Pereiti į pagrindinį turinį

Seimas pritarė kariuomenės struktūros pokyčiams: palies ir šauktinius

2024-07-11 08:07 diena.lt inf.

Seimas ketvirtadienį priėmė įstatymo pakeitimus, kuriais atnaujinama kariuomenės struktūra, siekiant joje sukurti naujus vienetus – pėstininkų diviziją, tankų batalioną.

E. Ovčarenko / BNS nuotr.

Pataisos numato, kad pėstininkų divizija bus plėtojama steigiant naujus arba stiprinant esamus Lietuvos kariuomenės karinius vienetus.

Šioms pataisoms pritarė 106 Seimo nariai, prieš ir susilaikiusių nebuvo.

Pakeitimais plėtojant pėstininkų diviziją taip pat siūloma steigti naują karinį vienetą – artilerijos pulką, o esamus karinius dalinius siūloma reorganizuoti: Pulkininko Juozo Vitkaus inžinerijos batalioną – į pulką, Karinių oro pajėgų Oro gynybos batalioną – į Oro gynybos pulką. Taip pat numatyta Karaliaus Mindaugo husarų batalioną reorganizuoti į Karaliaus Mindaugo tankų batalioną.

Įstatymo projekte taip pat numatoma didinti šauktinių skaičių.

Seimui pritarus, bendras ribinis karių skaičius didės nuo 20 tūkst. 840 iki 29 tūkst. 380, o šauktinių ribinis skaičius – nuo 4240 iki 7040 per metus, taip sudarant prielaidas įvedinėti visuotinį šaukimą.

Parlamentarai taip pat pritarė Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovo Arvydo Pociaus siūlymams Karinių oro pajėgų struktūrą papildyti Ginkluotės ir technikos remonto depu bei Logistikos valdybos struktūrą papildyti Depų tarnyba.

Lietuvos kariuomenėje diviziją tikimasi išvystyti iki 2030 metų.