Pereiti į pagrindinį turinį

Rudenėjant atraskite laiko kartu magiją

2024-10-20 11:00 diena.lt inf.

Atvėsę orai ir anksti nusileidžianti saulė ne vieną žmogų veda prie rudeninio sąstingio, kai motyvacija veikti blėsta. Vis dėlto net ir subjurę orai šeimai kartu leisti laiką neturėtų sutrukdyti. Vaiko teisių gynėjas Dovaras Nevardauskis kviečia šeimas išnaudoti šį metų laiką – prasmingai ir turiningai leisti laiką kartu.

Nauda: rinkti obuolius, grėbti rudeninius lapus ar tiesiog pabūti gryname ore gali būti prasmingas ir smagus šeimos užsiėmimas. Nauda: rinkti obuolius, grėbti rudeninius lapus ar tiesiog pabūti gryname ore gali būti prasmingas ir smagus šeimos užsiėmimas. Nauda: rinkti obuolius, grėbti rudeninius lapus ar tiesiog pabūti gryname ore gali būti prasmingas ir smagus šeimos užsiėmimas.

Džiaugsmai gryname ore

Jei tik orai palankūs, D. Nevardauskis siūlo laiką leisti gamtoje. Gamta kviečia kvėpuoti grynu oru ir dalyvauti įvairiose veiklose, kurios stiprina šeimos ryšius, skatina bendravimą ir kuria ilgalaikius prisiminimus.

„Išeikite į lauką pakvėpuoti grynu oru. Rinkti obuolius, grėbti rudeninius lapus, naujų, ieškoti dar nežinomų pažintinių takų ar tiesiog pasivaikščioti gali būti prasmingas ir smagus šeimos užsiėmimas“, – sako pašnekovas ir primena, kad laikas gamtoje ne tik stiprina šeimos santykius, bet ir teigiamai veikia vaikų vystymąsi.

Moksliniai tyrimai rodo, kad vaikai, kurie dažnai leidžia laiką gamtoje, yra sveikesni, kūrybingesni, labiau pasitiki savimi ir labiau linkę bendrauti. Todėl tėvams vaiko teisių gynėjai siūlo net ir su pačiais mažiausiais rasti būdų mėgautis rudens teikiamais malonumais.

„Nebūtina laukti, kol vaikas paaugs. Jauniems tėvams, kurių mažylis dar tik guli vežimėlyje, laikas gryname ore yra naudingas dviejų žmonių santykiams stiprinti, o kūdikiui, be abejo, naudingas grynas oras. Tiems, kurių vaikai vyresni, rudeninės veiklos gamtoje – santykių stiprinimo galimybė. Tiek tėvų, tiek vaikų neblaško darbas, namai, televizoriai ir kompiuteriai“, – pastebi D. Nevardauskis.

Dovaras Nevardauskis / Asmeninio archyvo nuotr.

Namie irgi gausu veiklos

Žinoma, rudenį dangus ne visada saulėtas. Kone pusę rugsėjo dar lepinusi saulė traukiasi, o subjurus orams labiausiai norisi slėptis šiltuose ir jaukiuose namuose. Anot pašnekovo, net ir namie šeima gali leisti laiką prasmingai.

Rudeninės veiklos gamtoje – santykių stiprinimo galimybė. Tiek tėvų, tiek vaikų neblaško darbas, namai, televizoriai ir kompiuteriai.

„Siūlau pašeimininkauti virtuvėje ir kartu išsikepti obuolių pyragą. Arba pastatyti tvirtovę iš pagalvių“, – idėjas vardija D. Nevardauskis ir skatina į šeimos veiklas įtraukti vaikus, klausytis jų mėgstamos muzikos ir džiaugtis buvimu kartu.

Vardydamas užsiėmimų idėjas, pašnekovas pamini namų ruošą. „Net ir patys nuobodžiausi dalykai gali tapti linksma pramoga šeimai, jei tik  tinkamai nusiteiksime. Pasiskirstykite darbus ir nusiteikite, kad šiuo momentu svarbiausia – laikas kartu. Gali būti, kad po poros valandų virtuvė bus sujaukta, pagalvės išmėtytos, o namų ruoša taip ir nepradėta. Tačiau prisiminimai, išmoktos buitinės ir vertybinės pamokos liks, o muzika dar ilgai skambės mintyse“, – teigia pašnekovas.

Kitaip: užuot sėdėjus prie televizoriaus, verta išbandyti stalo žaidimus, – jie padeda lavinti mąstymą, skatina diskutuoti ir mokytis iš klaidų. / freepik.com nuotr.

Sudominti stalo žaidimais

Tiesa, atvėsus orams, daugelis kaip laiko kartu praleidimo būdą renkasi filmą ar serialą. Tačiau vaiko teisių gynėjai labiau skatina veiklas, kurių esmė – bendravimas ir bendradarbiavimas.

„Rekomenduoju vietoj filmų ar serialų rinktis stalo žaidimus, šaškes, šachmatus ar dėliones, nes tai padeda lavinti mąstymą, skatina diskusijas ir mokymąsi iš klaidų“, – pataria ekspertas.

Jeigu šeima nuspręstų apsilankyti kino teatre, pašnekovas pataria į šį procesą įtraukti visus šeimos narius – nuo filmo iki užkandžių pasirinkimo.

„Svarbiausia – kalbėtis, ieškoti kompromisų ir stengtis, kad visai šeimai laikas kartu būtų malonus“, – pabrėžia D. Nevardauskis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų