Pereiti į pagrindinį turinį

Prezidentė vetavo ir Statybų įstatymą

2009-07-29 15:49
Prezidentė vetavo ir Statybų įstatymą
Prezidentė vetavo ir Statybų įstatymą / jc/cg nuotr.

Prezidentės Dalios Grybauskaitės nuomone, Seime priimtos įstatymo pataisos sudaro sąlygas visoms nelegalioms statyboms įteisinti.

Dabar Seimas įstatymą turės svarstyti dar kartą, pranešė nacionalinis transliuotojas.

Pasak valstybės vadovės, turi būti apribota pareigūnų teisė laisvai spręsti, ar savavališką statybą griauti, ar ją įteisinti, įstatymas turi aiškiai nustatyti, kokiais atvejais gali būti leidžiama įsiteisinti savavališką statybą, o kokiais - ne, atsižvelgti į savavališkų statybų pobūdį - statyta su leidimu ar be jo, kiek nukrypta nuo statybos projekto.

D.Grybauskaitės nuomone, įstatymui trūksta skaidrumo, todėl jo efektyviai taikyti neįmanoma.

Be to, pataisos esą neleidžia išspręsti smulkių pažeidimų šalinimo problemų, o piktybiškiems įstatymo pažeidėjams atsiranda galimybė pasinaudoti įstatymo neapibrėžtumu ir įteisinti netoleruotinas, visuomenės ir valstybės interesus pažeidžiančias nelegalias statybas.

Prezidentė teigia, kad už statybų įstatymo vykdymą atsakingiems valstybės pareigūnams pataisos sudaro galimybę laisvai interpretuoti įstatymą ir plisti korupcijai.

D.Grybauskaitė atkreipė dėmesį, jog įstatymo projektas nebuvo įvertintas ir antikorupciniu požiūriu. Šalies vadovei paprašius, savo vertinimus pateikė Teisingumo ministerija, kitos institucijos ir visuomeninės organizacijos.

Jų išvados ir pastabos nepritaria Seimo siūlomam 28 straipsnio pakeitimui. Specialiųjų tyrimų tarnyba nurodo, kad Statybos įstatymo pakeitimai, pasak Prezidento spaudos tarnybos pranešimo, padidina korupcijos tikimybę ir sudaro galimybes piktnaudžiauti teise.

D.Grybauskaitė antradienį jau vetavo įstatymą, kuriuo Seimas po ilgų diskusijų yra nutaręs dešimtadaliu kirpti visas motinystės pašalpas. Anot D. Grybauskaitės, pašalpos neturėtų būti mažinamos mamoms, kurioms jau yra skirtos, nes pažeistų jų teisėtus lūkesčius.

Prezidentė antradienį sakė, kad ketina vetuoti dar „tris ar keturis“ įstatymus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų