Pereiti į pagrindinį turinį

Su narkotikų problema susidūrusios mokyklos veiks pagal vieningą reagavimo ir pagalbos algoritmą

2024-09-16 12:46

Vyriausybėje bus rengiamas nutarimo projektas, skirtas narkotikų platinimo ir vartojimo užkardymui mokyklose, juo numatoma, kad su narkotikų problema susidūrusios mokyklos veiks pagal vieningą reagavimo ir pagalbos algoritmą.

Agnė Bilotaitė
Agnė Bilotaitė / Ž. Gedvilos / ELTOS nuotr.

Apie tai spaudos konferencijoje pirmadienį pranešė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė, kalbėdama apie bandomąjį projektą pasirinktose septyniose Vilniaus miesto, Alytaus miesto ir Klaipėdos rajono mokyklose, projektas startavo 2023 m. gruodžio mėn.

„Įvertinus bandomojo projekto rezultatus tapo akivaizdu, kad būtinas naujas algoritmas, kaip reaguoti į mokinių narkotinių ar psichotropinių medžiagų vartojimo, disponavimo ar platinimo atvejus, taip pat reikalinga nauja pagalbos mokiniams bei jų tėvams teikimo tvarka. Vidaus reikalų ministerija kartu su projekte dalyvavusiomis institucijomis jau parengė Vyriausybės nutarimo projektą. Artimiausioje ateityje visos Lietuvos mokyklos, susidūrusios su narkotikų problema, veiks pagal vieningą reagavimo ir pagalbos algoritmą“, – teigė ministrė A. Bilotaitė.

Atsiras Vyriausybės nutarimo projektas, trys žinutės: tai leis atpažinti, reaguoti ir padėti pagal vieningą veiksmų algoritmą.

„Atsiras Vyriausybės nutarimo projektas, trys žinutės: tai leis atpažinti, reaguoti ir padėti pagal vieningą veiksmų algoritmą. Tai svarbu, nes to iki šiol mūsų mokyklose nebuvo. Kiekviena mokykla, kiekviena savivaldybė spręsdavo ir imdavosi priemonių pagal savo išmanymą, pagal savo kompetencijas, mes turėsime dabar vieningą algoritmą“, – per spaudos konferenciją sakė A. Bilotaitė.

Pasak jos, Policijos departamentas rengia klausimyną tėvams, kaip atpažinti, ar vaikai yra apsvaigę nuo narkotikų.

Pagal parengtą Vyriausybės nutarimo projektą, kiekvienas mokyklos darbuotojas, įtaręs, pastebėjęs ar gavęs informaciją, kad mokyklos teritorijoje mokinys disponuoja psichoaktyviosiomis medžiagomis ir (ar) jas vartoja, yra apsvaigęs arba apsinuodijęs, atliks atitinkamus veiksmus pagal nurodytą eiliškumą. Kiekvienais mokslo metais su reagavimo ir pagalbos algoritmu turės būti pasirašytinai supažindinti visi mokyklos darbuotojai.

Vidaus reikalų ministerija teigia, kad bandomasis projektas leido išgryninti veiksmingų minkštųjų ir kietųjų prevencijos priemonių sąrašą, iš kurio mokyklos pagal savo individualią situaciją galės pasirinkti sau tinkamiausias. Jos apima technologines priemones, tokias kaip kameros, metalo detektoriai ar tvoros, taip pat ir kitas prevencines priemones kaip specialios komunikacijos kampanijos, mokymai, anoniminių pranešimų dėžutės ir kita.

Statistika rodo, jog projekte dalyvavusiose mokyklose padaugėjo registruotų teisės pažeidimų, susijusių su disponavimu narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis ir jų kontrabanda. Tai patvirtina, kad priemonės veikia, o policija narkotikų problemai skiria atitinkamą dėmesį. Tai ir visuomenės, mokyklos bendruomenės, tėvų įsitraukimo į prevenciją rezultatas.

Pasak ministrės A. Bilotaitės, kuo aktyviau stebime, dirbame ir reaguojame – tuo daugiau pažeidimų užfiksuojama ir tuo daugiau narkotikų vartojimo ar platinimo atvejų užkardoma.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų