Pereiti į pagrindinį turinį

Po rinkimų – butų loterija

2008-11-22 09:00
Po rinkimų – butų loterija
Po rinkimų – butų loterija / Gedimino Bartuškos nuotr. Neskuba: M.Subačius į naująjį Seimą nepateko, bet laikinųjų namų dar neapleido.

Seimo viešbutyje paskutinės ramios dienos prieš naujokų šurmulį. Praėjusios kadencijos seimūnai per mėnesį turi išsikraustyti iš laikinojo būsto, o jų vietas užims naujai išrinkti tautos patikėtiniai.

Išsikraustyti delsia

Administratorės prie viešbučio teko palaukti – ji buvo išlėkusi apžiūrėti kitos, Fabijoniškėse esančios seimūnų gyvenamosios vietos. Šalia plušo elektrikai – keitė perdegusias lemputes. "Reikia ir padažyti, ir patvarkyti kol ateis nauji gyventojai", – aiškino viešbučio vyresnioji administratorė Nijolė Šušliakova.

Anot jos, turi pasikeisti 36 viešbučio gyventojai, tačiau kol kas ji nežino, kas atsikraustys. O ir kadenciją baigę seimūnai neskuba palikti per ketverius metus namais virtusio būsto. Lapkričio 17-ąją baigėsi jų įgaliojimai, o viešbutį buvę parlamentarai turi palikti per mėnesį. "Bet kol kas niekas neskuba išsikraustyti. Manau, gruodžio pradžioje ledai pajudės, o atsikraustančiųjų net sąrašų neturiu", – kalbėjo N.Šušliakova.

Traukia burtus

Tautos išrinktųjų viešbutyje yra vieno, dviejų ir trijų kambarių butai. Laiptinėje švaru ir tvarkinga, bet prabanga nekvepia. Nuo triukšmingos Geležinio Vilko gatvės saugo dvigubi langai – juos atidarius susikalbėti beveik neįmanoma.

Seimo nariams mokėti reikia tik už kabelinę televiziją, internetą ir pokalbius telefonu, kai suma viršija limitą. Už visa kita mokama iš biudžeto.

Jei kas nors sulūžta ar sugenda, tereikia kreiptis į viešbučio administraciją ir bėda bus sprendžiama akimirksniu.

Naujieji Seimo nariai butus gaus burtais. "Taip, kaip egzamine – išdėliojami lapeliai ant stalo ir būsimi gyventojai juos traukia. Pirmiausia renkasi su šeimomis atsikraustysiantys seimūnai, vėliau – kiti. Viengungiams lieka vieno kambario butai," – apie butų skirstymą pasakojo jau dešimt metų čia dirbanti administratorė.

"Baliavoti" nelinkę

Ištraukus burtus, kiekvienam įteikiama pora komplektų raktų. Administracijos kontrolė tuo ir baigiasi – artimiausius ketverius metus Seimo nariai čia gyvens kaip namie.
"Nekontroliuoju, nei kas su kuo grįžta, nei ką pasikviečia. Dirbu iki 17 val., naktį nė vieno neganau. Valytoja taip pat tik koridorius tvarko – savo namuose šeimininkauja patys gyventojai", – sakė N.Šušliakova.

Ramybės valandų viešbutyje nėra, tačiau pašnekovė tikino, kad parlamentarai "baliavoti" nelinkę. "Šiais laikais apskritai niekas namie švęsti nenori – vėliau indus reikia plauti. Jau geriau į kavinę ar barą nueiti, ar ne taip? O pas mus ir sąlygų nebūtų "baliavoti" – butai ne per didžiausi, patys matėte", – apie tvarką pasakojo administratorė.

Pajuodusi palangė

Kalbantis su administratore namo grįžo antrai kadencijai išrinktas Darbo partijos narys Vydas Gedvilas. "Norite pažiūrėti kaip gyvenam? Prašom, užeikit – pamatysit, kad nieko įspūdingo seimūnai neturi", – greitakalbe bėrė V.Gedvilas.

Jis teisus: vienas kambarys, nedidelė vonia ir virtuvėlė. "O kam man daugiau vietos? Šeima Kaune, aš čia vienas darbo dienas leidžiu, o savaitgaliais pas juos vykstu. Į šį butą tik miegoti grįžtu – patogu, kai Seimo posėdžiai užsitęsia iki nakties", – rodydamas savo kambarį kalbėjo politikas.

"Langas – į kiemą. Šalia mokykla, todėl kiekvieną rytą čia mokinių susirenka – ir rūko, ir triukšmauja, o dūmai į vidų eina. Bet yra kaip yra – nereikia norėti, kad Vilniaus centre triukšmo nebūtų. Taip pat ir suodžiai iš gatvės – va, žiūrėkit – prieš porą dienų valiau", – perbraukęs per palangę papilkėjusį pirštą rodė V.Gedvilas. Orlaidė nuo dulkių net pajuodusi.

Tarp studentų – smagiau

"Man buvo smagiau, kai studentas buvau ir keturiese viename kambarėlyje glaudėmės. Labai smagu buvo, žinokit... Ir kai bendras tualetas ir bendras dušas – tada visa egzotika buvo. Bet ateina tam tikras amžius, kai poilsio reikia", – prisiminimais dalijosi V.Gedvilas, Seimo viešbutyje gyvensiantis dar ketverius metus.

Prie laiptų sutiktas jo kolega, kadenciją baigęs Darbo partijos narys Mindaugas Subačius sakė, kad ne visą laiką viešbutyje jautėsi kaip namie – tik kartais. "Žinai, viskas čia laikina. Kartais išsimiegi, kartais – ne. Svarbiausia darbas, o ne gyvenimo sąlygos. Dabar vyksiu ten, kur daug geriau – į Kauną, todėl visiškai neliūdna šias patalpas palikti", – kalbėjo sostinę palikti besiruošiantis politikas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų