Pereiti į pagrindinį turinį

Rudenį pirmininkavimas ES Tarybai įgaus pagreitį

2013-08-29 11:05
Vilniuje Danijos pirmininkavimas ES paminėtas baletu
Vilniuje Danijos pirmininkavimas ES paminėtas baletu / Tomo Urbelionio (BFL) nuotr.

Po gana neįtempto rugpjūčio Lietuvos laukia sudėtingas pirmininkavimo ES Tarybai rugsėjis. Renginių numatoma kasdien, o į Lietuvą sugužės gausus būrys įtakingiausių pasaulyje asmenų.

Svarbi konferencija

Rugsėjo pradžioje Lietuva sulauks neeilinio rango svečių. Į Seime organizuojamą Tarpparlamentinę bendros užsienio ir saugumo politikos bei bendros saugumo ir gynybos politikos konferenciją atvyks ES vyriausioji įgaliotinė užsienio reikalams bei saugumo politikai, Europos Komisijos pirmininko pavaduotoja Catherine Ashton ir NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas.

Ši konferencija laikoma vienu svarbiausių šalies pirmininkavimo ES Tarybai parlamentinio matmens renginių.

"Analizuosime saugumo situaciją pasaulyje, diskutuosime apie ES ir NATO bendradarbiavimą, ES ambicijas ir realius pajėgumus gynybos srityje, šių sričių santykį ir jų derinimo galimybes.

Konferencijoje išsakytos mintys ir priimtos išvados taps svariu parlamentiniu indėliu besiruošiant gruodžio mėnesio Europos Vadovų Tarybai, kurioje pagrindinis dėmesys bus skiriamas gynybos klausimams", – Seimo pranešime cituojamas Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas.

Įžanginiame konferencijos posėdyje sveikinimo žodį tars ir Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Rugsėjo 4 d. vakarą dalyvių laukia vakarienė LDK valdovų rūmuose, kitą vakarą – Vilniaus universiteto Botanikos sode.

Svečiai iš už Atlanto

Rugsėjį numatyta ir kartą per pusmetį pirmininkaujančioje valstybėje rengiamų neformalių ministrų susitikimų. 5 ir 6 d. Nacionalinėje dailės galerijoje vyks neformalus ES gynybos ministrų susitikimas, kuriame taip pat planuoja dalyvauti C.Ashton ir A.F.Rasmussenas.

Tarp susitikimo tikslų įvardijamas pasiruošimas lapkritį Briuselyje vyksiančiai Užsienio reikalų tarybai, kurioje bus tvirtinami svarbiausi bendrosios saugumo ir gynybos politikos dokumentai.
Aptarti einamųjų ES užsienio politikos klausimų neformalioje aplinkoje rugsėjo 6 ir 7 d. rinksis užsienio reikalų ministrai. Naujienų portalas lrytas.lt praneša, kad į šį susitikimą atvyks ir JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry.

Neoficialiomis žiniomis, į vieną iš susitikimų Lietuvoje planuoja atvykti ir JAV Kongreso narys respublikonas Johnas McCain’as.

Abu politikai sukaupę didžiulę patirtį ir yra kandidatavę į Jungtinių Valstijų prezidentus, deja, nesėkmingai.

Bus daug veiklos

8–10 d. savo srities klausimus neformaliame susitikime nagrinės ES žemės ūkio ministrai.

13 ir 14 d. planuojamas neformalus Ekonomikos ir finansų reikalų tarybos (ECOFIN) susitikimas. 15 ir 16 d. Nacionalinėje dailės galerijoje susiburs susisiekimo ministrai. 19 ir 20 d. aptarti klausimų ten pat rinksis energetikos ministrai.

Rugsėjį netrūks ir aukšto lygio ekspertų susitikimų, taip pat konferencijų bei seminarų.

Tarp jų – Regionų komiteto Aplinkos, klimato kaitos ir energetikos komisijos posėdis bei seminaras, Lyčių lygybės darbo grupės posėdis ir Trejeto atstovų bei Europos Komisijos susitikimas, finansų forumas "Eurofi".

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų