Pereiti į pagrindinį turinį

TPP frakcija tebekelia sumaištį, premjeras demonstruoja ramybę

2009-07-20 18:30
TPP frakcija tebekelia sumaištį, premjeras demonstruoja ramybę
TPP frakcija tebekelia sumaištį, premjeras demonstruoja ramybę / Šarūno Mažeikos (BFL) nuotr.

Prieš Tautos prisikėlimo partijos (TPP) lyderį, Seimo pirmininką Arūną Valinską sukilusi šios partijos frakcija Seime neatmeta galimybės pasitraukti iš valdančiosios koalicijos, nors ir nežada imtis kokių nors radikalių žingsnių prieš du TPP deleguotus ministrus, kuriems pareiškė nepasitikėjimą. Premjeras Andrius Kubilius nesureikšmina TPP vaidų, tiki koalicijos bei Vyriausybės stabilumu ir žada rudenį sugrįžti prie koalicijos sutarties peržiūros, tikėdamasis, kad TPP nariai iki to laiko išsiaiškins savo tarpusavio santykius.

Skyriai parėmė „Ąžuolą“

Pirmadienį pas A.Valinską kabinete surengti valdančiosios koalicijos vadovų pietūs, skirti aptarti svarbiausius būsimus darbus. Į šiuos pietus atvyko ir TPP frakcijos seniūnas Laimontas Dinius, ir praėjusią savaitę nuo jos atskilusios bei paramą A.Valinskui pareiškusios „Ąžuolo“ frakcijos seniūnė Arūnė Striblytė.

Pasak Seimo pirmininko, šiame visų valdančiųjų partijų ir frakcijų vadovų susitikime nebuvo kalbama apie suskilusios TPP problemas ir koalicijos ateitį, nes aptarinėti šią savaitę besibaigiančios Seimo sesijos darbai. „Jeigu reikės aptarti tas problemas, susirinksime siauresniame formate“, - pabrėžė A.Valinskas.

Tačiau žurnalistai tiek jo, tiek A.Kubiliaus, tiek L.Diniaus klausinėjo tik apie santykius suskilusioje TPP ir valdančiosios koalicijos ateitį.

„Absoliučioje daugumoje TPP skyrių praėjusią savaitę įvyko posėdžiai, kuriuose išreikštas pasitikėjimas „Ąžuolo“ frakcija ir jos užimta konstruktyvia pozicija. Be to, skyriai pareikalavo partijos vadovybės apsivalyti nuo parazitinių asmenų, kurie kelia sumaištį“, - tvirtino A.Valinskas, leisdamas suprasti, kad nemenka dalis dabartinių TPP frakcijos narių gali būti pašalinti iš partijos, o likusieji pakviesti į „Ąžuolo“ frakciją.

A.Valinskas sakė, kad „Ąžuolo“ frakcijoje nenorėtų matyti tik trijų „labiausiai intrigomis užsiimančių“ dabartinių TPP frakcijos narių, tačiau jų neįvardijo, tvirtindamas tik, jog „tarp tų trijų L.Diniaus tikrai nėra“.

Spėjama, kad TPP lyderis turi galvoje Aleksandrą Sacharuką, Mantą Varašką ir Vytautą Kurpuvesą arba Ligitą Kernagį.

Nepasitiki, bet interpeliacijos nerengs

Seimo pirmininkas atmetė L.Diniaus vadovaujamos TPP frakcijos priekaištus šios partijos deleguotiems aplinkos ministrui Gediminui Kazlauskui ir kultūros ministrui Remigijui Vilkaičiui.

„Tuo nepasitikėjimu, kurį jie čia skelbia, tęsiama niekur nevedanti grasinimo politika. Teko pakelti visus TPP frakcijos posėdžių protokolus ir įsitikinti, kad niekur ir niekada nebuvo keliamas klausimas, jog reikia pasikviesti pasikalbėti kurį nors iš tų dviejų ministrų. Todėl nėra pagrindo kaltinti, kad ministrai neva buvo kviesti, o jie neatėjo“, - sakė A.Valinskas. Anot jo, aplinkos ministras G.Kazlauskas ne kartą yra sakęs L.Diniui, kad jis kiekvieną ketvirtadienį dalyvauja Seime rengiamoje Vyriausybės valandoje ir prieš ar po jos gali pabendrauti ir atskirai su TPP frakcija. Bet to niekada nebuvo pareikalauta.

L.Dinius sakė, kad reikšdama nepasitikėjimą aplinkos ir kultūros ministrais, TPP frakcija vis dėlto nerengs interpeliacijos jiems. „Mes tiesiog pareiškiame, kad jais nepasitikime“, - teigė TPP frakcijos seniūnas. Norint pareikšti oficialų nepasitikėjimą ministru, Seimo nariai turi inicijuoti interpeliaciją jiems.

L.Dinius taip pat tvirtino, kad TPP frakcija neturi ir nesiūlys jokių galimų kandidatų į tuos ministrų portfelius.

Praėjusią savaitę TPP frakcijos seniūnas leido suprasti, kad jeigu A.Kubilius teiks Prezidentei Daliai Grybauskaitei atnaujintoje Vyriausybėje palikti dabartinius aplinkos ir kultūros ministrus, frakcija esą tam neprieštaraus. Pirmadienį L.Dinius kiek patikslino savo poziciją: „Tada sakiau labai aiškiai - mes paliekame premjerui teisę pačiam pasirinkti, kokius ministrus teikti, ir po to, kai jis pasirinks, mūsų frakcija pasakys savo nuomonę. Taip ir atsitiko - premjeras pasirinko tas pačias pavardes, o mes pareiškėme jais nepasitikėjimą“.

Jis sakė, kad gali būti ir daugiau ministrų, kuriais TPP gali pareikšti nepasitikėjimą. „Kviesimės pokalbiams energetikos ministrą Arvydą Sekmoką ir vidaus reikalų ministrą Raimundą Palaitį. Jeigu per pokalbius su jais paaiškės, kad negauname aiškių atsakymų į aktualius klausimus iš jų valdomų sričių, tuomet gali būti ir jais pareikštas nepasitikėjimas.

Apsispręs, ar rems biudžeto korekciją

L.Dinius įspėjo, kad 13 narių vienijanti TPP frakcija gali svarstyti pasitraukimo iš valdančiosios koalicijos klausimą. Esą jeigu frakcija nuspręstų balsuoti prieš antrąją šių metų biudžeto korekciją, tuomet gali iškilti jos buvo valdančiojoje daugumoje klausimas.

„Galbūt“, - taip jis atsakė į klausimą, ar frakcija pasitrauks iš koalicijos, jeigu nuspręs nepritarti biudžetui. „Būtent biudžetas yra esminis klausimas. Šiandien susiklosčiusiomis sąlygomis aš neatmetu jokių galimybių“, - pridūrė L.Dinius.

Valdančioji keturių centro dešinės partijų dauguma dabar vienija 84 parlamentarus iš 141. Jeigu visa TPP frakcija pasitrauktų iš koalicijos, joje liktų minimali dauguma - 71 Seimo narys.

Apsispręsti, ar pritarti biudžeto pataisoms, kurios šią savaitę turėtų būti Seimo priimtos, TPP frakcija žada pirmadienį vakare susitikusi su premjeru A.Kubiliumi arba antradienį ryte savo posėdyje.

Svarbiausia - Vyriausybės stabilumas

Premjeras A.Kubilius nelinkęs sureikšminti problemų TPP frakcijos viduje. „Koalicija yra pakankamai gyvybinga ir pasiteisina. Nematau pavojaus dėl koalicijos turimos daugumos. Manau, koalicijoje išsiaiškinsime visas tas problemas, kurios dabar lyg ir atsiranda dėl tam tikrų pokyčių vienoje iš koalicijos partijų“, - sakė A.Kubilius, pastebėdamas, kad pasikeitusiomis politinėmis sąlygomis TPP koalicijoje dabar atstovauja nebe viena, bet dvi frakcijos - TPP ir „Ąžuolo“.

Pasak premjero, šis pokytis reiškia, kad rugsėjo mėnesį gali tekti peržiūrėti pernai lapkritį pasirašytą koalicinę sutartį tarp keturių partijų. „Manau, kad visos problemos išsprendžiamos derybų būdu. Esu tikras, kad iš dabartinės situacijos TPP išeis sustiprėjusi ir rugsėjis bus konstruktyvus“, - teigė Vyriausybės vadovas.

Jis paaiškino pateikęs Prezidentei beveik nepakeistą Vyriausybės sudėtį, įskaitant ir aplinkos bei kultūros ministrus, nes yra įsitikinęs, jog „Vyriausybės stabilumas šiuo momentu yra vertybė“.

A.Kubilius tikisi, kad iki rugsėjo bus išspręstos su TPP skilimu susijusios problemos: „Iki to laiko dar daug kas gali pasikeisti“. Tikimasi, kad iki to laiko A.Valinskui pavyks susitarti bent su dalimi maištaujančios TPP frakcijos narių.

Bet L.Dinius nėra patenkintas, kad A.Kubilius nori iki rudens atidėti koalicijos sutarties peržiūrą. „Premjeras be reikalo mistifikuoja tą rugsėjį ar spalį, kai gali būti peržiūrėta sutartis. Mums nelabai suprantama, kodėl norima atidėti problemų sprendimą“, - sakė jis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų