Pereiti į pagrindinį turinį

Tikrinant 17-mečių tinkamumą karo tarnybai – maitinimas už 250 tūkst. eurų per metus

2024-08-07 13:31

Vyriausybė trečiadienį pritarė, kad maitinimosi išlaidos būtų kompensuojamos 17-mečiams jaunuoliams, kai šie tikrinsis, ar yra tinkami atlikti šauktinių tarnybą.

E. Ovčarenko / BNS nuotr.

Kaip nurodo Krašto apsaugos ministerija, vienos paros maitinimo kompensacija siekia 12,5 euro.

Krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas prieš Vyriausybės posėdį paklaustas, kuriais atvejais bus skiriama kompensacija, atsakė, jog „visais tais, kuriais reikia, kad pritrauktume (jaunuolius – BNS) į Lietuvos kariuomenę“. Konkrečių aplinkybių jis nepatikslino.

„Nutarimo projektu nustatomas tik maitinimosi išlaidų piniginės kompensacijos dydis, bet ne mokėjimo sąlygos ir tvarka (kaip yra nustatyta šiuo metu galiojančioje keičiamo nutarimo redakcijoje)“, – rašoma prie nutarimo prisegtoje pažymoje.

Anot dokumento, nutarimui įgyvendinti 2025 ir kiekvienais vėlesniais metais lėšų poreikis priklausys nuo pakviestų asmenų ir dienų, kuriomis jiems bus taikoma maitinimosi išlaidų kompensavimo garantija, skaičiaus.

2025 metais preliminarus numatomas pakviesti 17 metų amžiaus asmenų skaičius galėtų būti apie 10 tūkst. ir tam gali prireikti apie 250 tūkst. eurų.

Sprendimas įsigalios nuo 2025-ųjų sausio 1 dienos.

17-mečiai tikrintis tinkamumą tarnybai bus kviečiami birželį Seimui patvirtinus šauktinių reformą.

Pagal priimtas pataisas, 17 metų sulaukę vaikinai privalės ne vėliau kaip per vieną mėnesį susisiekti su karo prievolę administruojančia krašto apsaugos sistemos institucija ir pateikti reikalingus dokumentus ir duomenis ryšiams palaikyti – elektroninio pašto adresą, faktinės gyvenamosios vietos adresą ir telefono numerį.

Į karo prievolininkų sąrašą patekę 17-mečiai privalės pasitikrinti sveikatą, ir jeigu ji bus tinkama, tarnauti jie eis tik sulaukę 18 metų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų