Pereiti į pagrindinį turinį

Verdiktas: žiauriomis sąlygomis Širvintose laikyti šunys bus konfiskuoti

Lietuvą drebinant skandalui apie anitisantarinėmis sąlygomis laikomus keturkojus, savaitgalį išaiškėjo dar viena vieta, į kurią pirmadienė skubėjo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) atstovai. Šįkart tai – Širvintos. Po patikrinimo specialistai nusprendė konfiskuoti šunis, o siaubingomis sąlygomis keturkojus laikiusiam vyrui bus skirta bauda.

Feisbuko nuotr.

VMVT Vilniaus departamento Širvintų skyriaus vedėjas-valstybinis veterinarijos inspektorius Leonardas Šmaukšta portalo žurnalistus informavo, kad iš viso nuspręsta konfiskuoti dvylika šunų. „Šeimininkui bus skirta bauda už netinkamas gyvūnų laikymo sąlygas, už žiaurų elgesį su šunimis“, – situaciją komentavo VMVT atstovas.

„Mes apžiūrėjome įvykio vietą, dabar rašome aktą ir bus nurodyti įpareigojimai“, – informavo L. Šmaukšta.

Paklaustas, kur keliaus konfiskuoti keturkojai, L. Šmaukšta teigė, kad jiems bus ieškomi globėjai. „Širvintų rajono savivaldybė bus įpareigota surasti laikiną globėją iki teismo sprendimo priėmimo“, – sakė VMVT atstovas.

L. Šmaukšta patvirtino, kad įvykio vietoje rasta ir negyvų šunų, tačiau tikslaus skaičiaus pasakyti negalėjo.

Šiuo metu vyksta intensyvus tyrimas ir pagal požymius jam bus pritaikytos aukščiausios sankcijos. Tai yra žiaurus elgesys su gyvūnais, kur gresia ir baudžiamoji atsakomybė.

VMVT: tikėtina, kad šeimininkui bus pritaikytos griežčiausios sankcijos

VMVT direktorius Darius Remeika sako, kad nelegalaus gyvūnų veislyno Širvintose šeimininkui gali būti pritaikytos griežčiausios sankcijos. Pirmadienį spaudos konferencijoje D. Remeika sakė, kad veislyno šeimininkas dėl gyvūnų nepriežiūros jau yra baustas.

„Jis baustas ir dėl žemės ūkio gyvulių nepriežiūros. Jis gyvenamosiose patalpose yra įregistravęs šuniukų veislyną ir ten kaip ir viskas gerai su gyvūnų gerove, bet atskiri voljerai nebuvo niekam žinomi. Ten, pagal duomenis, galimai yra žiaurus elgesys su gyvūnais, nustatyta nugaišusių gyvūnų. Šiuo metu vyksta intensyvus tyrimas ir pagal požymius jam bus pritaikytos aukščiausios sankcijos. Tai yra žiaurus elgesys su gyvūnais, kur gresia ir baudžiamoji atsakomybė“, – žurnalistams pirmadienį sakė D. Remeika.

Jo teigimu, nelegalūs gyvūnų veislynai veikia, nes yra paklausūs. „Žmogus sako: aš noriu pigiau. Sakau, reikia nuvažiuoti pas veisėją, pažiūrėti, kaip jie veisiami, kaip laikomi, kokia sveikata, ar vakcinuoti. Ne, sako, man prie prekybos centro ar degalinės atvežė, aš paėmiau, sumokėjau“, – sakė VMVT vadovas.

„Tokie gyvūnai turi būti paženklinti mikroschemomis, tada lengviau atsekti veisėją. Rekomenduojama sudaryti sutartį, kai perki gyvūną, kur turi būti nurodytos gyvūnų sveikatos sąlygos, profilaktinės priemonės. Tada ir valstybės institucijos gali padėti. (...) O jei perkame katę maiše, patys prisidedame prie to, kad tokiems veisėjams yra lengvas verslas“, – sakė D. Remeika.

Komentuodamas kritiką tarnybai dėl esą nepakankamos nelegalių gyvūnų veisėjų kontrolės, D. Remeika sakė, kad tarnyba reaguoja, tačiau „prie kiekvieno žmogaus kontrolieriaus nepastatysi“.

„Visur valstybė neįsikiš, mes turime 48 funkcijas, viena iš jų yra gyvūnų gerovė. Savivaldos lygiu mes dalyvaujame trise, vienodomis teisėmis ir pareigomis: VMVT, savivaldybės (...) ir policija. Reaguojame, bet nesame operatyvininkai, negalime paklausyti telefonų, sekti ar specialiųjų priemonių naudoti. Gavę visus pranešimus, nagrinėjame, bet matome galimybių griežtinti baudas“, – sakė D. Remeika.

Jo teigimu, VMVT per metus gauna virš 700 pranešimų apie galimus gyvūnų gerovės pažeidimus. „Vykdydami planinę veiklą per praėjusius metus iki 5 nelegalių veisėjų nustatėme. Dažniausiai tai su gyventojų pagalba, kurie turbūt daugiausia mato tokią nelegalią veiklą“, – sakė VMVT vadovas.

Apie Širvintose rastus negyvus mažus šuniukus pirmadienio rytą feisbuke paskelbė internautas Darius. „Širvintų siaubas: maišuose – negyvi maži šuniukai, galvijų galvos, kaulai, žirgai su negydomais piktybiniais augliais, palikti be maisto, be vandens ir dar daugiau siaubo. Antrą parą žmonės budi, kad gyvūnai nebūtų pervežami ar žudomi... Reikalinga pamaina ir pastiprinimas, kol tarnybos bus bejėgės. Galintys nelikite abejingi, dalinkitės ir atvažiuokite. Pergalės g. 6 ir Lentpjūvės g. 3, Širvintos. Esame labai pavargę“, – feisbuke pirmadienio rytą skelbė Darius.

Vyras feisbuke pasidalijo ir keturkojų nuotraukomis, kuriose matyti išsekę gyvūnai, o vienam šuniui galvoje atsivėrusi atvira žaizda.

Skauda širdį matant ligotus, sulysusius keturkojus, besimėtančių kaulų krūvas ir net kaukolę...

Feisbuko nuotr.

Primename, kad apie šią baisią vietą Širvintų rajono merė Živilė Pinskuvienė paskelbė dar sekmadienį. „Kai gyveni mažame miestelyje, žinai ir pažįsti žmones. Gal todėl širvintiškiai šiandien ir yra tokie sutrikę – gerai žinomas ūkininkas, veisėjas, su savo augintiniais žinomas kaip parodų dalyvis ir laimėtojas šiandien įtariamas gyvūnų nepriežiūra“, – pasakojimą pradėjo politikė.

„Tai, ką šiandien pamatėme kartu su gyvūnų teisių gynėjais, policijos pareigūnais, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistėmis, sukrečia. Apleisti, blusuoti, žaizdoti šunys, arkliai, nevalyti gardai, antisanitarinės sąlygos... Skauda širdį matant ligotus, sulysusius keturkojus, besimėtančių kaulų krūvas ir net kaukolę...“ – baisėjosi Ž. Pinskuvienė.

Portale jau rašyta, kad Kretingos rajone, Padvarių kaime, savo draugų šuniuko pasigedusi moteris rado jį netoliese įkurtame neteisėtai veikiančiame šunų veislyne.

Pasak liudininkės, keturkojai buvo uždaryti į nedidelius narvus ir priversti murgdytis savo šlapime bei išmatose. Į šią vietą penktadienį sulėkė tarnybos.

Po šio įvykio gyvūnų globėjai puolė ieškoti daugiau neteisėtų taškų.

Kaip jau rašyta, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba pradėjo tyrimus dėl gyvūnų laikymo sąlygų Kretingos, Širvintų ir Tauragės rajonuose.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų