Pereiti į pagrindinį turinį

Socialdemokratai dairosi naujo vado

2008-12-22 09:00
Socialdemokratai dairosi naujo vado
Socialdemokratai dairosi naujo vado / Roko Medonio nuotr. Pozicijos: A.Brazauskas (kairėje) nelinkęs įsiklausyti į G.Kirkilo nuomonę dėl artimiausių Socialdemokratų partijos žingsnių.

Šeštadienį posėdžiavusi Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) taryba nutarė, kad partijos vadovybės rinkimai vyks kovo 7 d. Tuomet bus šaukiamas partijos suvažiavimas.

Lyderių nuomonės skiriasi

Rinkimuose teigia dalyvausiantis ir dabartinis partijos pirmininkas Gediminas Kirkilas, kuriam vadovaujant ji prarado valdančiosios partijos statusą. G.Kirkilas įsitikinęs, kad pavasarį išrinktas partijos pirmininkas turėtų tapti kandidatu į prezidentus gegužę vyksiančiuose rinkimuose.

"Manau, kad tai susieti dalykai, greičiausiai, nes mes taip suprojektavome savo suvažiavimą (...), tai aš taip įsivaizduoju, kad greičiausiai naujasis partijos pirmininkas turės būti kandidatas į prezidentus", – savo nuomonę dėstė G.Kirkilas.

Kitokios nuomonės laikosi socialdemokratų garbės pirmininkas kadenciją baigęs prezidentas Algirdas Brazauskas: "Nebūtinai, nematau čia didelės koreliacijos."

Argumentas – reitingai

A.Brazauskas renkantis partijos pirmininką itin svarbia laiko visuomenės nuomonę.

"Visuomet politikai turi matyti visuomenę, tam kito įrankio nėra, kaip tik apklausos. Bet kokiu atveju manyčiau, kad reikia daugiau dėmesio skirti šitoms apklausoms, o tiksliau, rezultatams", – žurnalistams kalbėjo A.Brazauskas.

Remiantis naujausia visuomenės nuomonės apklausa, kurią atliko visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centras "Vilmorus", G.Kirkilas yra nepopuliarus politikas, nors jo populiarumas per pastarąjį mėnesį šiek tiek pakilo. Palyginti su lapkričio mėnesio apklausa, G.Kirkilo reitingas gruodį pakilo nuo 1 iki 2,7 proc. A.Brazausko reitingas, palyginti su ankstesne apklausa, padidėjo nuo 3,1 iki 3,8 proc.

G.Kirkilas – optimistas

Rengti LSDP pirmininko rinkimus kas dvejus metus numato partijos statutas. Partijoje kol kas oficialiai nekalbama, kad vadovybės kaitą gali inspiruoti ne itin sėkmingas pasirodymas šį rudenį vykusiuose Seimo rinkimuose.

Tačiau G.Kirkilas pripažįsta, kad jam dėl šio posto teks pakovoti: "Manau, kad konkurencija bus rimta."

Savo galimybes likti partijos vadovo poste jis vertina optimistiškai.

"Per porą mėnesių ir Socialdemokratų partija, ir jos lyderiai bus vertinami visai kitaip negu šiandien. Ypač man padeda nesėkminga valdančiosios koalicijos veikla", – aiškino buvęs premjeras.

Rinkimų rezultatai nuvylė

G.Kirkilas teigė, kad ir Seimo rinkimų rezultatai neprasti, vertinant juos krizės kontekste. Tačiau dauguma – 42 – Socialdemokratų partijos skyrių rinkimų rezultatus įvertino tik patenkinamai. Neigiamai rezultatus įvertino 2 skyriai, teigiamai – 3, gerai – 10, nevertino – 1, 2 skyriuose svarstymai neįvyko.

Be G.Kirkilo, tarp galimų kandidatų į partijos pirmininkus minimas dabartinis socialdemokratų frakcijos Seime seniūnas Zigmantas Balčytis, buvęs susisiekimo ministras Algirdas Butkevičius, buvęs krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, taip pat parlamentaras Vytenis Andriukaitis.

A.Brazauskas prie partijos vairo stoti neketina – jo teigimu, tam "yra jaunesni žmonės – tegu dirba".

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų