Pereiti į pagrindinį turinį

Vėl galėsime džiaugtis ilgaisiais savaitgaliais?

2012-12-05 07:35
Vėl galėsime džiaugtis ilgaisiais savaitgaliais?
Vėl galėsime džiaugtis ilgaisiais savaitgaliais? / Shutterstock nuotr.

Nauja Vyriausybė diskutuos dėl galimybės grąžinti darbo dienų perkėlimo tvarką, kuri leidžia suformuoti kelis ilguosius savaitgalius per metus.

Atsisakė pernai

Praėjusiais metais Socialinės apsaugos ir darbo ministerija paskelbė, kad 2012-aisiais atsisakoma praktikos kilnoti darbo dienas, kai jos įsiterpia tarp šventinių dienų ir savaitgalių.

Anksčiau Vyriausybė kiekvienų metų pradžioje priimdavo nutarimą dėl darbo dienų perkėlimo. Tais atvejais, kai šventinė diena buvo antradienis arba ketvirtadienis, tuomet atitinkamai pirmadieniai ir penktadieniai būdavo skelbiami laisvadieniais, o už juos atidirbti reikėdavo kurį nors šeštadienį.

Šiemet ši tvarka buvo panaikinta. Todėl net keturis kartus per šiuos metus – per Vasario 16-osios šventę, gegužės 1-ąją, lapkričio 1-ąją ir netrukus, gruodžio 31–sausio 1 dienomis, – ilgųjų savaitgalių nebuvo arba nebus, nors anksčiau dėl darbo dienų perkėlimo tokiais atvejais jie būdavo suformuojami.

„Mus konsultavę ministerijos specialistai atkreipė dėmesį, kad reikėtų atsisakyti praktikos į kai kuriuos šeštadienius perkelti darbo dienas, įsiterpiančias tarp šventinių dienų ir savaitgalių“, – teigė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovai.

2001 m. priėmus Darbo kodeksą, Lietuvoje kurį laiką buvo atsisakyta kilnoti ir kaitalioti darbo bei poilsio dienas. Tačiau po kelerių metų kodeksas buvo pakoreguotas ir prie šios praktikos sugrįžta. O pernai jos vėl atsisakyta.

Siūlys svarstyti

Naujai formuojama centro kairės koalicinė Vyriausybė turėtų diskutuoti, ar grįžti prie senosios dienų kilnojimo tvarkos. Tik dar neaišku, ar tikrai ją sugrąžins.

Kandidatė į socialinės apsaugos ir darbo ministrus Loreta Graužinienė teigė, kad „kai kuriais atvejais tikrai vertėtų perkelti darbo dieną, nes akivaizdu, kad per didžiųjų metų švenčių maratoną nevyksta joks normalus darbas tomis dienomis, kurios įsiterpia tarp šventinių dienų ir savaitgalių“.

Kaip vieną tokių pavyzdžių L.Graužinienė įvardijo šių metų gruodžio 31-ąją. „Tai bus pirmadienis. Nepatogu – šeštadienį ir sekmadienį žmonės neis į darbą, pirmadienį bus priversti eiti, nors akivaizdu, kad tądien dėl pasirengimo šventiniam vakarui jokio normalaus darbo tikrai nebus. Tad ar nebūtų protingiau tą pirmadienį paskelbti laisvadieniu, o už jį atidirbti, tarkim, šeštadienį, gruodžio 29-ąją“, – svarstė Darbo partijos atstovė, pasiūlyta į ministro postą.

Todėl, kai bus suformuota, nauja Vyriausybė, anot L.Graužinienės, gali grįžti prie senosios dienų perkėlimo tvarkos. Nors galbūt ir netaikys jos visais atvejais, kai darbo diena įsiteps tarp savaitgalio ir šventinės dienos.

Bet L.Graužinienė atkreipė dėmesį, kad dėl šių metų gruodžio 31-osios jau nieko nebus pakeista: „Nelieka tam laiko. Tokius dalykus reikia gerokai iš anksto planuoti ir apie priimtus sprendimus paskelbti visuomenei, kad nekiltų dar didesnis chaosas. Todėl šiemet gruodžio 31-oji, matyt, liks, kaip jau apsispręsta, – tai bus formali darbo diena, nors, kaip minėjau, normalaus darbo tądien vis tiek negalima tikėtis.“

Yra ir skeptiškų nuomonių

Bet ne visi valdančiosios koalicijos atstovai mano taip, kaip L.Graužinienė.

Socialinių reikalų žinovas, Seimo pirmininko pavaduotojas socialdemokratas Algirdas Sysas įsitikinęs, kad nėra reikalo grąžinti senosios tvarkos.

„Pirmiausia, taip nesielgia nė viena ES valstybė. Tik Lietuva taip darydavo iki šiol. Antra – Vyriausybė vis tiek negali nustatyti privačių bendrovių, įstaigų ir įmonių darbo laiko. Tie perkėlimai būdavo taikomi tik valstybės įstaigoms, o privatusis sektorius elgdavosi kaip jam patogiau – kas prisitaikydavo prie valstybės įstaigų, o kas ne. Ir, pagaliau, trečia – tie perkėlimai sujaukdavo darbo laiko atskaitomybę“, – vardijo A.Sysas.

„Žinoma, tokius klausimus sprendžiu ne aš ir ne Seimas, o Vyriausybė. Bet jeigu manęs būtų paklausta, pasakyčiau savo skeptišką nuomonę dėl darbo dienų kilnojimo ir ilgųjų savaitgalių dirbtinio formavimo“, – pridūrė politikas.

Kitąmet tik per Žolines, rugpjūčio 15-ąją, bus aktualus klausimas dėl dienų perkėlimo. Žolinės bus ketvirtadienį, tad po jo einantis penktadienis taps vienetine darbo diena, įsiterpusia tarp šventės ir savaitgalio.

Labai įdomi situacija kitais metais bus dėl Kalėdų. Gruodžio 24, 25 ir 26 d. bus antradienis, trečiadienis ir ketvirtadienis. Jeigu dienos nebus kilnojamos, kitąmet po laisvo gruodžio 21 ir 22 d. savaitgalio į darbą reikės pirmadienį (gruodžio 23 d.) ir penktadienį (gruodžio 27 d.), o šventinis Kūčių ir Kalėdų antradienis–ketvirtadienis bus laisvas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų