Pereiti į pagrindinį turinį

Po šaudynių Vilniaus centre – diskusijos: ar reikia griežtinti ginklų kontrolę?

2024-10-10 17:11

Policijos profesinė sąjunga mano, kad praktika, kai prašymai išduoti ginklą yra teikiami elektroniniu būdu, nėra gera.

Taip Lietuvos policijos profesinės sąjungos (LPPS) tarybos narė Agnė Greblikaitė kalbėjo po incidento Vilniaus centre, kai vyras nušovė advokatą ir sužeidė du policijos pareigūnus.

Tuo metu Seimo narys socialdemokratas Julius Sabatauskas ragina griežtinti ginklų kontrolę.

„Priminsime, kad be kitų buvo reformuota ir licencijavimo tarnyba, kuri atsakinga už leidimų ginklui išdavimą. Jeigu anksčiau tai darydavo specialistai regionuose, jie žinodavo žmones ir galėjo nuspėti kai kurių jų elgseną, dabar gi viskas perkelta į elektroninę erdvę“, – ketvirtadienį išplatintame pranešime cituojama A. Greblikaitė.

„Licencijavimo tarnybos centralizavimas, kai dėl ginklo išdavimo prašymai pildomi elektroniniu būdu, mūsų nuomone, nėra gera praktika“, – teigia ji.

Savo ruožtu J. Sabatauskas sako, kad Lietuvoje ginklų kontrolė nėra griežta ir tikina, kad ją reikia peržiūrėti.

Jeigu anksčiau tai darydavo specialistai regionuose, jie žinodavo žmones ir galėjo nuspėti kai kurių jų elgseną, dabar gi viskas perkelta į elektroninę erdvę.

Pasak jo, turi būti numatyti labai aiškūs ir griežti kriterijai, kad žmogus galėtų kreiptis dėl teisės laikyti ir nešioti ginklą, taip pat reikėtų sugriežtinti ir sveikatos būklės įvertinimą bei kontrolę.

„Asmens psichinė sveikata turėtų būti vertinama ne vieno specialisto, be to, ji turėtų būti tikrinama reguliariai, gana nedideliais laiko intervalais. Policija turėtų automatiškai matyti informaciją apie asmens turimą ginklą ir apie teisėtai laikomo ginklo savininko psichologinę sveikatą. Ir jokie automatai, snaiperių šautuvai ar kiti itin pavojingi ginklai neturėtų būti laikomi namuose, jie galėtų būti laikomi specialiose saugyklose“, – pranešime sakė J. Sabatauskas.

Policijos duomenimis, ginklas, kuriuo ketvirtadienį sostinės centre sužeisti du policijos pareigūnai ir nušautas advokatas, buvo laikomas nelegaliai.

Liepą vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė teigė, kad policija vykdys intensyvesnius ginklus turinčių asmenų patikrinimus, svarstomi ir įstatymo pakeitimai dėl griežtesnės ginklų kontrolės.

Problemos tai nespręstų?

Po ketvirtadienį sostinėje įvykusių šaudynių kilo diskusijos dėl ginklų kontrolės griežtinimo. Opozicijai priklausantis ekspremjeras Saulius Skvernelis ir krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas pabrėžia, kad du pareigūnus pašovusio ir advokatą mirtinai sužeidusio šaulio ginklas buvo laikomas nelegaliai, tad kontrolės sugriežtinimas problemos nespręstų. Tuo metu socialdemokratas J. Sabatauskas siūlo grįžti prie ginklų kontrolės klausimo.

„Visiška nekompetencija, nes tai nesusiję su realybe ir faktais. Nelegalus ginklas, kad ir koks griežtas bebūtų reguliavimas, o jis yra labai griežtas, neužkerta kelio nelegaliems ginklams“, – Eltai teigė L. Kasčiūnas.

Ministras sako tokį siūlymą vertinantis kritiškai ir iš nacionalinio saugumo perspektyvos, mat, anot jo, tai gali sutrikdyti visuotinės gynybos principą.

Visiška nekompetencija, nes tai nesusiję su realybe ir faktais.

„Jeigu kalbame apie visuotinę gynybą, kad visuomenė galėtų priešintis – ginklas yra vienas iš svarbių pilietiško žmogaus galimybių. Šioje vietoje tokie pasiūlymai rodo žmogaus nekompetenciją ir kerta per visuotinės gynybos principą. Tada jau kyla klausimas, kur link socialdemokratai nori nuvairuoti mūsų valstybės gynybą“, – dėstė jis.

Tuo metu dabartinėje opozicijoje esančios Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis S. Skvernelis tokius J. Sabatausko pareiškimus vadina „proginiais išsišokimais“.

„Nesuprantu tokios logikos. Buvo panaudotas nelegalus ginklas, tai ką čia griežtinti. Po kiekvieno tokio įvykio atsiranda tokių skautiškų ar pionieriškų iniciatyvų kažką dar sugriežtinti, o kita ranka, tame pačiame Seime, anonsuojame kaip reikia liberalizuoti šią rinką. Tai yra proginiai išsišokimai, negalima taip daryti“, – Eltai teigė ekspremjeras.

„Ginklų kontrolę legalią visi žinome, ką dar reikia padaryti. Dabar yra problema tik su tam tikrais duomenimis, kas susiję su psichine sveikata. O visa kita yra pakankamai griežta, daugiau griežtinti – nereikia“, – akcentavo S. Skvernelis.

ELTA primena, kad apie incidentą sostinėje, Vasario 16-osios gatvėje esančiame bute, pranešta ketvirtadienį, 10.23 val. Iškvietimas į Vasario 16-osios gatvėje esantį butą buvo gautas dėl iškeldinimo iš namų, pranešta, kad asmuo šovė į atvykusius pareigūnus.

Policijos duomenimis, per incidentą pašauti du policijos pareigūnai, įtariamasis 62 m. amžiaus vyras užsibarikadavo bute, tačiau vėliau buvo sulaikytas.

Incidento metu nušautas advokatas Leonid Pšelincev, kuriam buvo 72-eji.

Kaip ketvirtadienį žurnalistams sakė policijos generalinis komisaras Renatas Požėla, įtariama, kad vyras į pareigūnus šaudė iš nelegaliai laikyto šaunamojo ginklo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų