Pereiti į pagrindinį turinį

Šalia ministro V. Andriukaičio – interpeliacijos šešėlis

2013-02-08 08:34
Šalia ministro V. Andriukaičio – interpeliacijos šešėlis
Šalia ministro V. Andriukaičio – interpeliacijos šešėlis / Fotodiena/Dmitrijaus Radlinsko nuotr.

Revoliuciją sveikatos apsaugos sistemoje planuojantis ministras Vytenis Andriukaitis gali sulaukti Seimo dešiniųjų kirčio – interpeliacijos.

Imtųsi liberalai

Andriaus Kubiliaus ministrų kabineto nariams interpeliacijas dažniausiai ruošdavęs socialdemokratas V. Andriukaitis gali ir pats jos sulaukti. Teoriškai tai galėtų įvykti tik kovą, kai Seimas susirinks į pavasario sesiją.

„Kai kurios ministro kalbos jau dabar, mano manymu, padarė žalos, skaldydamos tiek pacientų, tiek gydytojų bendruomenes. Jei ministras nesustos ir neatsitrauks, žinoma, svarstysime interpeliacijos galimybę“, – vakar pareiškė Liberalų sąjūdžio (LS) lyderis Eligijus Masiulis.

Prieš kairiųjų ministrą šiaušiasi ne tik dešimt vietų Seime turintis LS, bet ir A. Kubiliaus konservatoriai. Tiesa, jie kol kas nuosaikesni ir linkę palaukti, kokiais darbais baigsis revoliucingos V. Andriukaičio kalbos.

„Ministras dar per trumpai dirba. Už ne visai protingas kalbas interpeliacijas rengti nepriimta. Kol kas aiškinsimės, diskutuosime, ką jis ten žada daryti“, – dėstė konservatorių atstovas Jurgis Razma.

Šiaušiasi ir savi

Tačiau V.Andriukaitis palaikymo neturi ir tarp valdančiosios koalicijos partnerių. Ministro sumanymų neleisti ligonių kasų pinigų skirti privačiajam medicinos sektoriui ir drausti valstybinėse poliklinikose bei ligoninėse dirbantiems medikams dirbti ir privačiose įstaigose nepalaiko dalis valdančiosios koalicijos partnerių.

Tokie ministro sumanymai nepriimtini visų pirma Viktoro Uspaskicho Darbo partijos atstovams. Labiausiai tam priešinasi Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė, DP atstovė Dangutė Mikutienė.

Tačiau V.Andriukaitis gali jaustis ramus, nes jį palaiko didžioji dalis socialdemokratų, dalis Tvarkos ir teisingumo frakcijos atstovų bei Lietuvos lenkų rinkimų akcija. Tiesa, premjeras Algirdas Butkevičius bando gesinti situaciją. Jis kol kas aiškiai neatsako, priimtini ar ne jam V. Andriukaičio siūlymai.

Atstatydinti nepavyktų

Sveikatos apsaugos ministras neturi palaikymo nei viešojoje erdve, nei tarp koalicijos partnerių, tad opozicijos kalbos apie galimą interpeliaciją – logiškos, kaip samprotauja politologas Lauras Bielinis.

„Iš tikro jis neturi palaikymo viešojoje erdvėje, opozicija į jį žiūri aštriausiai ir greičiausiai koalicijos gretose dėl šio ministro yra įvairiausių pozicijų“, – aiškino L. Bielinis.

Jo žodžiais, dešiniųjų samprotavimai apie galimą interpeliaciją yra „normalus politinio veiksmo variantas“. Tačiau svarstymai greičiausiai liks svarstymais, nes valdančioji koalicija pernelyg stipri, Seime turi daugiau nei 85 balsus.

„Mes galime numatyti, kad tokiu žingsniu opozicija greičiausiai nieko nepasiseks. Nebent jie “pagautų„ nepasitenkinimo sūkurį pačioje valdančiojoje daugumoje, o tai mažai tikėtina“, – samprotavo jis.

V. Andriukaičio pozicijas silpnina ir tai, kad jis dėl planuojamų reformų neturi ir Prezidentės Dalios Grybauskaitės palaikymo. Ši, kalbėdama apie ministro siūlymą neleisti ligonių kasų pinigų skirti privačiajam medicinos sektoriui, tik pasišaipė. „Tai absoliutus grįžimas atgal į sovietinius laikus“, – yra sakiusi D. Grybauskaitė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų