Pereiti į pagrindinį turinį

Seimą ir prezidentūrą drebina išdaviko paieškos

2012-02-23 05:00
Seimą ir prezidentūrą drebina išdaviko paieškos
Seimą ir prezidentūrą drebina išdaviko paieškos / Simono Švitros nuotr.

Po prezidentūros langais skamba raginimai „neleisti žaginti valstybės“, o parlamente ligi sutemų komitetų duris varsto specialiųjų tarnybų vadovai. Išdaviko, nutekinusio slaptą informaciją apie „Snorą“, paieškos vakar Seime užsitęsė iki sutemų.

Atsakymų paieškos užtruko

Kas nutekino informaciją apie nacionalizuojamą „Snoro“ banką? Kas sako netiesą – vidaus reikalų ministras ar Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovybė? Kokį vaidmenį čia atliko Valstybės saugumo departamentas (VSD)? Į šiuos klausimus atsakymų vakar iki vėlumos ieškojo keli Seimo komitetai, o Daukanto aikštėje aidėjo mitinguotojų balsai.

Seimo antikorupcijos komisijos duris vakar varstė aukščiausia VSD vadovybė – direktorius Gediminas Grina ir jo pavaduotojas Romualdas Vaišnoras, atleista FNTT vadovybė, vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis.

FNTT vadovai darsyk pakartojo, kad jų atleidimo aplinkybes turi aiškintis teismas, o ministras pareiškė neatsistatydinsiąs. Tiesa, paaiškėjo, kad VSD, aiškindamasis, kas dienraščiui „Lietuvos rytas“ nutekino informaciją, melo detektoriumi (poligrafu) tikrino ir prokurorus, ne tik FNTT vadovybę.

O po netikėtai surengto posėdžio Seime VSD generalinis direktorius G.Grina tepasakė, kad Prezidentė, Seimo pirmininkė ir premjeras gavo vienodą VSD informaciją, kas galėjo nutekinti žinias apie teisėsaugininkų planuojamus veiksmus banko „Snoras“ atžvilgiu.

Neapykanta liejosi laisvai

„Valstybė okupuota iš vidaus“, „Partiniai klanai valdo valstybę“, „Grąžinkite į postus atleistą FNTT vadovybę“, – į Daukanto aikštėje surengtą mitingą vakar vidurdienį sukviestą minią, regis, suvienijo pyktis valdžiai, teisėsaugos institucijoms ir tikėjimas beveik beribe D.Grybauskaitės galia.

Ant scenos lipę kalbėtojai palietė pačias įvairiausias temas ir problemas. Vieni kalbėjo apie Eglės Kusaitės bylą, kiti skelbė, kad „mūsų valstybė jau okupuota iš vidaus“. Minia garsiausiai suūžė, kai nuo scenos buvo prabilta apie kalėjimo grotas.

„Žmonės laukia, kada prasidės areštai. Neleiskime žaginti tėvynės. Galiu ir kitaip pasakyti, kaip vienas personažas: “Užteks šioje valstybėje ravėti šieną", – šie visuomenininko Audriaus Nako, tinklalapio ekspertai.eu įkūrėjo žodžiai labiausiai sudirgino minią.

Šarūnas Valentinavičius, prisistatęs Nacionalinio demokratinio judėjimo atstovu, tiesiog konstatavo, kad „mūsų valstybę užvaldė valstybininkai“, nuo tribūnos liejosi pyktis nacionalinio transliuotojo pusėn.

Skelbė kategoriškus reikalavimus

Visuomenininkas Darius Kuolys, pradėdamas ilgą kalbą, akcentavo „tiesos“ ir „laisvės“ vertybes, pagarbą Lietuvos Konstitucijai. Tačiau čia pat ultimatyviai savo atstovaujamo visuomeninio sambūrio vardu iš Prezidentės, Seimo pirmininkės ir premjero pareikalavo grąžinti į pareigas vidaus reikalų ministro R.Palaičio atleistus FNTT vadovus.

„Vilniaus diena“ primena, kad FNTT direktoriaus pareigoms eiti turi būti rengiamas konkursas, o galutinį žodį taria vidaus reikalų ministras, savo įsakymu skiriantis FNTT vadovybę. Nei premjeras, nei Seimo pirmininkas, juolab Prezidentė skiriant pareigūnus, remiantis įstatymu, įtakos turėti negali.

D.Kuolys kategorišką reikalavimą grąžinti atleistus pareigūnus atgal į darbą miniai paaiškino šitaip: „Atleisti vyrus, kurie konsultuoja ir kolegas užsienyje dėl sudėtingiausių nusikaltimų, tik pasakant, kad jie nelabai gražiai pasirodė, mano supratimu, nepadoru.“

D.Kuolys susirinkusiesiems paskelbė, kad būtent buvę FNTT vadovai Vitalijus Gailius ir Vytautas Giržadas anksčiau yra prisidėję prie Breste, Baltarusijoje, žuvusio VSD pulkininko Vytauto Pociūno bylos tyrimo: „Tirdami šią bylą šie vyrai patys pirmieji atskleidė nepadorius kai kurių VSD pareigūnų darbus.“ Jokios oficialios informacijos apie buvusių FNTT vadovų įdirbį V.Pociūno byloje nėra, to nėra patvirtinę nei pats V.Gailius, nei V.Giržadas.

Be kita ko, reikalauta kuo skubiau paskelbti politinių partijų ryšius su galbūt nusikalstamomis grupuotėmis, paviešinti teisėsaugoje dirbančius pareigūnus, galbūt praturtėjusius neteisėtai.

Publika – itin marga

Sambūris prie prezidentūros neapsiėjo be incidentų. Mitingo organizatorius erzino ir pasirodęs ultraradikalas Visvaldas Mažonas su kompanija, ir Nepriklausomybės Akto signataras, buvęs VSD direktorius Mečys Laurinkus. Jiems mitingo organizatoriai klijavo provokatorių etiketę.

Kaip įprasta, progos pasireklamuoti nepraleido ir kai kurie politikos užribio veikėjai. Čia pat, prie tribūnos, galbūt tikėdamiesi pasisakyti nuo pakylos būriavosi Seimo konservatorių frakcijai priklausantys talibais dėl savo aštrių pasisakymų praminti parlamentarai Saulius Stoma, Aurelija Stancikienė, Naglis Puteikis, taip pat buvęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Algimantas Matulevičius.

N.Puteikis, „Vilniaus dienos“ žiniomis, nuo pat ryto kolegoms mobiliuoju telefonu siuntinėjo trumpąsias žinutes ir kvietė ateiti prie prezidentūros bei palaikyti FNTT vadovus. Tačiau juos atleidusį ministrą R.Palaitį juk pasirinko N.Puteikio partijos pirmininkas A.Kubilius.

„Prezidentė, kiek žinau, yra labai smalsi, manau, kad tikrai bent pažiūrės pro langą“, – žvalgydamasi į Daukanto aikštės rūmus vylėsi Nepriklausomybės Akto signatarė Nijolė Oželytė. Tačiau D.Grybauskaitė tuo metu rengė priėmimą lietuvių literatūros kūrėjams.

„Ne, tikrai nieko (minios šūksnių prezidentūros pastate – red. past.) nesigirdėjo“, – „Vilniaus dienai“ patvirtino Dalia Ulbinaitė, Prezidentės atstovė spaudai, tuo metu buvusi šalia Prezidentės. D.Ulbinaitė taip pat nurodė, kad „mitingų prezidentūra nekomentuoja“.

Vakar popiet į prezidentūros kanceliariją visuomenininkas Alvydas Medalinskas atnešė ir viešą mitingo dalyvių pareiškimą, remiantį FNTT vadovybę. Peticija buvo užregistruota ir, pasak prezidentūros atstovų, bus nagrinėjama įprasta tvarka.


Komentarai


Irena Degutienė


Seimo pirmininkė

Galbūt aš turiu mažiau informacijos, negu turi Prezidentė, todėl natūralu, kad man ir kyla kai kurie klausimai; jie kyla ir daugeliui visuomenės narių bei politikų. Kyla pasipiktinimas, kyla klausimas, kodėl gerai dirbančios institucijos (FNTT – red. past.) vadovai, tikrai gerai žinomi ir autoritetingi kovotojai su kriminaliniu pasauliu, atleidžiami nepateikiant aiškių atsakymų.

Kai tu tos informacijos neturi pakankamai, negali turėti tvirtos pozicijos ar nuomonės, kaip čia yra – ar šiuo atveju neteisūs atleisti FNTT vadovai, ar ministras Raimundas Palaitis, kad juos atleido.


Raimundas Palaitis


Vidaus reikalų ministras

Seimo pirmininkė ir ministras pirmininkas nėra vidaus reikalų ministras.

Priimdamas tokį sprendimą (atleisti FNTT vadovus – red. past.), aš rėmiausi turima informacija ir esu įsitikinęs, kad informaciją nutekino kažkas iš FNTT.

Neketinu atsistatydinti, nes aš priėmiau svarbų ir ryžtingą žingsnį, kad tokie pareigūnai negalėtų dirbti FNTT, nes tai yra viena iš pagrindinių institucijų, kuri ir toliau tiria „Snoro“ bylą.


Vitalijus Gailius


Atleistas FNTT direktorius

Kaip galiu pakomentuoti Prezidentės žodžius? Aš gerbiu Prezidentės nuomonę. Jeigu aš negražus... Žmonai – gražus. Aš nepolitikavau, mes tik bandome apsiginti.

Mes tiriam nusikaltimus, o ne kažkokias partijas. Daug ką tyrėme ir daug ką ištyrėme. Ir tebetiriame.


Vytautas Giržadas


Atleistas FNTT direktoriaus pavaduotojas

Nenoriu veltis į žodžių karą su Prezidente ar vidaus reikalų ministru. Kas jaučiasi teisus – tegul parodo teisinis procesas. Galiu pasakyti viena: teisus gali jaustis kas nori, bet teisingumą Lietuvoje vykdo teismai. Jeigu Lietuvoje teisingumą vykdys poligrafas, tada nebereikės teismų, nebereikės biudžeto pinigų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų