Pereiti į pagrindinį turinį

Popieriniai gimimo, mirties ir santuokos liudijimai liks tik prisiminimuose?

2015-09-15 13:54 diena.lt inf.
Nuslėpti bažnytinę santuoką dėl našlių pensijos bus sunkiau
Nuslėpti bažnytinę santuoką dėl našlių pensijos bus sunkiau / A. Ufarto / Fotobanko nuotr.

Popieriniai gimimo, mirties, santuokos liudijimai galėtų būti išduodami tik asmenims pageidaujant, jam pačiam nebereikės pranešti apie pasikeitusią civilinę būklę, tai siūloma Seimui pateiktame įstatymų pataisų pakete.

Šį paketą antradienį parlamente pristatė teisingumo ministras Juozas Bernatonis. Po pateikimo už projektą balsavo 57 parlamentarai, prieš buvo du, susilaikė 32. Toliau projektų paketą svarstys Seimo komitetai.

„Šiuo metu galioja tvarka, kad, pavyzdžiui, gimus vaikui, tėvai turi gauti popierinį gimimo liudijimą, kurio kopiją privalo pateikti įvairioms institucijoms. Tai yra perteklinis duomenų reikalavimas, nes visus duomenis apie vaiko gimimą galima gauti iš registrų“, - sakė ministras.

Pagal projektą, numatyta, kad registruojant kai kuriuos civilinės būklės aktus, asmeniui pačiam nereikės atvykti į civilinės metrikacijos įstaigą. Apie pasikeitusią jo civilinę būklę privalės pranešti sprendimą priėmusi institucija. Pavyzdžiui, apie priimtą sprendimą dėl ištuokos civilinės metrikacijos skyriui privalės pranešti teismas, apie vaiko gimimą - sveikatos priežiūros įstaiga ir pan.

Be to, siūloma sudaryti tėvams galimybę naujagimio vardą ir pavardę registruoti elektroniniu būdu.

Projektu taip pat numatoma galimybė, jeigu tėvų pavardės skirtingos, vaikui suteikti dvigubą pavardę, sudarytą iš tėvo ir motinos pavardžių.

Nors, priėmus šias pataisas, popierinių liudijimų nebeliktų, tačiau asmuo, jeigu pats to norės, galės gauti civilinės būklės akto išrašus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų