Pereiti į pagrindinį turinį

Siūloma imtis iniciatyvos dėl gimdymo namuose reglamentavimo

2013-03-04 17:00
Siūloma imtis iniciatyvos dėl gimdymo namuose reglamentavimo
Siūloma imtis iniciatyvos dėl gimdymo namuose reglamentavimo / Shutterstock nuotr.

Konservatorius Liutauras Kazlavickas siūlo Seimo valdybai sudaryti darbo grupę, kuri parengtų teisės aktų projektus dėl gimdymo namuose reglamentavimo.

„Kreipiausi į Seimo valdybą, prašydamas inicijuoti darbo grupę, kuri parengtų siūlymus dėl galimybių gimdyti namuose reglamentavimo, nes ši situacija turi būti išspręsta. Man asmeniškai keista, kad tokios iniciatyvos nesiima Sveikatos apsaugos ministerija. Juolab, kad aiškius prašymus pradėti viešą diskusiją bei apsispręsti buvo išsakiusios ir šeimos, ir nevyriausybinės organizacijos. Tai arba aplaidumas, arba akivaizdus nenoras sutvarkyti reglamentavimą“, - Seimo Ryšių su visuomene skyriaus išplatintame pranešime cituojamas L. Kazlavickas.

Pasak parlamentaro, suburta darbo grupė turėtų aiškiai apibrėžti, kokioms aplinkybėms esant gimdymas gali vykti namuose, kokios sąlygos turi būti sudarytos, kokia gimdyme dalyvaujančio akušerio atsakomybė, o kokiais atvejais gimdyvei turėtų būti rekomenduojama gimdyti ligoninėje ir kitas rizikas bei susijusias aplinkybes.

Pastaruoju metu gimdymų namuose klausimas sukėlė daug atgarsio visuomenėje. Meno bendruomenė pasipiktino, kai prokurorams atliekant tyrimą dėl mirusių kūdikių padaryta krata režisierės Inesos Kurklietytės namuose. Režisierė yra sukūrusi filmą apie namuose gimdančias moteris.

Prokurorai teigia, kad jie aiškinasi šešis kūdikių mirčių atvejus per neteisėtus gimdymus namuose. Įtarimai pateikti keturioms moterims, dvi iš jų turi medicinos išsilavinimą. Gimdyvių ar tėvų atžvilgiu tyrimas nėra atliekamas.

Teisėsaugos teigimu, tiriama, ar tokių padarinių nesukėlė nekvalifikuotas gimdymo priėmimas ir laiku tinkamai nesuteikta medicinos pagalba.

Tuo metu gimdymą namuose remiančių žmonių organizacijos, visuomenininkai reikalauja teisės aktais įtvirtinti galimybę gimdyti namuose. Keturios gimdymo namuose šalininkės Europos Žmogaus Teisių Teismui (EŽTT) apskundė Lietuvą, kurioje, jų vertinimu, nesudaromos sąlygos pasirinkti gimdymo vietą, būdą bei sąlygas ir gauti kvalifikuotą pagalbą gimdymo ne ligoninėje metu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų