Pereiti į pagrindinį turinį

Tel Avive siūlo statyti paminklą žydus gelbėjusiems lietuviams

2016-02-01 15:01 diena.lt inf.
R. Plauko / BFL nuotr.

Visuomenininkai siūlo Tel Avive pastatyti paminklą Lietuvos žmonėms, gelbėjusiems žydų gyvybes per Holokaustą.

Su šiuo pasiūlymu visuomeninė organizacija „Vilnoja“ pirmadienį atviru laišku kreipėsi į Izraelio ambasadorių Lietuvoje Amirą Maimoną, laiškas taip pat adresuotas Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkei Fainai Kukliansky, premjerui Algirdui Butkevičiui, kultūros ministrui Šarūnui Biručiui.

„Manome, kad ši iniciatyva itin prasminga atsižvelgiant ne tik į nūdienos aktualijas Lietuvoje. Ji reikšminga ir įvertinant viso pasaulio kontekstą bei tvyrančią tarptautinę įtampą. Esame tikri, kad šiandien kaip niekad svarbu kalbėti apie tai, kas tautas vienija, o ne skiria“, – kreipimesi rašo organizacijos pirmininkas Vidmantas Martikonis.

Kreipimosi autoriai teigia suprantantys, kad lietuvių ir žydų tautų istorijoje „būta itin skausmingų epizodų“, o viešas įvairių klausimų svarstymas esą neretai „apauga interpretacijomis“, trukdančiomis „puoselėti konstruktyvų dialogą“.

„Jokiu būdu neneigiame istorijos faktų. Turime juos žinoti ir suvokti, kad galėtume užkirsti kelią siaubingoms praeities klaidoms ir nusikaltimams pasikartoti ateityje. Tačiau yra ir kitų būdų kalbėti apie praeitį: ieškoti ne to, kas mus skiria ir supriešina, o kas vienija ir jungia. Esame tikri, kad didžiausios pagarbos ir atminimo vertos tiek žydų tautos genocido aukos, tiek ir tie, kurie rizikavo viskuo, kad išsaugotų, kas visų svarbiausia – žmonių gyvybes“, – rašoma laiške.

Anot jo, skaičiuojama, kad apie 25 tūkst. Lietuvos gyventojų prisidėjo prie žydų gelbėjimo Holokausto metais, 887 lietuviams suteiktas Pasaulio tautų teisuolio vardas.

„Nepaprastai didžiuojamės šiais didvyriais ir manome, kad paminklas Lietuvos žydų gelbėtojams būtų veiksmingas būdas prisiminti ir kalbėti su šiuolaikiniu pasauliu visiems bendras vertybes“, – rašo visuomenininkai.

Plačiau šią idėją Izraelio atstovams siūloma aptarti susitikus akis į akį.

Aštrios diskusijos apie Holokaustą ir lietuvių vaidmenį jame visuomenėje kilo Rūtai Vanagaitei išleidus knygą „Mūsiškiai“, joje pasakojama apie žydų žudynėse dalyvavusius lietuvius.

Pirmadienį išplatintame pareiškime Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky pabrėžė, kad Lietuvos žydai niekada nevadino lietuvių žydšaudžių tauta ir neketina to daryti, bet ragina Lietuvą pripažinti ir neslėpti Holokausto temos.

Ji atkreipia dėmesį, jog sunaikintos Lietuvos žydų istorijos įtraukti į mokyklų švietimo programas iki šiol nedrįso nė viena Lietuvos Vyriausybė, tačiau kartu pabrėžia ir žydus gelbėjusių lietuvių svarbą.

Per Holokaustą žuvo apie 90 proc. iš 208 tūkst. Lietuvos žydų. Žudant žydus, Lietuvą okupavusiems naciams neretai talkindavo vietos kolaborantai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų