Pereiti į pagrindinį turinį

Prezidentas įgaliojo L. Kasčiūną ir J. Survilą pasirašyti susitarimą dėl vokiečių karių

2024-09-12 11:31 diena.lt inf.

Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį įgaliojo krašto apsaugos ministrą Lauryną Kasčiūną ir užsienio reikalų viceministrą Joną Survilą pasirašyti tarpvalstybinį susitarimą su Vokietija dėl jų karių teisių Lietuvoje.

Laurynas Kasčiūnas (kairėje) ir Gitanas Nausėda
Laurynas Kasčiūnas (kairėje) ir Gitanas Nausėda / P. Peleckio / BNS nuotr.

Susitarimas, kuris bus pasirašomas penktadienį, parengtas rengiantis Lietuvoje priimti Vokietijos brigadą iš kelių tūkstančių karių.

Dokumentą L. Kasčiūnas ir J. Survila pasirašys su Vokietijos gynybos ministru Borisu Pistoriusu ir šios šalies Užsienio reikalų ministerijos atstovu.

Jame bus numatytas leidimas steigti Lietuvoje vokiškas švietimo ir gydymo įstaigas, taip pat nurodoma, jog Vokietijos karinės pajėgos Lietuvoje galės steigti karines valgyklas ir parduotuves, kurioms bus taikomos mokestinės išimtys.

Susitarimas taip pat apima pokyčius darbo ir įdarbinimo srityje, mokesčius, prekių, paslaugų įsigijimą.

Dokumente aptarta vokiečių brigados atvykimo ir išvykimo tvarka, galimybė patekti į Lietuvos karinės infrastruktūros objektus, steigti karinį paštą, radijo stotį, vairavimo mokyklas, karines gydymo įstaigas. Numatyta, kad radijo dažniai Vokietijos karinėms pajėgoms būtų suteikiami nemokamai.

Susitarimą turės ratifikuoti abiejų šalių parlamentai.

Lietuva ir Vokietija brigadą yra sutarusios dislokuoti iki 2027 metų pabaigos, nors pareigūnai nuogąstauja, kad ši data gali nusikelti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų