien frakcijoje?“ – tokį klausimą kai kurie parlamentarai ne kartą yra vienas kitam uždavę Seimo koridoriuose. Iš visur bėgančių ir perbėgančių stotele yra tapusi Mišri Seimo narių grupė. O „beduinais“ pramintų Mišrios Seimo narių grupės narių – vis daugiau.

Tokios gausios šios grupės dar nebuvo nė viename Seime. Paprastai prieglobstį šioje frakcijoje randantys politikai ilgai čia neužsibūna. Trenkę vienos frakcijos duris jie netrukus randa kitus politinius partnerius.

Vis dėlto politiškai vienišų parlamentarų – nemažai. Mišrioje Seimo narių grupėje glaudžiasi ir nuskriaustieji, ir bėgliai, ir jokiai partijai netinkančios asmenybės.

Ne taip seniai Eligijaus Masiulio liberalus apleidęs Gediminas Navaitis – jau 18-as šios frakcijos narys. Čia pat prieglobstį rado ir Tautos prisikėlimo partijos frakciją apleidusi buvusi ištikima Arūno Valinsko bendražygė Asta Baukutė.

Tarp Seimo „beduinų“ – ir socialdemokratų partijos duris trenkęs Jonas Jagminas. Dar anksčiau jis užtrenkė Darbo partijos duris.

Kailį keičia dažnai

Daugiausia čia – Seimo konservatorius apleidusių politikų. Šioje grupėje vietą sudaro ilgai ir nuosekliai bet kokia proga saviškius kritikuodavę „tautininkai“ besiskelbią Gintaras Songaila ir Kazimieras Uoka. Ne per seniausiai prie Mišrios Seimo narių grupės prisidėjo ir dar viena buvusi konservatorių veikėja Aurelija Stanckienė.

Keturias frakcijas šią Seimo kadenciją pakeitęs su A.Valinsku išrinktas Mantas Varaška prieš kurį laiką taip pat tapo Mišrios Seimo narių grupės atstovu. Pastarąją stotelę – konservatorių frakciją – apleidęs, jo paties žodžiais, „kairysis nacionalistas“ aiškino taip pasielgęs dėl kažkokių politinių nesutarimų Kazlų Rūdos savivaldybėje.

Nuo pat Seimo kadencijos pradžios Mišriai Seimo narių grupei priklauso tik Rima Baškienė, Konstantas Ramelis ir Antanas Baura – Ramūno Karbauskio valstiečiams liaudininkams priklausantys politikai.

Šios frakcijos „žvaigžde“, matyt, derėtų laikyti lakstymo po Seimo frakcijas rekordininką Valdemarą Valkiūną. Per ketverius metus politinį kailį jis vertė net aštuonis kartus.

Mišriai Seimo narių grupei jau kurį laiką sėkmingai vadovauja Agnė Zuokienė. Į Seimą ji pateko, kai parlamentą apleido jos vyras Artūras Zuokas. Tačiau A.Zuokienė su jokia politinė jėga kol kas nesisaisto.

Žmonės be principų

Kuo buvimas Mišrioje Seimo narių grupėje ypatingas? Čia – ir vieta suteptam mundurui išplauti, ir laisvai reikštis. Tačiau dažniausiai tai būna prieglobstis „iš reikalo“.

Politologas Lauras Bielinis sako, kad tokia didele Mišrios Seimo narių grupės gausa kadencijos pabaigoje pernelyg stebėtis nereikėtų – joje atsidūrė tie, kurie muistėsi prieš partijas, o aiškių principų neturėjo.

„Šio Seimo frakcijose buvo labai daug žmonių, kurie iš tikrųjų neatstovavo nei konkrečioms politinėms vertybėms, nei aiškioms partijos programose surašytoms nuostatoms. O artėjant rinkimams kai kuriose frakcijose imama griežčiau žvelgti į savo narių veiklą ir tuo remiantis jie įtraukiami į būsimus kandidatų sąrašus arba ne. Tie, kurie neturėjo nei principų, nei suvokimo, tampa nereikalingi“, – svarsto L.Bielinis.

Kita vertus, pasak mokslininko, nenoras susisaistyti su politine partija aiškintinas siekiu taip parodyti savo kaip politiko išskirtinumą.

„Priklausyti šiai frakcijai savotiškai patogu. Gali elgtis gana laisvai – nėra partinės disciplinos. Kita vertus, norint parodyti savo kitoniškumą, būti patraukliam, reikia turėti aiškus vertybinius, principinius akcentus, o daugelis figūrų, priklausančių Mišriai grupei, niekada to, ką vadiname politiniais principais, nedemonstravo“, – reziumavo politologas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų