Pereiti į pagrindinį turinį

Sekimo skandalą sukėlusi EK ataskaita bus atšaukta

2011-08-08 14:57
Sekimo skandalą sukėlusi EK ataskaita bus atšaukta
Sekimo skandalą sukėlusi EK ataskaita bus atšaukta / Shutterstock nuotr.

Europos Komisijai (EK) tenka pripažinti, kad Lietuvoje skandalą sukėlę duomenys apie didžiulį teisėsaugos institucijų domėjimąsi privačiu piliečių gyvenimu, yra netikri, rašo laikraštis "15min".

EK ataskaitoje skelbiama informacija, esą 2008-aisiais mūsų šalies teisėsauga komunikacijos operatoriams išsiuntinėjo per 85 tūkst. užklausų, bus atšaukta.

Tikrą audrą Lietuvoje sukėlusi EK ataskaita paskelbta balandį. Joje nurodoma, kiek kartų Lietuvos teisėsaugininkai dėl informacijos apie asmenis kreipėsi į fiksuoto ir mobiliojo ryšio operatorius.

Šie skaičiai pribloškė daugelį. Kai kurie visuomenininkai ir politikai ėmė kalbėti apie nežabotą teisėsaugininkų siautėjimą.

Tačiau EK atstovai neseniai Briuselyje vykusiame asmens duomenų priežiūros institucijų susitikime Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos (VDAI) atstovams pareiškė, kad rengiant ataskaitą įsivėlė klaida.

Ataskaitos rengėjai dabar tikina patys to negalintys išsiaiškinti.

Briuselyje apsilankiusi VDAI direktoriaus pavaduotoja Rita Vaitkevičienė pasakojo, kad asmens duomenų priežiūros institucijų susitikime kiekvienos valstybės atstovai turėjo patvirtinti, jog sutinka, kad ataskaitoje skelbiami skaičiai yra teisingi.

"Mes dar kartą pakartojome savo poziciją, kad tokių duomenų, kurie nurodomi, mes nepateikėme. Jie pripažino, kad buvo padaryta klaida", - teigė R.Vaitkevičienė.

Anot inspekcijos vadovo pavaduotojos, EK atstovai pažadėjo raštu Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui patvirtinti, kad ataskaitoje skelbiama informacija neteisinga. Jie taip pat VDAI atstovus patikino, kad rudenį prie dokumento bus pridėta informacija, jog duomenys apie Lietuvą nėra tikri ir prašoma jais nesiremti.

Prieš porą mėnesių inspekcijos vadovas Algirdas Kunčinas kelis kartus kreipėsi į EK, prašydamas nurodyti, kuri Lietuvos institucija pateikė minėtus duomenis, tačiau atsakymo negavo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų