Pereiti į pagrindinį turinį

Paskutinis V.Adamkaus svečias – NATO vadovas

2009-07-07 07:59
Svečias: liepos 10 d. Vilniuje lankysis NATO generalinis sekretorius J.H.Schefferis.
Svečias: liepos 10 d. Vilniuje lankysis NATO generalinis sekretorius J.H.Schefferis. / Šarūno Mažeikos (BFL) nuotr.

Paskutinę kadenciją baigiančio Prezidento Valdo Adamkaus darbo dieną su juo atsisveikins Vilniuje apsilankęs taip pat darbą NATO generalinio sekretoriaus poste baigiantis Jaapas de Hoopas Schefferis.

Numatoma, kad kitą penktadienį, liepos 10 d., NATO vadovas su vienos dienos vizitu lankysis Vilniuje. Tai dienraščiui patvirtino Lietuvos ambasadorius aljanse Linas Linkevičius, taip pat šaltiniai prezidentūroje.

Numatomi J.H.Schefferio pokalbiai ne tik su V.Adamkumi, bet ir su premjeru Andriumi Kubiliumi, užsienio reikalų, krašto apsaugos ministrais Vygaudu Ušacku bei Rasa Juknevičiene. Neatmetama, kad Šiaurės aljanso vadovas susitiks ir su išrinktąja Lietuvos prezidente Dalia Grybauskaite.

Per susitikimą V.Adamkus NATO generalinį sekretorių apdovanos aukštu Lietuvos valstybės ordinu. J.H.Schefferis dar neturi jokio Lietuvos apdovanojimo.

Liepos 10-oji bus paskutinė V.Adamkaus darbo diena prezidentūroje. Liepos 12-ąją, sekmadienį, jau prisieks ir prezidento pareigas pradės eiti D.Grybauskaitė.

Todėl NATO generalinis sekretorius bus paskutinis aukštas svečias, su kuriuo Vilniuje susitiks V.Adamkus dar eidamas valstybės vadovo pareigas. Liepos 6-ąją, kai Valstybės dieną Lietuva minės savo vardo tūkstantmetį, Vilniuje lankysis Danijos, Švedijos ir Norvegijos monarchai, Latvijos, Lenkijos, Suomijos, Islandijos ir Ukrainos prezidentai, Estijos premjeras, popiežiaus legatas, Rusijos kultūros ministras. Tad V.Adamkus formaliai su šių valstybių vadovais ir kitais aukštais svečiais atsisveikins jau ateinantį pirmadienį.

J.H.Schefferis, kaip ir V.Adamkus, irgi baigia savo kadenciją. Rugpjūčio pradžioje jį NATO generalinio sekretoriaus poste pakeis ilgametis Danijos premjeras Andersas Fogh Rasmussenas.

Olandų politikas J.H.Schefferis NATO vadovu tapo prieš penkerius metus, tuoj po to, kai į aljansą įstojo Lietuva. Iki šiol jis jau keturis kartus yra lankęsis Vilniuje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų