Pereiti į pagrindinį turinį

Teisės aktų projektus siūloma skelbti privalomai

2009-04-10 14:32
Teisės aktų projektus siūloma skelbti privalomai
Teisės aktų projektus siūloma skelbti privalomai / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Teisingumo ministras Remigijus Šimašius Vyriausybei pateikė projektą, kuriuo siūlo nustatyti, kad visi teisės aktų projektai valstybės institucijų interneto svetainėse būtų skelbiami privaloma tvarka.

Taip siekiama sudaryti realias galimybes visuomenei dalyvauti teisės aktų projektų rengimo ir derinimo procese, užtikrinti geresnę teisėkūros kokybę.

Šiuo metu valstybės institucijos savo internetiniuose puslapiuose teisės aktų projektus skelbia savo nuožiūra, todėl visuomenė dažniausiai nesužino apie rengiamus svarbius teisės aktus ir neturi galimybės iš anksto pareikšti nuomonės ar pastabų.

Siekdamas užtikrinti, kad visuomenė būtų realiai įtraukta į teisėkūros procesą nuo pat pradžių, teisingumo ministras Remigijus Šimašius siūlo Vyriausybės nutarimu įtvirtinti privalomą visų rengiamų teisės aktų projektų skelbimą valstybės institucijų interneto svetainėse. Kartu su projektais – tiek nacionaliniais, tiek Europos sąjungos – turėtų būti skelbiama ir visa su numatomu teisiniu reguliavimu susijusi medžiaga: derinimo ir aiškinamieji raštai, poveikio vertinimo pažymos ir kt. „Taip būtų užtikrinta, kad visi teisės aktai būtų priimami tik visapusiškai įvertinus visus tyrimus ir analizes, būsimą teisinio reguliavimo poveikį visuomenei“, - sako teisingumo ministras.

R. Šimašiaus teigimu, toks siūlymas viešinti rengiamus teisės aktų projektus ne visiems yra priimtinas. „Neretai pasitaiko atvejų, kuomet rengiami teisinio reguliavimo pakeitimai tiesiog „pamirštami“ paskelbti visuomenei. Dėl to nukenčia teisės aktų kokybė, apsunkinamas ir Vyriausybės darbas. Iš anksto paskelbus rengiamus projektus būtų užtikrintas teisėkūros viešumas ir sudaromos realios galimybės šiame procese dalyvauti piliečiams“, - teigia teisingumo ministras. Siekiant užtikrinti savalaikį teisės aktų projektų prieinamumą visuomenei, siūloma nustatyti, kad visi projektai ir lydimoji medžiaga teisės akto projektą parengusios institucijos interneto svetainėje būtų skelbiami tą pačią dieną kai jis teikiamas derinti suinteresuotoms institucijoms. Pagal pateiktas pastabas patobulintas teisės akto projektas su visa lydimąja medžiaga turėtų būti skelbiamas pakartotinai.

Teisingumo ministerija ir jai pavaldžios įstaigos pirmosios pradėjo viešai skelbti informaciją apie rengiamus teisės aktų projektus. Teisingumo ministro teigimu, tikimasi, kad šiuo pavyzdžiu paseks ir kitos valstybės institucijos, o vengiantiems tai daryti nebeliks argumentų „per sunku“ ar „neįmanoma“. Siekiant užtikrinti priimamų sprendimų viešumą ir skatinant visuomenės dalyvavimą teisėkūros procese, asmenims suteikiama galimybė per nustatytą terminą pateikti pastabas ir pasiūlymus dėl paskelbtų teisės aktų projektų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų