Pereiti į pagrindinį turinį

Visi pasimažino, URM – pasididino

2009-03-19 09:00
Visi pasimažino, URM – pasididino
Visi pasimažino, URM – pasididino / Roko Medonio nuotr. Paaiškinimas: užsienio reikalų ministras V.Ušackas tikina, jog priedai buvo išmokėti remiantis norminiais aktais ir siekiant, kad politinio pasitikėjimo pareigūnais tampantys diplomatai nenukentėtų finansiškai.

Diržų veržimasis suprantamas skirtingai. Kol vienose ministerijose pastebimai mažinami priedai ir priemokos aukštiems valdininkams, Užsienio reikalų ministerijoje (URM) minėtų išmokų suma už sausį išaugo beveik dukart.

Akivaizdūs skirtumai

Trylikoje Lietuvos ministerijų (neskaitant Energetikos) paprastai dirba nuo dviejų iki septynių politinio ir asmeninio pasitikėjimo valstybės tarnautojų. Palyginus jų gautus priedus ir priemokas už pernai lapkritį, kai Ministrų kabinetui vadovavo Gediminas Kirkilas, ir šių metų sausį, kai prie Vyriausybės vairo jau stovėjo Andrius Kubilius, pastebimi akivaizdūs skirtumai.

Už sausį beveik visose ministerijose priedai ir priemokos išmokėti pastebimai mažesni nei už lapkritį. Minimos sumos kai kuriose ministerijose sumažėjo net penkis kartus. Vienintelėje URM papildomos išmokos už sausį išaugo beveik dukart.

Už lapkritį šioje ministerijoje politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojams bendra priedų ir išmokų suma siekė 5824 litus, už sausį – 10 970 litų, nors ir lapkritį, ir sausį ministerijoje dirbo tiek pat politinio pasitikėjimo pareigūnų – penki. Priedai už sausį buvo suteikti užsienio reikalų ministro Vygaudo Ušacko įsakymu.

"Dirba 24 valandas"

Dienraščio paklaustas, kodėl per sunkmetį priedams ir priemokoms kai kuriems valdininkams skirta beveik dvigubai didesnė suma, V.Ušackas sakė, jog priedai šiems asmenims išmokėti remiantis norminiais aktais ir siekiant, kad politinio pasitikėjimo pareigūnais tampantys diplomatai nenukentėtų finansiškai.

"Suteikdami priedus mes nedidinome ministerijos darbo užmokesčio fondo. Visoje ministerijoje darbo užmokesčio fondas sumažintas. Į mano komandą parinkti žmonės turi reikiamą kvalifikaciją, jų darbo laikas nenormuotas – jei reikia, jie dirba 24 valandas septynias paras per savaitę. Be to, dalis kviestų žmonių pagal mano keliamus reikalavimus pereidami į mano komandą atsisakė diplomatinės tarnybos sutarčių, todėl jiems automatiškai turėjo sumažėti atlyginimas, kad to nebūtų, jiems buvo suteikti priedai", – sprendimo motyvus aiškino ministras.

Paklaustas, ar priedų per sunkmetį nebuvo galima išvengti ar juos sumažinti, kaip tai padarė kitos ministerijos, V.Ušackas atsakė nežinantis, ar kitose ministerijose priedai buvo mažinami.

Sumažėjo penkis kartus

Didžiausią sumą – daugiau nei 31,2 tūkst. litų – kaip priedus, priemokas ir vienkartines išmokas už lapkritį gavę Krašto apsaugos ministerijos (KAM) politinio pasitikėjimo pareigūnai prie Vyriausybės vairo stojus A.Kubiliui kišenes pasipildė kukliau. Už sausį priedams ir priemokoms jiems išmokėta 12,5 tūkst. litų.

Tiesa, tai vis tiek didžiausia suma iš visų ministerijų, skirta politinio pasitikėjimo darbuotojų priedams ir priemokoms. Tiek lapkritį, tiek sausį KAM dirbo penki politinio pasitikėjimo pareigūnai.

Susisiekimo ministerijoje šios rūšies išmokų politinio pasitikėjimo valdininkams už sausį išmokėta keturis kartus mažiau nei lapkritį – "vos" 2809 litai. Lapkritį ministerijoje buvo penki, o sausį keturi asmeninio pasitikėjimo valstybės tarnautojai.

Vidaus reikalų ministerijos valdininkai šiemet už sausį papildomomis išmokomis beveik nesidžiaugė. Kaip priedai ir priemokos jiems atiteko penkis kartus mažesnė suma. Pernai už lapkritį penkiems pareigūnams išmokėta daugiau nei 10 tūkst. litų, šiemet už sausį kaip priedus ir priemokas šeši valdininkai gavo vos 1700 litų.

"Kultūra" nukentėjo labiausiai?

Bene labiausiai nuskriausti turėtų jaustis Kultūros ministerijoje dirbantys asmeninio pasitikėjimo valstybės tarnautojai. Pernai už lapkritį 4370 litų kaip priedai ir priemokos penkiems valdininkams atitekusi suma šiemet sausį ištirpo – už pirmą šių metų mėnesį minėtos rūšies išmokų nė vienas iš penkių minėtos kategorijos valstybės tarnautojų negavo.

Jų likimo broliais galima laikyti ir Sveikatos apsaugos ministerijoje dirbančius politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojus. Pernai už lapkritį penkiems įstaigos asmeninio pasitikėjimo pareigūnams priedams ir priemokoms atseikėtas 8461 litas, šiemet sausį priemoką – 262 litus – gavo tik vienas asmeninio pasitikėjimo valstybės tarnautojas.


Priemokos ir priedai URM politinio ir asmeninio pasitikėjimo valstybės tarnautojams už sausio ir vasario mėnesius (litais)

Pareigūnas Priemoka Priedas už stažą
Agnė Baranauskaitė 691 0
Jonas Ginevičius 2074 553
Radvilė Morkūnaitė 1219 0
Giedrius Surplys 691 0
Jolanta Tubaitė 3078 769


Pastaba: nuo sausio 15 d. dirbęs Šarūnas Adomavičius už sausį gavo 1225 litų priedą už rangą ir 667 litų priedą už stažą. Už vasarį Š.Adomavičius gavo 2042 litų priedą už rangą ir 1111 litų priedą už stažą.


Priemokos ir priedai politinio ir asmeninio pasitikėjimo valstybės tarnautojams už lapkričio ir sausio mėnesius (litais).

Ministerija Lapkritis Sausis
Aplinkos 4337 1984
Finansų 5341 1539
Krašto apsaugos 13,6 tūkst.+17,6 tūkst.* 12 500
Kultūros 4370 0
Socialinių reikalų ir darbo 5184 2917
Susisiekimo 11741 2809
Sveikatos 8461 262
Švietimo ir mokslo 3100 2900
Teisingumo 9903 5647
Ūkio 6504 4319
Užsienio reikalų 5824 10 970
Vidaus reikalų 10 200 1700
Žemės ūkio 8907 6957

*Krašto apsaugos ministerijoje už lapkritį priedams ir priemokoms penkiems valdininkams skirta 13,6 tūkst. litų, o vienkartinės piniginės išmokos sudarė dar 17,6 tūkst. litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų