Pereiti į pagrindinį turinį

Policija – ties bankroto riba

2009-03-04 09:00
Policija – ties bankroto riba
Policija – ties bankroto riba / Mindaugo Ažušilio nuotr. Atlygis: vis daugiau policininkų valstybei dirba iš idėjos.

Dėl mažinamo finansavimo teisėtvarkos pareigūnams gali iškilti problemų užtikrinant viešąjį saugumą. Tai vakar pripažino vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis.

Dirba iš idėjos

"Finansavimas vidaus reikalų sistemai, atsižvelgiant į 2009 m. biudžetą, yra šiek tiek mažesnis, nei biudžete projektuojama. Dėl tos priežasties vidaus reikalų sistemos institucijų darbo intensyvumas mažėja, atitinkamai mažėja statutinių pareigūnų darbo užmokestis, dėl to bus problemų užtikrinant viešąjį saugumą", – vakar pareiškė vidaus reikalų ministras, pripažindamas, kad profesinių sąjungų reikalavimas palikti praėjusių metų bazinį atlyginimo dydį yra nerealus.

R.Palaitis tokią išvadą priėjo antradienį susitikęs su Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktoriumi Remigijumi Baniuliu, Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadu Sauliumi Stripeika, Policijos generaliniu komisaru Vizgirdu Telyčėnu ir Finansų ministerijos sekretoriumi Edmundu Žilevičiumi.

Pasak R.Palaičio, tikimasi, kad šiuo metu dirbantys pareigūnai išlaikys tą patį darbo krūvį, nors pripažino, kad "dabar pakankamai pareigūnų dirba iš idėjos", negaudami atlyginimo už viršvalandžius ir naktinį darbą.

Alternatyva, ministro teigimu, esanti paprasta, tačiau kažin ar visiems patiksianti – į tarnybą priimti bedarbius, o pareigūnams radikaliai sumažinti darbo užmokestį ir "turėti daug policininkų, bet neaiškios kokybės".

Algų tikrai nedidins

Vidaus reikalų ministras atkreipė dėmesį, kad pernai spalio 1 d. darbo užmokestis teisėsaugininkams buvo padidintas, taigi, pasak jo, dabar pareigūnų gaunami atlyginimai, palyginti su tuo pačiu 2008 m. laikotarpiu, sumažėjo ne tiek ir daug.

Pareigūnų profesinių sąjungų reikalavimas grąžinti pernykštį valstybės tarnautojų atlyginimo bazinį dydį esant dabartinei padėčiai, R.Palaičio manymu, esąs absoliučiai nerealus.

"Mes galime pasiūlyti jums draugiškai sumokėti mokesčius", – atkirto R.Palaitis, paklaustas iš kur būtų galima gauti lėšų pareigūnų atlyginimams.

Anot ministro, galima išsiversti ir su mažesnėmis lėšomis, tačiau kažin ar tai patiktų visuomenei.

Antai gaisrininkai galėtų uždaryti kai kurias neefektyvias, nutolusias gaisrines, policininkai – atsisakyti kai kurių funkcijų, tokių kaip teismų ar vienos psichiatrijos ligoninės saugojimas.

Taupyti nėra iš ko

Policijos generalinio komisaro V.Telyčėno teigimu, pareigūnams skirtos lėšos taupomos. "Per pirmą atlyginimų mažinimą sugebėjome išlaviruoti be atleidimų", – teigė jis, tačiau pabrėžė, kad jei finansavimas bus mažinamas vėl, gali tekti atleisti dalį pareigūnų.

V.Telyčėno teigimu, siekdama taupyti, policija svarsto užsienyje esančių ryšių karininkų atšaukimo klausimą. "Tačiau rezervų taupyti nelabai ir matome", – teigė policijos generalinis komisaras.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų