Pereiti į pagrindinį turinį

Toleruojamo kvapo standartų skirtumai: kuo kvepia lietuviškas mėšlas?

2013-03-07 12:58
Toleruojamo kvapo standartų skirtumai: kuo kvepia lietuviškas mėšlas?
Toleruojamo kvapo standartų skirtumai: kuo kvepia lietuviškas mėšlas? / Prano Meitelio nuotr.

Kitą savaitę, kovo 12 d., Vyriausybės peticijų komisijoje bus pradėta svarstyti nuo kiaulidžių ir kitų mėšlą naudojančių gamybos įrenginių kenčiančių gyventojų rudenį Vyriausybei įteikta peticija. Vietos bendruomenės siūlo keisti kvapų matavimą gyvenamosios aplinkos ore reglamentuojančią tvarką, patvirtintą Sveikatos apsaugos ministro 2010 m. spalio 4 d. įsakymu Nr. V-885.

Peticijos rengėjai tikisi, kad bus patenkintas pagrindinis jų reikalavimas - sumažintas leistinas kvapo slenkstis gyvenamosios aplinkos ore. Šiuo metu Lietuvoje didžiausia leidžiama kvapo koncentracijos ribinė vertė gyvenamosios aplinkos ore yra 8 europiniai kvapo vienetai (8 OUE/m3). Tuo tarpu Peticijos rengėjai, argumentuodami ES šalių praktika, siekia šį slenkstį sumažinti iki 5 OUE/m3.

“Remiantis 2012 m. Sveikatos apsaugos ministerijos užsakymu doc. dr. Dainiaus Paliulio bei dr. Eglės Zuokaitės parengtomis Kvapų valdymo metodinėmis rekomendacijomis prašome Peticijų komisiją atsižvelgti į faktą, jog Nyderlandų ekspertų atliktoje studijoje nustatyta, kad esant nemaloniems kvapams, tokiems kaip kiaulių skleidžiamas kvapas, neigiama gyventojų reakcija pasireiškia jau esant 1,5 OUE/m3 kvapo lygiui. Remiantis studija gyventojai toleruoja 8 OUE/m3 kvapą tik esant maloniems kvapams, tokiems kaip konditerijos gamybos procese juntami kvapai.” – pasakojo Kalvarijos bendruomenės atstovė ir viena peticijos rengėjų Raimonda Sutkaitienė.

Minėtoje studijoje analizuojamas ir Airijos kvapų kontrolės sistemos pavyzdys. Leistina kvapo koncentracija šioje šalyje priklauso nuo kvapo pobūdžio: 3,0 OUE/m3 koncentracija leidžiama   gyvulių auginimo, maisto produktų perdirbimo ir pan. kvapams, o 6,0 OUE/m3 - kavos skrudinimo, kepyklų, šokolado gamybos, kvepalų pramonėje ir pan.

„Peticija taip pat siekiama mažinti subjektyvumą vertinant kvapus. Šiuo metu gavus gyventojų skundą sudaroma komisija, kuri kvapo pojūtį vertina remdamasi vien nuosava uosle ir subjektyviai vertina, ar kvapas juntamas bei ar jis gali būti siejamas su ūkine komercine veikla. Remdamiesi vien tokiu subjektyviu vertinimu komisija gali nuspręsti kvapo mėginio net neimti. Dažnai tai virsta pasityčiojimu iš žmonių, kai, pavyzdžiui, ryte, atvykus komisijai, kvapo nėra, o vakare žmonės langų atsiverti negali dėl smarvės” – sakė Tomas Tomilinas.

Reaguodama į pateiktą peticiją SAM parengė kvapų matavimą gyvenamosios aplinkos ore reglamentuojančios tvarkos pakeitimų projektą, tačiau jame išliko 8 OUE/m3 leistina riba bei reikalavimas sudaryti komisiją išankstiniam vertinimui.

Tuo tarpu Gruzdžių kaime, daugiau nei dešimtmetį kenčiančiame dėl komposto gamyklos skleidžiamų kvapų, gyvenantis Rimgaudas Kiela pabrėžė, kad bendruomenėms labai svarbu, jog gavus skundą mėginiai kvapo koncentracijos laboratoriniams tyrimams būtų paimami visais atvejais valstybės lėšomis. Asmens skundo objektyviam tyrimui, R. Kielos nuomone, neturi trukdyti jokie subjektyvūs etapai kaip Komisijos sudarymas ar potencialaus pažeidėjo finansuojami vertinimai.

Peticijai palaikymą išreiškė Samylų, Margininkų, Santakos, Gruzdžių, Kalvarijos ir kitos bendruomenės, Šiaulių apskrities bendruomenių konfederacija.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų