Pereiti į pagrindinį turinį

Valdininkų laukia saulėlydis

2009-05-07 09:00
Valdininkų laukia saulėlydis
Valdininkų laukia saulėlydis / Šarūno Mažeikos (BFL) nuotr.

Rudenį valstybės taryboje išnyks keli tūkstančiai darbo vietų. Dalis jų ir iki šiol buvo tuščios, tačiau dalį valdininkų teks atleisti.

Dings 3836 etatai

Vakar Vyriausybė be ilgesnių diskusijų patvirtino nutarimą, kuriuo gerokai sumažinamas "didžiausias leistinas valstybės tarnautojų ir darbuotojų, dirbančių pagal darbo sutartis ir gaunančių darbo užmokestį iš valstybės biudžeto ir valstybės pinigų fondų, skaičius".

Valdininkų etatų sumažės beveik 4 tūkst. Etatai bus mažinami visose įstaigose, pavaldžiose Vyriausybės kanceliarijai ir ministerijoms: Mokesčių inspekcijoje, Muitinės departamente, Policijos departamente, Valstybės sienos apsaugos tarnyboje, Valstybės tarnybos departamente ir panašiose.

Šiose įstaigose dabar yra apie 65 tūkst. pareigybių. Vyriausybėje nuspręsta dėl ekonominio sunkmečio nurėžti 3836 etatus, tai yra apie 6 proc. visų valdininkų darbo vietų.

Sutaupys milijonus

"Šių metų biudžetui tai beveik jokio skirtumo, bet kitąmet taupymas jau tikrai labai pasijus", – sakė premjeras Andrius Kubilius.

Skaičiuojama, kad šiemet biudžetas dėl valdininkų etatų skaičiaus mažinimo gali sutaupyti iki 30 mln. litų, kitąmet – iki 135 mln. litų.

Nurodyta, kad kompensacijoms išmokėti prireiks apie 9 mln. litų, tačiau pasak Finansų ministerijos, šie pinigai bus rasti birželį dar kartą koreguojant šių metų biudžetą ir atitinkamai sumažinus išlaidas įvairioms institucijoms.

Vyriausybės posėdyje buvo paskelbta, kad kai kurios valstybės institucijos nenori mažinti savo turimų etatų skaičiaus ir tam aktyviai priešinasi. "Tai institucijos, kurios gyvena iš rinkos dalyvių surinktų mokesčių, pavyzdžiui, Draudimo priežiūros tarnyba, Ryšių reguliavimo tarnyba ir panašios", – sakė vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis.

Tačiau ministrų tai nesugraudino. Vyriausybė nusprendė etatus mažinti visur.

Liūdnasis ruduo

Vyriausybės nutarimas dėl etatų skaičiaus valstybės įstaigose mažinimo įsigalios nuo šių metų spalio 1 d. Palikti keturi mėnesiai įteikti įspėjimo lapelius atleidžiamiems darbuotojams.

"Turime grįžti į 2007 m. sausio 1 d. Tai panašiai ir dirbome: pažiūrėjome, kiek tuo metu buvo užimtų valstybės tarnyboje etatų, kiek yra dabar užimtų, nustatėme, koks augimas per tą laiką yra, ir tuo skaičiumi sumažinome", – aiškino R.Palaitis.

Iš beveik 4 tūkst. naikinamų etatų, ministro teigimu, dalis yra laisvi, dalis – užimti, tačiau jis nekomentavo, kiek žmonių gali būti atleista. "Viskas priklausys nuo to, kaip kiekvienos srities ministras savo atsakomybės sferoje darys reformas, sudėlios tuos etatus taip, kad jo nuomone, arba kuo mažiau žmonių būtų atleidžiama, arba kuo daugiau", – tvirtino R.Palaitis. Jis pridūrė, jog ministrai taip pat gali nuspręsti naikinti ar didinti kai kurias įstaigas, perduoti jų darbuotojus kitoms ir panašiai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų