Quantcast

V. Germanas kreipėsi į VSD

Teisėsaugos ir kitų institucijų akiratyje atsidūrusios finansinių technologijų įmonės „Foxpay“ savininkės Ievos Trinkūnaitės sugyventinis, už finansinius nusikaltimus teistas Vilhelmas Germanas (buvęs Vilius Židelis) neigia žiniasklaidos informaciją apie savo ryšius su Rusija bei kreipėsi į Valstybės saugumo departamentą (VSD).

Apie tai ketvirtadienį pranešė jo advokatas Giedrius Danėlius.

„Taip elgiuosi reaguodamas į vakar žiniasklaidoje paskelbtą informaciją apie uždarame Seimo Antikorupcijos komisijos posėdyje VSD neva pateiktą mane diskredituojančią informaciją. Aš neigiu turintis bet kokius verslo, juo labiau neteisėtus ar Lietuvos Respublikai galinčius pakenkti ryšius su Rusijos Federacijos subjektais“, – pranešime cituojamas V. Germanas. 

VSD ketvirtadienį BNS nurodė, kad gavęs V. Germano kreipimąsi, jį nagrinės teisės aktų nustatyta tvarka ir numatytais terminais pateiks atsakymą.

Naujienų portalas „Delfi“, remdamasis šaltiniais, trečiadienį paskelbė, kad VSD Seimo Antikorupcijos komisijos narius trečiadienį informavo, jog V. Germanas turi ryšių Rusijoje.

„Noriu pabrėžti, jog šiuo metu nesu jokios valstybinės institucijos tyrimo objektas, nesu sulaukęs jokių oficialių įtarimų ar kvietimų teikti parodymus. Jei tokių sulaukčiau, esu pasiruošęs nedelsiant bendradarbiauti su Lietuvos valstybės institucijomis ir atsakyti į jų klausimus“, – pridūrė jis.

Pasak pranešimo, V. Germanas VSD prašo pateikti informaciją, kokius duomenis vykdant kriminalinę žvalgybą ir žvalgybą institucija yra apie jį surinkusi.

Pasak „Delfi“, trečiadienį uždarame komisijos posėdyje parlamentarams VSD paklausus, ar V. Germanas turi grėsmę keliančių ryšių su Europos Sąjungos ir NATO šalimis, departamento atstovai tai neigė ir įvardijo Rusiją. 

„Liūdnai matau visą situaciją, nes plotmė, visi ryšiai, tų ryšių samplaika, sąsajos su nusikalstamu pasauliu, subjektais už Europos Sąjungos ir NATO ribų kelia labai daug klausimų“, –  žurnalistų paklausta apie „Foxpay“ ryšius trečiadienį po komisijos posėdžio teigė Seimo narė Agnė Širinskienė.

V. Germano sugyventinė I. Trinkūnaitė „Delfi“ teigė neturinti informacijos apie jo ryšius su Rusija.

Nepaisant to, kad 2022 metais po įvairių institucijų patikrinimų I. Trinkūnaitei buvo leista įsigyti „Foxpay“, šiemet vyriausybinė strateginių įmonių sandorius tikrinanti komisija nustatė jos kaip galimos investuotojos neatitiktį nacionalinio saugumo interesams.

BNS turimame komisijos protokole teigiama, jog atliekant  I. Trinkūnaitės atitikimo nacionalinio saugumo interesams patikrą VSD nurodė, kad „su investuotoja (I. Trinkūnaite – BNS) susiję asmenys turi ar praeityje turėjo didinančių riziką ar keliančių grėsmę nacionaliniam saugumui ryšių su užsienio valstybių institucijomis ar tų valstybių fiziniais arba juridiniais asmenimis“. 

Komisijos protokole teigiama, kad I. Trinkūnaitės ryšiai su V. Germanu jai 2022 metais įsigyjant „Foxpay“ institucijoms nebuvo žinomi.

VSD BNS teigė tuo metu neturėjęs vyriausybinei komisijai teiktinų duomenų apie I. Trinkūnaitę.

Portalas „15min“ anksčiau skelbė, jog V. Germanas 2023 metų kovą–balandį dirbo atsistatydinusios socialinės apsaugos ir darbo ministrės Monikos Navickienės sutuoktinio Mindaugo Navicko valdomoje įmonėje „Litlab“, taip pat dalyvavo I. Trinkūnaitės įsteigtos finansinių technologijų grupės „iSun“ įmonių veikloje – pavyzdžiui, kartu su M. Navicku priiminėdavo „iSun“ kertinius darbuotojus bei padalinių vadovus.

Paaiškėjus ryšiams su I. Trinkūnaite bei V. Germanu birželio 12 dieną M. Navickienė atsistatydino. Jos vyras anksčiau taip pat dirbo I. Trinkūnaitės valdomos „Foxpay“ valdyboje bei 2023 metų pabaigoje–šių metų pradžioje vadovavo šiai įmonei.


Šiame straipsnyje: Vilhelmas GermanasVSDFoxpay

NAUJAUSI KOMENTARAI

Onutė

Onutė portretas
Tam lėktuve tai tikrai svingiaravo visi su vaikučiais. Matyt iš jų veidų ir nieko juose gražaus nematyt.

Onė

Onė portretas
Šiaip tai gražus,ir navickienė graži,abu iš tokio gražaus pasaulio.

Anonimas

Anonimas portretas
Del pavardes uzpuole gauja?
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių