Pereiti į pagrindinį turinį

Pradeda veikti konsultacijų centras „Grįžtu LT“: kam jis skirtas ir kaip viskas vyks?

Užsienio reikalų ministerija (URM) susitiko su diasporos atstovais, kurie svarsto visam laikui sugrįžti gyventi į Lietuvą. Ministerija įsteigė ir pristatė konsultacijų centrą „Grįžtu LT“. Jis skirtas ne tik svarstantiems, planuojantiems, bet ir jau grįžusiems į Lietuvą tautiečiams.

LNK stop kadras

Skaičiuojama, kad šiuo metu užsienyje gyvena daugiau kaip 470 tūkst. Lietuvos piliečių. Daugiausia jų įsitvirtinę Didžiojoje Britanijoje, Vokietijoje ir Jungtinėse Valstijose. Ministerija tvirtina, kad konsultacijos ir diskusijos yra gera pradžia. Esą tai galėtų dalį lietuvių paskatinti grįžti į tėvynę. 

URM Grįžimo į Lietuvą skyriaus vedėjas Tadas Kubilius papasakojo, kaip veiks naujai įsteigtas konsultacijų centras. 

Patys žmonės ir skaičiai sako, kad yra poreikis elementarios, reikalingos informacijos, kai žmonės svarsto apie grįžimą.

– Apie ką bus „Grįžtu LT“ iniciatyva? 

– Manau, kad pats „Grįžtu LT“ savaime nusako, apie ką mes esame. Tai yra svarbi URM, kaip diasporos politiką koordinuojančios institucijos, rolė – grįžimo į Lietuvą skatinimas. Jau keturis metus iš eilės į Lietuvą sugrįžta daugiau žmonių nei iš jos išvyksta. URM ir Globalios Lietuvos departamentas kasmet atlieka diasporos apklausą. Patys žmonės ir skaičiai sako, kad yra poreikis elementarios, reikalingos informacijos, kai žmonės svarsto apie grįžimą.

Kad visa reikalinga informacija būtų vienoje vietoje, sukūrėme platformą – „Grįžtu LT“ konsultacijų centrą. Jame yra internetinė svetainė, mūsų socialinės paskyros, kuriose informuojame lietuvaičius apie Lietuvoje esančias galimybes, surenkame ir suteikiame informaciją iš įvairiausių institucijų. Viskas yra vienoje vietoje. Visa reikalinga informacija svarstantiems, planuojantiems grįžimą į Lietuvą. 

– Pabandykime nusikelti į praeitį. Jeigu neklystu, pats buvote emigravęs į Ameriką.  

– Taip, į JAV. 

– Kaip tada? Prieš dešimt ar dar daugiau metų. 

– 2008 metais sugrįžau į Lietuvą po beveik aštuonerių metų gyvenimo JAV. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Ko jums trūko tais 2008 metais? Kokios informacijos reikėjo ir kas būtų palengvinę tą sugrįžimą? 

– Negaliu pasakyti, kad tai buvo sunkus grįžimas. Tai buvo mano asmenine iniciatyva priimtas sprendimas. Galbūt trūko informacijos, kaip veikia Lietuvos institucijos, kokių dokumentų reikia, tarkime, aš buvau baigęs universitetą JAV, o norint teikti paraišką į valstybės tarnybą, reikėjo, kad tas diplomas būtų pripažintas ir Lietuvoje. Tai yra tik vienas pavyzdys, kur ta informacija buvo sunkiai surandama. Žinoma, kai ieškai, randi, bet žmonės dažnai pasiklysdavo tose įvairiausių šaltinių informacijos vietose.

Galbūt trūko informacijos, kaip veikia Lietuvos institucijos, kokių dokumentų reikia.

Buvo nemažai sugrįžusių žmonių. Sugrįžę įkūrėme lietuvių, gyvenusių užsienyje, visuomeninę organizaciją „Sugrįžus“. Taip ir pasivadinome. Tai visuomeninė iniciatyva, kai mes patys skleidėme tą informaciją, dalinomės savo patirtimi. Dabar ypač džiugu, kad tuo rūpinasi Lietuvos valstybė. Reikia pripažinti, kad tas konsultacijų centras „Grįžtu LT“, kuris veikia nuo šių metų sausio mėnesio, pastaruosius metus tai vykdė Tarptautinė migracijos organizacija. Dabar teikia visą koncentruotą informaciją vienoje vietoje tiek internetinėje svetainėje, tiek telefono linija, tiek elektroniniu paštu. Žmonės gali surasti informaciją vienoje vietoje, o jeigu jos neranda – gali paskambinti ir gauti. 

– Ar tai veikia? Ar sulaukėte susidomėjimo? Kokios baimės iš pasaulio lietuvių atkeliauja pas jus? 

– Tikrai veikia ta informacija. Sulaukėme virš 700 įvairiausių paklausimų tiek telefonu, tiek elektroniniu paštu. Daugybė žmonių apsilanko svetainėje ir randa tą informaciją. Mes turbūt nekalbame apie baimes, kalbame apie informacijos poreikį ir jos suradimą. Reikalui esant, tikrai suteikiame visą reikalingą informaciją, nukreipiame į kompetentingas institucijas, jeigu negalime padėti. Kai kurios specifinės sritys ar socialinė apsauga, ar mokesčių klausimai, kur gali atsakyti tik kompetentingą informaciją.

Pačią pradinę, elementariausią informaciją galima rasti „Grįžtu LT“ platformoje.  

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų