Pereiti į pagrindinį turinį

Tūkstantmečio interneto svetainių pasiutpolkė

2009-05-07 09:00
Kalendorius: VEKS užsakymu sukurta svetainė pasiekiama nereklamuojamu adresu www.1009-2009.lt. Tačiau informacijos joje mažai.
Kalendorius: VEKS užsakymu sukurta svetainė pasiekiama nereklamuojamu adresu www.1009-2009.lt. Tačiau informacijos joje mažai. / Gedimino Bartuškos nuotr.

Turime interneto vartus lietuva.lt, svetainę lietuvai1000.lt, o dabar atsirado ir lietuva1000.lt. Šiam tinklalapiui 70 tūkst. litų jau atseikėta, dar 100 tūkst. numatyta ateičiai. Tačiau žmonėms iš to kol kas jokios naudos.

Išėjo kaip visada

Lietuvos tūkstantmečio tinklalapis lietuva1000.lt baigtas kurti dar metų pradžioje, beveik visi pinigai už atliktus darbus jau sumokėti, tačiau plačiajai visuomenei jis nepasiekiamas iki šiol. Idėja buvo graži, ir, tikėtasi, kad bus patogi vartotojams. Tačiau išėjo kaip visada: į savo vardo tūkstantmetį jau penkis mėnesius įžengusi Lietuva interneto erdvę papildė dar viena iš esmės niekam neprieinama, vadinasi, ir nelankoma svetaine. Už ją jau paklota 59 tūkst. litų. Tinklalapį kūrusi bendrovė NTSG laukia dar beveik 11 tūkst. litų, kuriuos jai skolinga viešoji įstaiga "Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009" (VEKS), užsakiusi sukurti šią svetainę.

Nors tinklalapio priėmimo–perdavimo aktas dar nepasirašytas, o puslapis žmonėms nepasiekiamas, beveik visi pinigai už jo sukūrimą jau pervesti: dizaino darbams atseikėta 12,6 tūkst. litų, programuoti – 26,5 tūkst. litų, vadybai – 8750 litų, vertimams – 12 tūkst. litų.

Vyriausybės nutarimu vis dar visuomenei neprieinamam tinklalapiui lietuva1000.lt administruoti numatyta skirti dar 100 tūkst. litų.

Gėrybėmis naudotis nelemta

Pagal planą naršyklės adresų juostoje surinkę lietuva1000.lt žmonės nuo sausio 1-osios turėjo gauti išsamų visoje šalyje tą dieną, savaitę ar mėnesį vykstančių renginių kalendorių. Registruoti vartotojai esą galėtų pranešti apie savo krašte numatomus įvykius, koncertus, muges, parodas ar šventes. Jų aprašymai būtų skelbiami vokiečių, anglų, ispanų, prancūzų, lenkų, rusų ir, žinoma, lietuvių kalbomis.

Aplankę renginius žmonės galėtų pasidalyti patirtais įspūdžiais: patys įkelti komentarus, nuotraukas, vaizdo filmukus. "Tai turėjo būti labai gyvas, dinamiškas tinklalapis. Jį kurti galėtų kiekvienas", – pasakojo NTSG projektų vadovė Viktorija Morkūnienė.

Tačiau 70 tūkst. litų kainuojančiomis gėrybėmis gyventojams naudotis nelemta. Svetainės pristatymas iš sausio 1-osios buvo nukeltas į vasario 26-ąją, kol galiausiai nutemptos neribotą laiką.

"Savo darbą atlikome kokybiškai. Tinklalapio paleidimas užstrigo dėl Vyriausybės delsimo leisti svetainei naudoti valstybės vardą", – aiškino V.Morkūnienė.

Dėl vardo sukruto vėliau

Ekspremjero Gedimino Kirkilo vadovaujama Nacionalinės programos VEKS ir Lietuvos tūkstantmečio programos stebėsenos komisija praėjusių metų liepą viešąją įstaigą VEKS įpareigojo sukurti tūkstantmečiui skirtą interneto svetainę. Buvo nuspręsta panaudoti tas priemones, kuriomis įstaiga naudojosi, kurdama ankstesnius tinklalapius.

"Kai produktas jau buvo baigtas, iškilo problemų dėl jo vardo. Šis klausimas įstrigo kažkur tarp Kultūros ministerijos ir Vyriausybės. Be interneto adreso vardo toliau plėtoti projekto negalėjome", – padėtį narpliojo VEKS direktorius Rolandas Kvietkauskas.

Galiausiai valstybiniu lygiu buvo nuspręsta domeno su valstybės vardu viešąjai įstaigai nesuteikti. Kultūros ministerija parengė Vyriausybės nutarimo projektą svetainės adresą lietuva1000.lt. perduoti Tūkstantmečio direkcijai. Kartu jai turėjo būti perleista ir atsakomybė už tolesnį svetainės administravimą.

Tačiau ši procedūra užtruko dar bent mėnesį.

Nutarimą suteikti teisę dvejus metus naudoti valstybės vardą interneto tinklalapio pavadinime lietuva1000.lt lietuvių, anglų, prancūzų, vokiečių, lenkų, rusų ir ispanų kalbomis Vyriausybė pasirašė tik balandžio 30 d.

Palaukę dar palauksime

Kol direkcija į savo rankas perims tinklalapio administravimą, praeis dar šiek tiek laiko. Direkcijos vadovas Gediminas Ilgūnas šiuo metu atostogauja. Dėl vėlyvo svetainės išėjimo į dienos šviesą jis nesikremta. "Jis turėjo būti paleistas dar pernai. Bet tai – ne direkcijos ir ne mano, o VEKS problema. Seniai siūliau portalo kūrimą organizuoti per direkciją, suprantama, su lėšomis. Bet buvome nuo šio reikalo nušalinti", – piktinosi G.Ilgūnas.

Jis atkreipė dėmesį, kad kitąmet švęsime 600-ąsias Žalgirio mūšio metines. "Dar vyks renginių, portalo reikia ne tik šiems metams", – sakė G.Ilgūnas.

V.Morkūnienė neslėpė, kad už projektą atsakingų institucijų kaita darbo nepalengvins. "Su visais sudėtinga, nes ne visi išmano techninius dalykus", – atsiduso NTSG projektų vadovė.

Tačiau ji nenori, kad svetainė būtų numarinta. "Tai tikrai geras produktas. Ir investicijos nemažos, nors tai tikrai nėra labai brangus interneto projektas. Įvertinkite, kiek vertimų reikia. Tačiau ne visi supranta, kas yra administravimas ir kodėl už jį reikia mokėti, ar kad būtina atnaujinti techninius sprendimus", – kalbėjo V.Morkūnienė.

Svetainės už 700 tūkst. litų

Kultūros ministro patarėjas Liudas Šukys sakė, kad ministerija nori turėti kuo mažiau reikalų su VEKS kurtais tinklalapiais.

"Manau, būtų galima parašyti mokslinį darbą apie tai, kaip paslėpti galus taip, kad niekas neatnarpliotų", – mįslingai svarstė L.Šukys.

Dienraštis primena, kad šių metų sausio 15 d. Vilniaus apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos nusikaltimų tyrimo valdybos Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai atliko VEKS buhalterijos popierių poėmį.

Generalinė prokuratūra atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimo didelės vertės turto pasisavinimo ir iššvaistymo. Tiriamos VEKS svetainei ir laisvalaikio ir turizmo planavimo tinklalapiui sukurti panaudotos lėšos. Vienas šių projektų kainavo apie 200 tūkst., kitas – 500 tūkst. litų.

Už interneto projektus buvusi atsakinga VEKS vykdomoji direktorė Dalia Bankauskaitė nuo gegužės 1 d. įstaigoje nebedirba.


Vygintas Vilutis

Interneto svetainių specialistas

Naujoji VEKS užsakymu sukurta svetainė veikia nuo balandžio vidurio nereklamuojamu adresu www.1009-2009.lt. Išfiltravęs visus įkeltus metų renginius pastebėjau, kad jų kol kas vos dešimt. Užsiregistravusiųjų, kad galėtų skelbti savo renginius, regis, irgi nėra. Ir neaišku, ar kas nors iš viso juos anonsuos, nors tam skirtas modulis suprogramuotas nepigiai. Beveik visa svetainėje pateikiama informacija dubliuojasi su ta, kuri skelbiama jau esamoje svetainėje www.lietuvai1000.lt. Klausimas, kam iš esmės naujoji svetainė reikalinga? Kam šitiek kalbų? Nejaugi neužtektų anglų ir vokiečių arba tik anglų? Mano galva, tokio tinklalapio reikalingumas visiškai nepagrįstas. Įvestą Lietuvos istoriją galima rasti ir kitose valdiškose svetainėse. Kam dubliuoti? Lietuvoje už mokesčių mokėtojų pinigus yra prikurta labai daug panašaus pobūdžio svetainių, deja, nelankomų ir pasimetusių interneto tyruose.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų