Pereiti į pagrindinį turinį

Teismas paskelbė, kad BNS žurnalistų pokalbių buvo klausomasi neteisėtai

2014-07-17 12:32 diena.lt inf.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / Shutterstock nuotr.

Vilniaus apygardos teismas ketvirtadienį paskelbė, kad naujienų agentūros BNS žurnalistų pokalbių telefonu klausytasi neteisėtai.

Teismas taip pat neteisėtu pripažino BNS redaktorės slaptą sekimą.

Naujienų agentūra BNS šį teismo sprendimą pavadino svarbiu precedentu, padėsiančiu Lietuvoje užtikrinti informacijos šaltinio apsaugą, kuri yra viena iš žiniasklaidos laisvės sąlygų.

„Naujienų agentūra BNS tikisi, kad po šio teismo sprendimo teisėsaugos institucijos atidžiau vertins asmenų privatumą ir žiniasklaidos laisvę varžančių procesinių prievartos priemonių pagrįstumą“, - teigiama BNS pranešime spaudai.

Teismas paskelbė, kad slaptas žurnalistų sekimas ir jo pokalbių klausymasis yra kraštutinės ir išimtinės priemonės, kurios gali būti taikomos tik išnaudojus visas kitas šaltinio atskleidimo galimybės.

Specialiųjų tyrimų tarnybos ir Generalinės prokuratūros prokuroro prašymu žurnalistų pokalbių klausymą ir sekimą sankcionavo Vilniaus miesto apylinkės teismas. Trys BNS redaktoriai šias nutartis apskundė Vilniaus apygardos teismui, kuris galutine ir neskundžiama nutartimi patenkino jų skundus.

Apie taikytas priemones Generalinė prokuratūra BNS informavo birželio mėnesį. Susipažįstant su bylos medžiaga, paaiškėjo, kad tyrimo metu leista klausytis 17 esamų ir buvusių BNS darbuotojų pokalbių telefonu ir atlikti slaptą BNS redaktorės sekimą, daryti vaizdo ir garso įrašus, filmuoti, fotografuoti, panaudoti visų rūšių vaizdo ir garso fiksavimo technines priemones, sekimo technines priemones.

Dalis kitų esamų ir buvusių BNS žurnalistų, kurių pokalbių klausytasi, skundus ketina pateikti kitą savaitę, nes tik šiomis dienomis iš teismo gavo atsakymus dėl prašymo susipažinti su apylinkės teismo nutartimi.

Tai jau ne pirmas Vilniaus apygardos teismo sprendimas, kuriuo pripažįstama, kad teisėsauga taikė nepagrįstas priemones žurnalistų atžvilgiu. Pernai gruodį teismas paskelbė, kad ikiteisminio tyrimo metu be pagrindo buvo atliktos kratos BNS redaktorės namuose, o ji buvo įpareigota atskleisti informacijos šaltinį.

Ikiteisminis tyrimas dėl valstybės paslapties atskleidimo ir piktnaudžiavimo buvo pradėtas praėjusių metų spalį, kai BNS paskelbė apie Valstybės saugumo departamento perspėjimus valstybės vadovams, jog Rusija rengia informacines provokacijas. Byla pirmadienį perduota teismui, įtarimai pateikti prezidentės atstovei spaudai Daivai Ulbinaitei.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų