Pereiti į pagrindinį turinį

Rengiamas protestas prie Lietuvos banko

2009-02-26 09:00

Prieštaringai vertinami visuomenininkai balandį planuoja surengti protesto akciją prie centrinės Lietuvos banko būstinės. Protestą prieš didžiules paskolų palūkanas remia tūkstančiai žmonių.

Akciją organizuojanti asociacija "Netylėk" kviečia žmones rinktis prie Lietuvos banko pastato balandžio 4 d., vidurdienį. Joje žadama reikalauti, kad būtų sumažintos VILIBOR palūkanų normos.

"Šiuo metu VILIBOR nustato 5 didžiausi Lietuvos komerciniai bankai ir Lietuvos bankas. Toks principas yra visiškai nepriimtinas, nes atsiranda sąlygos karteliniams susitarimams. Visame civilizuotame pasaulyje palūkanų norma yra mažinama, bet Lietuvoje ji kyla rekordiškai. Jeigu Lietuvos valiuta yra pririšta prie euro fiksuotu kursu, tai kodėl EURIBOR (Europos centrinio banko nustatoma palūkanų norma – red. past.) ir VILIBOR skiriasi daugiau nei dvigubai?" – klausiama visuomenininkų išplatintoje peticijoje, kurią internete jau parėmė daugiau kaip 3200 žmonių.

"Netylėk" reikalauja Lietuvos banko valdybos ir Lietuvos vyriausybės imtis griežčiausių veiksmų, siekiant sustabdyti neva nepagrįstą VILIBOR augimą ir nustatyti santykį, kiek gali skirtis VILIBOR ir EURIBOR palūkanų normos.

"Taip pat reikalaujame atkreipti dėmesį į tai, kiek komerciniai bankai nesumoka į valstybės biudžetą 15 proc. pelno mokesčio ir PVM nuo VILIBOR pokyčių, nes tai taip pat yra banko pelnas", – sakoma peticijoje, kurioje, tiesa, neišvengta šiurkščių gramatikos klaidų.

Jeigu šie reikalavimai nebus patenkinti, visuomenininkai žada karą su palūkanomis tęsti ES teisinėse institucijose.

Bene labiausiai asociacija "Netylėk" išgarsėjo šio mėnesio pradžioje, kai su judėjimu "Pasaulio piliečiai" paskelbė prisiimanti atsakomybę už sausio 16-osios riaušes.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų