Pereiti į pagrindinį turinį

Prokurorai nenori atsakinėti į Seimo narių klausimus

2014-06-26 13:42 diena.lt inf.
V. Skaraičio / BFL nuotr.

Laikinasis Generalinės prokuratūros vadovas Darius Raulušaitis mano, jog būtų protinga prokurorams kaip ir teisėjams taikyti išimtį dėl Seimo narių grupės reikalavimo atsakyti į klausimus.

Tokią poziciją D.Raulušaitis grindžia Konstitucinio Teismo (KT) pozicija dėl prokuroro nepriklausomumo ir išsakė ketvirtadienį Seime, pakviestas atsakyti į grupės Seimo narių klausimus apie „juodąjį“ viceministrų sąrašą.

„Pagal Seimo statuto dabartinę redakciją, aš turiu pareigą ateiti kviečiamas Seimo, tą ir darau, pagal kitus įstatymus turiu užtikrinti, kad nebūtų kišamasi į tyrimą, ir, atvirai tariant, tos informacijos teikiu, kiek man leista įstatymu“, - klausiamas, ar kvietimas į Seimą atsakyti į klausimus negali būti traktuojamas kaip spaudimas, atsakė D.Raulušaitis.

Tuo pačiu jis pridūrė, kad vertinant KT pasisakymą dėl prokuratūros nepriklausomumo „būtų protinga Seimo statuto 209 straipsnyje, kur kalbama apie įstaigų vadovų kvietimą atsakyti į parlamentarų klausimus, šalia teisėjams daromos išimties, kad rastųsi ir prokurorai“.

„Pagal visas kitas įstatymais garantuojamas prokurorų nepriklausomumo garantijas, iš tikrųjų jos visiškai vienodos kaip teisėjų, ir šitoj srity paliktas skirtingumas, kažin, ar yra labai teisiškai pagrįstas“, - sakė D.Raulušaitis.

Seimo statutas numato, kad į iš anksto raštu pateiktus Seimo narių klausimus turi atsakyti atskiri Vyriausybės nariai, valstybės kontrolierius, kiti valstybės institucijų vadovai, kuriuos skiria Seimas arba kurių paskyrimui reikalingas Seimo pritarimas, taip pat kiti valstybės institucijų vadovai, išskyrus teisėjus.

Konstitucinis Teismas yra išaiškinęs, kad Seimas negali iš generalinio prokuroro reikalauti ataskaitos, kuriai reikėtų parlamento ar Vyriausybės pritarimo, nes tai prieštarauja prokuroro nepriklausomumui. Iki šio išaiškinimo Seimas svarstydavo prokuratūros metinę ataskaitą ir balsuodavo, ar jai pritarti. Paskutiniu balsavimu tokiai atskaitai pritarta nebuvo. Po KT išaiškinimo tokia ataskaita šią sesiją buvo tik pristatyta Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitete kaip informacija.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų