Pereiti į pagrindinį turinį

Valentino diena: kitokia pasidalijimo meile šventė

2014-02-14 08:32

Pilietiška aktyvaus jaunimo organizacija "Baltai Juoda" kviečia švęsti Valentino dieną kitaip – pabūti su tais, kuriems labiausiai reikia dėmesio ir meilės. Apie Valentino dieną ir galimybę švęsti ją kitaip, be komercijos atspalvio, – pokalbis su viena iš akcijos iniciatorių Audrone Bartosevičiūte.

K. Vanago / BFL nuotr.

Šv.Valentino dienos atsiradimo versija apipinta ne vienu paslaptingu mitu. Nuo pavasarinės meilės loterijos Romoje, kai būdavo sudaromos atsitiktinės poros, iki istorijos apie vyskupą Valentiną, slapta tuokusį karius ir jų mylimąsias. Vyskupas už tai buvo nubaustas mirties bausme, o vėliau paskelbtas šventuoju. Vasario 14-oji, jo mirties data, buvo pavadinta Šv. Valentino diena.

Kad ir kaip būtų, ši šventė, turinti ir krikščioniškų, ir senovės romėnų tradicijų ištakų, ypač pamėgta mūsų amžiuje. Širdelės, dovanos, pasimatymai – Valentino diena, jau netekusi šventumo atspalvio, vis labiau populiarėja. Ar teisingai suprantame jos prasmę?

Pilietiška aktyvaus jaunimo organizacija "Baltai Juoda" kviečia švęsti Valentino dieną kitaip – pabūti su tais, kuriems labiausiai reikia dėmesio ir meilės. Apie Valentino dieną ir galimybę švęsti ją kitaip, be komercijos atspalvio, – pokalbis su viena iš akcijos iniciatorių Audrone Bartosevičiūte.

– Lankote sergančiuosius jau ne pirmus metus. Kaip gimė idėja švęsti Šv.Valentino dieną kitaip?

– Vienas pagrindinių mūsų organizacijos tikslų – mažinti atskirtį tarp socialinių grupių. Sergantieji vėžiu šią dieną dažniausiai yra pamirštami. Daug dėmesio skiriama per didžiąsias metų šventes: Kalėdas, Velykas... Tačiau šį vakarą, kada visas miestas spurda pagautas šventinės nuotaikos, mes vargu ar prisimename atokią ligoninę Panemunėje ir žmones, atskirtus nuo viso to, ką turime mes. Norėjome dovanodami šilumą ir dėmesį jiems, patys pasisemti stiprybės. Sukurti bendrumo jausmą  nusigręžiant nuo komercijos ir atsigręžiant į tikrąsias vertybes ir daug daug platesnę meilę negu ta, kuri yra akcentuojama šią dieną.

– Ar susirenka daug savanorių? Kas sunkiausia ir maloniausia organizuojant šią iniciatyvą?

– Kasmet susirenka nemažas būrys mūsų ir kitų organizacijų narių, ypač studentų. Taip pat laukiami visi norintieji. Sunkiausia žmonėms yra atrasti stiprybės susidurti su liga akis į akį. Maloniausia tai, kad bendraujant, dalijantis tos stiprybės kaip tik pasisemi.

– Vis dėlto paaugliams, jaunimui meilės ir tarpusavio santykių temos yra labai svarbios, o Šv.Valentino diena – puiki proga šiek tiek pajudinti širdeles nedrąsiesiems.

– Romantinis jausmas turėtų augti savaime ir kiekvieną dieną – džiaugiantis vienas kitu. Svarbu akcentuoti, kad meilė reiškia ne tik "imti", bet ir "duoti". Taigi romantinių jausmų puoselėjimas yra mokymasis suprasti, padėti ištikus bėdai.

– Kaip dar reikėtų švęsti Šv.Valentino dieną?

– Aplankyti kaimyną, brolį, sesę, ar tiesiog vienišą žmogų, pasikalbėti, pabūti... Kaip jau minėjau prieš tai – kurti bendrumą.

Meilė labai įdomus jausmas. Ji neprivalo būti abipusė. Pati tikriausia meilė nelaukia, gali būti ir vienpusė, ir bet kam: artimam, draugui. Jaučiama įvairiai ir labai plačiai.

– Kaip atrodys jūsų svajonių Valentino diena?

– Manau būtent tokia, kokia bus rytoj – dalijantis meile su tais, kuriems jos labiausiai reikia.


Naujos tradicijos pradžia

Akcijos iniciatoriai kviečia visus norinčiuosius prie jos prisijungti penktadienį 16 val. rinktis Kauno onkologijos ligoninės automobilių aikštelėje, iš kur visi kartu keliaus į Vaikų endokrinologijos skyrių.

Šia akcija organizacija "Baltai Juoda" pasisako prieš Valentino dienos sukomercinimą ir skatina atsigręžti į tikrąsias vertybes: meilę ir rūpestį artimiesiems ir silpnesniesiems, dovanojant jiems ne beverčius blizgučius, o dvasines gėrybes; dėmesį, šiltą žodį, apkabinimą. Ta proga sergantiesiems bus įteikti simboliniai paukščiai, pagaminti kitos atskirtosios visuomenės grupės – neįgaliųjų. Organizatoriai kviečia atsinešti spalvoto popieriaus, klijų, pieštukų ir idėjų, kaip kūrybiškai ir prasmingai praleisti laiką su mažaisias ligoniukais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų