Pereiti į pagrindinį turinį

Policijos atstovas R. Matonis – neįprastu amplua: gimsta tikri kulinariniai šedevrai

2024-09-04 14:59 diena.lt inf.

Policijos atstovą Ramūną Motonį žmonės yra įpratę matyti visai kitokioje aplinkoje. LNK reportaže pristatomas jo pomėgis – gaminti.

LNK stop kadras

„Aš labai dažnai leidžiu savo laisvalaikį gamindamas, ypač po darbo arba savaitgaliais. Tai man būdas atsipalaiduoti. Man tai patinka, smagu, kad ir šeimai tai patinka. Aišku, vaikai galbūt mažiau mėgsta mano patiekalus, bet yra kaimynai, kurie visada ateis į pagalbą suvalgyti“, – pasakojo R. Matonis.

Savaitgaliais, ypač vasarą, R. Matonio kieme gimsta tikri kulinariniai šedevrai. Todėl tiek Ramūno kaimynams, tiek kolegoms šis hobis tikrai nėra naujiena.

„Su kaimynais ir kolegomis tenka dažnai susitikti tokioje aplinkoje. Praeitą mėnesį vyko kaimynų vakarėlis ir teko gaminti plovą visai gatvei. Aš dažnai gaminu tokius patiekalus. Ne tai, kad tik jiems, tiesiog gaminu sau, bet ateina jie paragauti. Dažniausiai gaminant pagamini daugiau nei pats suvalgai. Todėl kartais verta pasikviesti kaimynus, kad padėtų suvalgyti, nes vienas tiek neįveiksi“, – kalbėjo R. Matonis. 

Meilę kulinarijai Ramūnas jaučia nuo pat vaikystės – dar būdamas vaikas virtuvėje padėdavo mamai. Jis gamina įvairiausius patiekalus – nuo paprasčiausių užkandžių iki troškinių, kepsnių ar karkos.

„Man įdomiausias ir keisčiausias patiekalas yra iš tokios kulninės mėsos, kurią dažniausiai kai kurie išmeta arba nurašo. Pagalvojau, kad iš jos galima padaryti gerą patiekalą ir dabar turiu savo firminį receptą, kurį gamindamas žinau, kad visiems patiks“, – sakė R. Matonis.

Policijos atstovo socialiniuose tinkluose gausu jo gamintų patiekalų nuotraukų. Tačiau tik pradėjęs gaminti, Ramūnas patyrė ir nesėkmių. Juk pirmas blynas visada prisvyla.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Labai dažnai būna, kad kažkas nepavyksta, atrodo, viskas taip paprasta, elementaru, bet kai pradedi daryti, ypač apie blynus kalbant, tai dažnai prisvyla. Man atrodo, pirmas mano pagamintas patiekalas buvo bulviniai blynai, kurie, beje, yra tarsi krikštas visiems pradedantiesiems kulinarams. Nors atrodė, kad viską perskaičiau ir išstudijavau, bulvinė tešla prilipo ir blynai nepavyko. Tai tas pirmas blynas tikrai buvo prisvilęs“, – prisiminė policijos atstovas.

Dauguma žmonių virtuvėje stengiasi užtrukti kuo trumpiau, tačiau ilgas gaminimo procesas Ramūnui – tik dar didesnis malonumas.

„Jei reikia gaminti kelias valandas ar net pusdienį, tas laukimas tampa malonesnis. Man patinka ruoštis ilgai, pavyzdžiui, kai vakarienei pasigamini mėsą, užsimarinuoji arba paruoši ingredientus iš vakaro, o gaminimo procesas tęsiasi nuo ryto iki vakaro“, –  pomėgio ypatumais dalijosi R. Matonis.

Dėl gero maisto verta ir palaukti. Jei žavi ilgas gamybos procesas, galbūt žavi ir lėtas, gurmaniškas patiekalo ragavimas?

„Aš dažniausiai valgau greitai. Žmona visada pyksta, kad aš greitai suvalgau, bet man patinka valgyti, kol maistas dar šiltas. Jei pradedi mėgautis per lėtai, maistas atšąla, o aš noriu pajusti visą malonumą, kol patiekalas yra karštas. Žinoma, yra produktų, kurie valgomi šalti, bet kai pasigamini ką nors šilto, norisi suvalgyti dar karštą.

Receptų idėjų semiuosi daugiausiai iš įvairių socialinių tinklų grupių apie maisto gaminimą. Yra labai daug vadinamųjų kamadistų grupių, kur žmonės dalijasi receptais. Ten gali rasti beveik viską, sužinoti atsakymus į įvairius klausimus, pamatyti, ką gamina kiti. Tikrai yra daug galimybių pasimokyti ir išmokti naujų dalykų“, – kalbėjo R. Matonis.

Prieskoniai – labai svarbi kulinarijos detalė. Kiekvieną kartą grįždamas iš kelionių, Ramūnas parsiveža įvairiausių prieskonių, kurie praturtina jo patiekalus.

„Praeitą mėnesį iš Armėnijos parsivežiau saldžiąją papriką. Žinoma, parsivežiau ir daug kitų prieskonių iš Armėnijos, nes ten prieskoniai yra viena iš tų lauktuvių, kurias visi vežasi. Taip pat parsivežiau šašlykų ir kebabų prieskonių. Bet man labiausiai patiko raudonoji paprastoji paprika stambiai malta, ji visai kitokia, natūralesnė. Apie pipirus kalbant, irgi yra visokių rūšių. Iš Kroatijos parsivežiau aliejaus naminio“, – apie iš užsienio parsivežtas gėrybes pasakojo Ramūnas.

Ramūno darbas yra įtemptas ir kupinas iššūkių. Tačiau galbūt iššūkių kelia ir kulinarija?

„Gaminti yra malonumas, čia didelių stresinių situacijų nėra. Nebent kažkas sudega, bet tai nėra problema, nes galiu pasigaminti kitą dieną iš naujo. Tikrai, gaminimas man yra daug malonesnis darbas. Tačiau man patinka ir mano pagrindinis darbas. Bet jei reikėtų pasakyti, kuris darbas man yra malonesnis ir kurio metu labiau atsipalaiduoju, tai, žinoma, gaminimas“, – teigė R. Matonis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų