Pereiti į pagrindinį turinį

VSD mato rizikų dėl islamiškojo radikalizmo: mes tai stebime su nerimu

2024-07-11 10:32 diena.lt inf.

Lietuvoje daugėjant migrantų iš Vidurio Azijos šalių, Valstybės saugumo departamentas (VSD) įžvelgia rizikų dėl galimo islamiškojo radikalizmo lygio augimo.

J. Kalinsko/BNS nuotr.

„Mes tai stebime su nerimu. Nenoriu kaltinti konkrečios tautos, bet Vidurio Azijos tam tikros etninės grupės gali būti linkusios į tam tikrą radikalizmą“, – ketvirtadienį paskelbtame interviu naujienų portalui „15min“ sakė VSD vadovas Darius Jauniškis.

Pasak jo, teroristinis išpuolis Maskvos koncertų salėje „Crocus“ ir kai kurie kiti įvykiai Europoje verčia stebėti ir vertinti situaciją rimčiau.

Mes tai stebime su nerimu.

„Migrantų didėjimas iš Azijos šalių kelia rizikų srityje dėl islamiškojo radikalizmo lygio didėjimo. Vadinasi, mes turime atitraukti tam tikrus išteklius nuo kontržvalgybos ir permesti į terorizmo prevenciją. Tai reikalauja papildomų išteklių“, – kalbėjo žvalgybos vadas.

Migracijos departamento duomenimis, per pirmąjį šių metų pusmetį nuo 8,2 tūkst. iki 10,2 tūkst. padaugėjo Lietuvoje gyvenančių uzbekų, kurie sudaro ketvirtą pagal dydį užsieniečių diasporą. Penkti rikiuojasi tadžikai, jų šalyje per pusmetį padaugėjo nuo 5,7 iki 7 tūkstančių.