Pereiti į pagrindinį turinį

Seimas įvedė draudimą dirbantiesiems su slapta informacija vykti į nedraugiškas valstybes

2024-10-03 11:26 diena.lt inf.

Parlamentas ketvirtadienį pritarė draudimui su slapta informacija dirbantiems tarnautojams, šauliams vykti į nedraugiškas užsienio valstybes.

R. Riabovo / BNS nuotr.

Seimas ketvirtadienį priėmė atitinkamus Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymo pakeitimus. Juos palaikė 80 Seimo narių.

„Šis įstatymo projektas uždraustų paslapčių subjektų darbuotojams, kuriems yra išduotas leidimas dirbti ir susipažinti su įslaptinta informacija, vykti į trečiąsias valstybes, tokias, kaip Rusija, Baltarusija ir kitas pagal tam tikrą sąrašą“, – teigė parlamentaras Vilius Semeška. 

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Emanuelis Zingeris akcentavo, jog totalitariniai režimai užsiima iš Lietuvos atvykstančių verbavimu,  visuomenės destabilizavimu.

Kaip yra teigęs krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas, pakeitimais nustatomas apribojimas paslapčių subjektų darbuotojams vykti į užsienio valstybes ar teritorijas, kuriose jų buvimas galėtų kelti pavojų Lietuvos nacionaliniam saugumui.

Valstybes, į kurias būtų draudžiama vykti be leidimo, nustatys Vyriausybė, atsižvelgdama į grėsmes nacionaliniam saugumui.

Krašto apsaugos ministerijos (KAM) teigimu, jis turėtų apimti tas pačias šalis, į kurias jau draudžiama vykti kariams ar pareigūnams: Rusiją, Baltarusiją ir Kiniją.

KAM skaičiavimu, draudimas palies 56 tūkst. asmenų, turinčių teisę dirbti su įslaptinta informacija.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys Arvydas Anušauskas akcentavo, jog draudimas bus taikomas ir Lietuvos šaulių sąjungos nariams, turintiems leidimą dirbti su įslaptinta informacija.

Anot projekto, pažeidę šį draudimą tarnautojai, šauliai netektų teisės dirbti su įslaptinta informacija.

Vyriausybės nustatytais atvejais, pavyzdžiui, dėl artimųjų mirties, vykimas į nustatytas užsienio valstybes būtų galimas, turint leidimą arba deklaravus informaciją apie išvykimą.

Pakeitimuose taip pat numatoma, jog į atsargą išėję kariai išlaikytų teisę dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija. Šiuo metu į atsargą išleidžiami kariai įrašomi į aktyvųjį kariuomenės personalo rezervą, tačiau jiems su tarnybos pabaiga nutrūksta teisė dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija.

Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymo pakeitimai taip pat sudaro galimybę suteikti paslapčių subjekto statusą valstybės įmonėms, kurios yra pertvarkytos į akcines ir uždarąsias akcines bendroves, pavyzdžiui, tokias kaip „Oro navigacija“, „Lietuvos oro uostai“, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija.

Įstatymo pakeitimai įsigalios nuo sausio 1 dienos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų