Pereiti į pagrindinį turinį

Tibetas laukia Lietuvos užtarimo

2013-06-17 12:53 diena.lt inf.
Tibetas laukia Lietuvos užtarimo
Tibetas laukia Lietuvos užtarimo / Valentinas Beržiūnas

„Lietuva ir kitos Baltijos šalys įkvepia Tibetą tęsti kovą už šio Kinijos regiono nepriklausomybę“, – sakė Vilniuje apsilankęs Tibeto vyriausybės tremtyje vadovas Lobsang Sangay. Jo manymu, jei Baltijos šalys sugebėjo pasiekti laisvę, sugebės ir Tibetas.

Likimo broliai

Lietuva Himalajų kalnuose esantį Tibeto regioną laiko Kinijos dalimi, tačiau kartu su kitomis ES šalimis pasisako už taikų Kinijos valdžios ir tibetiečių dvasinio lyderio Dalai Lamos bei jo atstovų santykių sureguliavimą.

Pirmąsyk lankydamasis Lietuvoje Lobsang Sangay akcentavo, kad Lietuvos ir kitų Baltijos šalių parama Tibetui labai svarbi.

Jo žodžiais tariant, niekas geriau nei Baltijos šalys nesupras, ką patiria Tibetas, nes Tarybų Sąjungos buvusios okupuotos Lietuvos ir Kinijos okupuoto Tibeto patirtis – panaši.

Tibeto politinis lyderis pabrėžė, kad Tibeto atžvilgiu valstybėms reikia pasirinkti: savo paramą šiam Kinijai priklausančiam Himalajų regionui laikyti santykių su Kinija bloginimu arba savo principų laikymusi.

Tikisi paramos

Tibeto vadovas į Lietuvą užsuko neatsitiktinai. Lietuvai perimant ES šturvalą jis tikisi, kad Lietuva aktyviau kels Tibeto klausimą Bendrijoje. Tai, pasak jo, galėtų paskatinti įsitraukti į diskusijas kitas šalis, kurios iki šiol nenoriai kalba apie Tibeto problemą.

Lobsang Sangay pabrėžė, kad pirmininkavimas – „svarbi platforma kalbėti Europos bendruomenės, ir ypač Lietuvos, vardu, pasisakyti apie principus, kuriais remiasi Lietuva, pagrindinius Lietuvos patirties principus.“

Pastaruosius kelerius metus Tibete vyksta tragiškas pasipriešinimas Pekino valdymui. Lobsang Sangay teigimu, nuo 2009 m. protestuodami save padegė 119 tibetiečių, apie 100 jų mirė.

Visgi jis pabrėžė, kad tibetiečiai už savo laisvę kovoja taikiai. Šis principas, pasak jo, – svarbiausias.

Baltijos šalys įkvėpė

Dienraštis Lobsang Sangay pasiteiravo apie jo vizito tikslą, situaciją Tibete ir jo darbą – nešti pasauliui žinią apie Tibetą.

– Koks jūsų vizito tikslas? Kuo Baltijos šalys gali padėti Tibetui, be to, kad mūsų istorijos vingiai panašūs?

– Baltijos šalys buvo okupuotos, okupuotas yra Tibetas. Mūsų žmonės kenčia taip pat, kaip kadaise kentėjo Baltijos šalių gyventojai. Tibeto situacija – neteisinga. Mes tikimės, kad Baltijos šalys pirmosios ES ims vis garsiau kalbėti apie Tibeto problemą. Galbūt tada į šį reikalą įsitrauks daugiau valstybių.

Lankausi Lietuvoje jums svarbiu metu. Jūsų šalis smarkiai nukentėjo nuo agresijos. Baltijos šalys ir jų patirtis įkvepia.

Kai manęs klausia, ar jūs sugebėsite mesti iššūkį galingai Kinijai, visuomet atsakau, kad reikėtų pažvelgti į Baltijos šalis. Jos sugebėjo, galime ir mes.

– Kokia šiuo metu situacija Tibete ir kokie santykiai su Kinija?

– Tibetas yra okupuotas. Šalis patiria represijas, žalojama gamta, vykdoma priverstinė vietos žmonių asimiliacija. Vyksta religinis persekiojimas, net jei turi Dalai Lamos paveikslą, gali užsitraukti valdžios nemalonę. Situacija – labai įtempta.

– Ar galite papasakoti apie savo pareigas – ar sudėtinga pasaulyje skleisti žinią apie Tibetą?

– Keliuosi anksti, guluosi vėlai. Tenka keliauti po įvairias šalis, taip pat Indiją, kur pabėgėlių stovyklose gyvena nemažai pabėgėlių iš Tibeto.

Dažnai būna sunku atkreipti pasaulio dėmesį į Tibetą, tačiau mums labai svarbu, kad turėtume palaikymą valstybių visuomenėse. Mano svarbiausias tikslas – neleisti kalboms apie Tibeto problemą nutilti. Turiu kalbėti garsiai ir aiškiai. O kai ateis nepriklausomybės diena, mes būsime tam pasiruošę.

Žinoma, prieš akis – dideli iššūkiai. Kinija tampa vis galingesne pasaulio valstybe. Taigi ir mes turime kalbėti garsiau, kad žmonės pasaulyje mus išgirstų.

Tikiu, kad mano vizitas Lietuvoje neliko nepastebėtas Kinijos ambasados, manau, jie dabar turi darbo. Tai reiškia, kad aš dirbu ne veltui, tai reiškia, kad dirbu savo darbą gerai.

Kova už Tibetą – nuolatinė kova. Reikia diena iš dienos kalbėti apie Tibeto nepriklausomybės idėją, įtikinti žmones šią idėją remti. Tai sunku. Visgi savo šalies vėliavą turi nešti aukštai.

– Ačiū už pokalbį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų