Pereiti į pagrindinį turinį

Slaptas Prezidento skrydis

2009-01-22 09:00
Slaptas Prezidento skrydis
Slaptas Prezidento skrydis / Prezidento kanceliarijos nuotr. Praktika: V.Adamkų leidžiama skraidinti tik Prezidento kanceliarijos valdininkams įtinkantiems vežėjams.

Žlugus oro linijų bendrovei "flyLAL" Prezidentas Valdas Adamkus liko be lėktuvo. Prezidento kanceliarija skubiai, net nepaisydama įstatymų reikalavimų, jau surado, kas jį skraidins į Ciurichą.

Surado labai greitai

"flyLAL" nutraukus veiklą, staiga neliko, kas nuskraidintų V.Adamkų į Šveicarijoje šio mėnesio pabaigoje vyksiantį prestižinį Davoso ekonomikos forumą. Tačiau kanceliarija šalies vadovu pasirūpino – paskubomis rastas vežėjas.

"Kadangi tokia situacija, įstatymas leidžia mums ieškoti paslaugos tiekėjo neskelbiamų derybų būdu", – dienraštį tikino Prezidento kanceliarijos Turto valdymo skyriaus vedėja Vida Greičiuvienė.

Kas ta laimingoji bendrovė, pašnekovė neatskleidė. "Mes tik pateikėme pasiūlymą, bet kol neturime atsakymo, negaliu nieko įvardyti. Tai turėtų būti aišku pirmadienį", – sakė V.Greičiuvienė.

Apklausti nesivargino

Prezidentūros tarnautoja neatskleidė, ar ieškant V.Adamkų skraidinsiančios bendrovės buvo daryta apklausa.

Dienraščio šaltinių teigimu, viena bendrovė bandė prezidentūrai siūlyti savo paslaugas, tačiau jai neleista net atsiųsti pasiūlymo. Pasak šaltinių, iš pradžių prezidentūros atstovai verslininkus patikino, kad bus skelbiamas naujas konkursas ar bent vieša apklausa šiam skrydžiui vykdyti, tačiau vėliau V.Greičiuvienė atkirto, kad jokios apklausos nebus, vežėjas jau parinktas ir jokių siūlymų jai nereikia.

Dienraščiui V.Greičiuvienė teigė, kad naujas prezidento skrydžių konkursas geriausiu atveju baigsis balandį. Taigi mažiausiai iki balandžio vežėjo reikės ieškoti kiekvienai šalies vadovo kelionei.

Anot V.Greičiuvienės, neskelbiamų derybų būdu perkami pavieniai skrydžiai nebūtinai yra brangesni už perkamus paskelbus viešojo pirkimo konkursą. Tiesa, ji atsisakė atskleisti kainą, už kurią V.Adamkus bus skraidinamas į Ciurichą.

Įžvelgia pažeidimų

Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) direktoriaus pavaduotojas Vaidotas Jakštas dienraščiui teigė, esą Prezidento kanceliarija, iškilus nenumatytoms aplinkybėms, iš tikrųjų galėjo skrydį į Ciurichą pirkti neskelbdama konkurso ar apklausos.

Tačiau V.Jakšto teigimu, organizuoti skrydį pretendavę ir procedūroje dalyvauti negalėję verslininkai gali skųsti tokius Prezidento kanceliarijos veiksmus ir reikalauti atlyginti žalą.

"Galima derėtis su keliais subjektais. Jeigu jie deklaravo savo norą dalyvauti procedūroje, bet buvo nepakviesti, tada manau, iškyla problema. Jie gali reikšti pretenzijas ir sakyti, kad tai įstatymo pažeidimas", – pabrėžė VPT direktoriaus pavaduotojas.

Tai jau ne pirmas atvejis, kai Prezidento kanceliarija įtariama pažeidusi Viešųjų pirkimų įstatymą organizuodama šalies vadovo skrydžius.

2007 m. vasarą, vėlgi dėl neva ypatingų aplinkybių, šalies vadovas į Portugaliją skrido už beveik pusę milijono litų – keleriopai didesnę nei rinkos kainą.


Giedrius Krasauskas, Prezidento kanceliarijos vadovas

Bendrovė surandama tuomet, kai pasirašome sutartį dėl konkretaus pasiūlymo. Pirkimas vykdomas neskelbiamų derybų būdu, įvertinant skubą ir terminus, t. y. kelias dienas, kurios liko iki skrydžio. Reikėjo tai padaryti labai greitai.

Dar nenutraukus sutarties su "flyLAL" pasipylė daug pasiūlymų. Buvo vertinamas ir įmonės patikimumas, ir tai, ar Prezidento kanceliarija su ta įmone yra dirbusi, ir kaina. Vis dėlto skraidinamas Prezidentas.

Kokia bus kaina, žinosime, kai sulauksime pasiūlymo neskelbiamų derybų būdu. Prognozuojame, kad bus mažesnė negu pagal sutartį su "flyLAL".

Niekam atsakyta nebuvo. Pasiūlymus teikė įvairiausius, jie buvo skaityti. Žiūrėjome, kad būtų kreipiamasi į tą, kuris siūlo mažiausią kainą. Jei būtume kreipęsi į, tarkime, tris tiekėjus, ir vienas iš jų būtų apskundęs mūsų sprendimą, pirkimas būtų žlugęs, o Prezidentas likęs be lėktuvo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų