Pereiti į pagrindinį turinį

Kariuomenės vadas – ir vėl STT akiratyje: šį kartą klausimų kilo dėl žmonos (papildyta)

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) aiškinasi aplinkybes ir dėl kariuomenės vado Valdemaro Rupšio žmonos apsilankymų pas Karo medicinos tarnybos specialistus, antradienį pranešė naujienų portalas „15min“.

Valdemaras Rupšys
Valdemaras Rupšys / P. Peleckio / BNS nuotr.

Jų duomenimis, V. Rupšio sutuoktinė pas kariuomenės medikus lankėsi 2022 metais, jai suteiktos kineziterapijos paslaugos – tų metų lapkritį Kaune ir Vilniuje įsikūrusiuose Karo medicinos tarnybos padaliniuose jai sudaryta individuali pratimų programa.

„Ši informacija Krašto apsaugos ministerijai žinoma, paaiškėjo Krašto apsaugos ministro įsakymu sudarytai Aplinkybių tyrimo komisijai atlikus tyrimą. Visa tyrimo medžiaga buvo perduota STT“, – informaciją „15min“ patvirtino ministerija.

Pagal Krašto apsaugos sistemos organizavimo ir karo tarnybos įstatymą, tokias paslaugas Karo medicinos tarnyboje gali gauti tik kariai.

Praėjusią savaitę žiniasklaidoje pasirodė informacija, kad vadovaudamas kariuomenei V. Rupšys įsidėjo apie 4 tūkst. eurų kainavusius dantų implantus, už kuriuos sumokėjo kariuomenė.

Pats buvęs kariuomenės vadas žiniasklaidai sakė, kad 2022 metais lankydamas karius patyrė odontologinę traumą, įvykis buvo pripažintas susijęs su tarnyba, todėl apmokėtas krašto apsaugos sistemos lėšomis.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo ir galimo dokumento suklastojimo bei disponavimo suklastotu dokumentu.

Kreipimąsi į STT inicijavo ministras Laurynas Kasčiūnas, susipažinęs su tyrimo medžiaga.

V. Rupšys: L. Kasčiūnas yra piktas

Buvęs kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys sako, kad viešojoje erdvėje pasirodžiusi informacija apie jo sutuoktinei suteiktas Karo medicinos tarnybos paslaugas yra „laužta iš piršto“. Atsargos generolo teigimu, jo žmona sveikatinimosi paslaugų iš kariuomenės nei prašė, nei turėjo. Todėl, pažymi V. Rupšys, Krašto apsaugos ministerija (KAM) su Laurynu Kasčiūnu priešakyje turėtų liautis skleisti apie jį šmeižtą ir dezinformaciją. Būtent ministras L. Kasčiūnas, įtaria generolas, yra atsakingas už tai, kad jo pavardė pastaruoju metu atsidūrė rezonansą keliančiose publikacijose.

„Tai paprasčiausiai propaganda, šmeižtas. Tikrai niekas mano žmonos negydė“, – Eltai sakė V. Rupšys.

Visgi, pripažino buvęs kariuomenės vadas, jo sutuoktinė buvo apsilankiusi pas kariuomenės medikus. Tačiau, jo teigimu, apsilankymo metu gydimo paslaugos nebuvo suteiktos, o ir pats pokalbis, tęsė generolas, truko vos dešimt minučių. 

„Su kineziterapeutu pakalbėjo 10 minučių – jokios programos nėra sudarytos. Jokios paslaugos nebuvo teiktos“, – sakė generolas.

Kasčiūnas yra piktas ir dabar jis viską daro, kad mane kaltų prie sienos.

„Dabar pokalbio faktas buvo užfiksuotas ir parodytas kaip dar vienas nusižengimas, kuriuo galima mane labai lengvai apjuodinti“, – sakė V. Rupšys, pažymėdamas, kad KAM tikslingai tekina apie jį klaidinančią informaciją.

Rugsėjo pradžioje pranešta, kad STT atlieka tyrimą dėl kariuomenės lėšomis apmokėtų V. Rupšio dantų implantų. Buvusio kariuomenės vado teigimu, paskelbta informacija apie jo žmonai suteiktas sveikatinimosi paslaugas yra tos pačios istorijos dalis.

„KAM tekina šią informaciją, melagystę. Pagal tą patį skundą, to paties žmogaus. Buvo pokalbis, jokios programos nedarėme. Nieko nebuvo“, – kartojo generolas, beveik neabejodamas, kad už pastaruoju metu jam tekusį viešą dėmesį atsakingas yra ir L. Kasčiūnas.

„Kasčiūnas yra piktas ir dabar jis viską daro, kad mane kaltų prie sienos. Ką darysi. Aš nebežiūriu į tuos straipsnius rimtai. Gal jis kažko siekia. Tačiau ar jis taip prisidės balsų rinkimuose? Manau, kad neprisidės. O man tas pats. Kaimynai su manimi sveikinasi, parduotuvėje parduoda, kuro užsipilu, giminės neišsižadėjo manęs. Tegul jis nusiramina vieną kartą“, – teigė V. Rupšys.

Priminė buvusį viceministrą

Atsargos generolas neatmetė, kad KAM keldama vis naujus skandalus dėl jo kaip buvusio kariuomenės vado veiksmų, ministerija bando nukreipti dėmesį nuo sau nepatogių temų. V. Rupšys priminė, jog pastaruoju metu viešojoje erdvėje buvo atsidūręs ir darbą KAM vadovybėje baigęs viceministras Žilvinas Tomkus – skelbta, kad jis taip pat lankėsi kariams skirtame reabilitacijos centre Druskininkuose.

„Kodėl tai vyksta? Aišku, sunkiai paaiškinama, bet lygiagrečiai su visu tuo tyrimu, kurį vykdo Krašto apsaugos ministerija, buvo viena tyrimo dalis – paslaugos teikimas Karių reabilitacijos centre viceministrui Žilvinui Tomkui. Jam ir jo šeimai. Ko gero, siekiant sumenkinti šį epizodą, keliamos mano kažkokios smulkmenos“, – svarstė V. Rupšys.

Naujienų portalui delfi.lt Ž. Tomkus anksčiau tikino, kad lankydamasis reabilitacijos centre už gautas paslaugas atsiskaitė savomis lėšomis.

A. Anušauskas: atrodo kaip spaudimas teisėsaugai

Žiniasklaidai skelbiant apie Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) perduotą informaciją dėl buvusio kariuomenės vado, atsargos generolo Valdemaro Rupšio sutuoktinei Karo medicinos tarnyboje suteiktų sveikatinimosi paslaugų, buvęs krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas tikina šių aplinkybių anksčiau nežinojęs. Visgi, pasak jo, nekyla abejonių, kad kažkas sąmoningai dozuoja teisėsaugai perduotą medžiagą ir taip nori sukelti spaudimą.

„Nežinomos kilmės informacijos aš tikrai nevertinsiu. (...) Jos nemačiau, nedisponavau. Šiuo metu man labai keista, kad kažkas dozuotai išmetinėja tos informacijos gabaliukus, kuri tariamai perduota STT“, – antradienį Seime žurnalistams tvirtino A. Anušauskas.

„Iš šalies tai atrodo kaip spaudimas teisėsaugai“, – teigė jis, pridurdamas, kad „be abejonės“ tai yra daroma sąmoningai.

L. Kasčiūnas: jokių asmeniškumų čia nėra

Buvusio kariuomenės vado Valdemaro Rupšio šmeižtu ir dezinformacija kaltinamas krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas neslepia, kad tokie atsargos generolo pareiškimai jam atrodo keisti. Politikas atkreipia dėmesį, kad pasirodžiusi informacija apie V. Rupšio sutuoktinei suteiktas Karo medicinos tarnybos paslaugas buvo gauto skundo dalis, dėl kurio jis privalėjo atlikti tyrimą. Todėl ministras pabrėžia, kad jokių asmeniškumų šioje istorijoje nėra.

„Asmeniškumų čia jokių nėra. Tyrimas pradėtas gavus skundą, kurį radau atėjus į ministeriją. Aš privalėjau atlikti šitą tyrimą, nes jeigu jo būčiau neatlikęs, nebūčiau atlikęs savo pareigų. Aš pareigas atlikau“, – Eltai teigė L. Kasčiūnas.

Pasak ministro, keisti ir V. Rupšio kaltinimai, esą jis tikslingai šmeižia kariuomenės vadą. Pasak L. Kasčiūno, buvęs kariuomenės vadas turėtų ne ieškoti kaltų, o įsivertinti savo padarytas klaidas.

„Man tai keista. Juk jeigu aš kažką prisidirbu, aš gi nebėgu ir nekaltinu kažko kito. Pats bandau susitvarkyti gyvenimą, kad nebedaryčiau klaidų. Tai visa tokia pamoka turbūt tokiais atvejais“, – sakė jis.

L. Kasčiūnas taip pat pabrėžia, kad naujasis kariuomenės vadas Ramundas Vaikšnoras dabar deda pastangas, kad panašios situacijos, leidžiančios karininkams piktnaudžiauti, nebesusidarytų.

„Reikia daryti viską, kad mes tokių situacijų, kai yra iš esmės mestas šešėlis ir sistemoje buvo galimai piktnaudžiavimo apraiškų, reikia tą sistemą sutvarkyti. Ir mes dabar tvarkome – naujas kariuomenės vadas tvarko šitas visas landas, kad tokių dalykų ateityje nebūtų“, – akcentavo L. Kasčiūnas.

„O dėl visų mėtymųsi purvais, tai noriu priminti, kad atėjo skundas, sistemos vidaus skundas – tai buvo pagrindas pradėti tą tyrimą. Tai skundas apie visus atvejus, aš gi nesugalvojau šitų atvejų, jie yra“, – pridūrė jis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų