Pereiti į pagrindinį turinį

Prezidentas ruošiasi metiniam pranešimui

2009-01-12 09:00
Prezidentas ruošiasi metiniam pranešimui
Prezidentas ruošiasi metiniam pranešimui / Gedimino Bartuškos nuotr. Skaitys: Prezidento V.Adamkaus metinis pranešimas Seime nuskambės viename pavasario sesijos posėdžių.

Prezidentūroje pradėtas rengti Prezidento Valdo Adamkaus paskutinis metinis pranešimas, kuris bus perskaitytas Seimo pavasario sesijoje.

Koncepcija jau aptarta

Jau tapo tradicija, kad kiekvienų metų pradžioje, naudojantis kiek ramesne politine darbotvarke, prezidentūroje pradedamas rengti metinis pranešimas.

Prezidento atstovė spaudai Rita Grumadaitė dienraščiui patvirtino, kad jau šiomis dienomis valstybės vadovas su savo patarėjais ir konsultantais imasi darbo, rengdamiesi būsimam metiniam pranešimui. "Jo koncepcija jau buvo aptarta, netrukus vyks pirmasis pasitarimas, kuriame bus pradėta paties pranešimo dėlionė", – teigė R.Grumadaitė.

Metų pradžia šiam nemenkam ir kruopščiam darbui parenkama neatsitiktinai, nes tokiu metu būna kiek ramiau – mažiau politinių įvykių, vizitų ar susitikimų.

Prezidentas tik ką pasirašė šių metų valstybės biudžetą ir daugumą jį lydinčių įstatymų. Vetuoti tik du biudžetą lydintys įstatymai – dėl atskaitymų į privačius pensijų fondus sumažinimo ir dėl mokesčio už juridinių asmenų turimus automobilius.

Atlikus šiuos darbus valstybės vadovo darbotvarkėje atsirado laiko rengti metinį pranešimą.

Suderins datą

Pastarosiomis dienomis Prezidento oficialioje darbotvarkėje įrašytas tik vienas punktas – posėdžiai su patarėjais ir darbas su dokumentais.

Anot atstovės spaudai, šiuose pasitarimuose kol kas generuojamos idėjos, kurios galėtų būti išsakytos būsimame metiniame pranešime. Paprastai iš pradžių su Prezidentu suderinama, kas turėtų būti pasakyta pranešime, vėliau tos idėjos papildomos frazėmis, tezėmis, citatomis. Tik paskui galutinai surašomas visas tekstas.

Jis koreguojamas iki paskutinio momento, iki pat jo skaitymo iš Seimo tribūnos, atsižvelgiant į aktualijas.

Kol kas neaišku, kada V.Adamkus Seime skaitys metinį pranešimą. Paprastai tai daroma kovo pabaigoje ar balandžio pradžioje. Metinio pranešimo skaitymo datą prezidentūra suderins su Seimo vadovybe. Tai bus daroma artėjant Seimo pavasario sesijai, kuri prasidės kovo 10 d.

Metinis pranešimas skaitomas vadinamojoje senojoje Seimo posėdžių salėje, pavadintoje Kovo 11-osios Akto vardu.

Apibendrins savo veiklą

Dar nepranešama, ką V.Adamkus akcentuos šiųmetėje kalboje Seimui. Tai bus paskutinis kadenciją baigiančio Prezidento metinis pranešimas, todėl tikimasi, kad V.Adamkus apibendrins jame visą savo darbą valstybės vadovo poste ir galbūt nubrėš Lietuvos vystymosi gaires artimiausiems metams.

Pirmą kartą Prezidentu V.Adamkus tapo 1998 m. vasarį. Pirmą penkerių metų kadenciją jis baigė pralaimėjęs prezidento rinkimuose Rolandui Paksui 2003-iųjų pradžioje. Tačiau jau po pusantrų metų V.Adamkus grįžo į valstybės vadovo postą po neeilinių prezidento rinkimų, surengtų pašalinus R.Paksą apkaltos proceso tvarka.

Antrąją ir paskutiniąją savo kadencijas prezidento poste V.Adamkus baigs šių metų liepos 12 d., kai perduos įgaliojimus gegužės arba birželio mėnesį išrinktam naujam Lietuvos vadovui.

Įvertins Vyriausybę

Manoma, kad paskutiniame metiniame pranešime Prezidentas gali įvertinti Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderio Andriaus Kubiliaus vadovaujamos keturių centro dešinės politinių partijų Vyriausybės, taip pat tik lapkritį pradėjusio dirbti Seimo veiklą.

Neabejojama, kad Prezidentas, kaip ir ankstesniuose metiniuose pranešimuose, įvardys daugelį metų nesprendžiamas problemas švietimo ir mokslo, sveikatos apsaugos srityse, teismų ir teisėsaugos sistemose.

Konstitucijoje nurodoma, kad prezidentas "Seime daro metinius pranešimus apie padėtį Lietuvoje, Lietuvos Respublikos vidaus ir užsienio politiką". Nuo pat 1993-iųjų tokie pranešimai buvo skaitomi iš pradžių prezidento Algirdo Brazausko, vėliau – V.Adamkaus.

Tik 2004 m. ši valstybės vadovo konstitucinė pareiga nebuvo įvykdyta. Į apkaltos proceso sūkurį patekęs tuometis prezidentas R.Paksas taip ir neperskaitė metinio pranešimo.

Dėl Ikstapos dar neaišku

Metinio pranešimo parengimo procesas gali būti nutrauktas tik tada, jei Prezidentas V.Adamkus vyks tradicinių žiemos atostogų į Meksikos Ikstapos kurortą Ramiojo vandenyno pakrantėje. Kol kas neaišku, ar šios atostogos tikrai įvyks.

Prezidento darbotvarkėje nei visą sausį, nei vasario pradžioje nedaroma kelių ar keliolikos dienų pertrauka, kuri galėtų būti panaudota atostogoms. Todėl arba kelionės į Ikstapą šiemet išvis nebus, arba ji bus gana trumpa ir surengta vasario antroje pusėje.

Paprastai Meksikoje V.Adamkus su žmona Alma lankosi kasmet tarp Sausio 13-osios ir Vasario 16-osios minėjimų. Šįkart, jeigu kelionė į Meksiką įvyks, ji geriausiu atveju galėtų būti tarp Vasario 16-osios ir Kovo 11-osios minėjimų.

Žiemos atostogos Ikstapoje su draugais yra sena Adamkų tradicija.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų